Micro 21, fruntaş la gropi, în întrecerea pe cartiere (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Micro 21, fruntaş la gropi, în întrecerea pe cartiere (FOTO)
Cursă cu obstacole
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Dacă s-ar face un recensământ al celor mai urâte trotuare din Galaţi, al celor mai adânci gropi de pe carosabil sau al (in)utilităţii unor pseudopiste de biciclete, atunci Micro 21 ar ocupa, cu siguranţă, un loc fruntaş. Multe dintre străzile cartierului par a fi uitate de autorităţi, iar în aceste condiţii degradarea se extinde.

Pentru cei mai sprinteni, drumurile prin cartier sunt, poate, un fel de slalom, dar pentru persoanele mai în vârstă sau pentru cei care au un căruţ, străzile din Micro 21 par mai degrabă trasee pentru cursele cu obstacole. Bucăţi mari din pavaj lipsesc chiar şi din trotuarele de pe strada Oţelarilor, deşi, teoretic, aceasta ar fi cea mai modernă arteră de circulaţie din zonă. Prin zonele mai lăturalnice, nu numai că sunt gropi cu duiumul, dar mai pândesc şi alte pericole, deloc de neluat în seamă. Ţevi retezate, guri de canalizare care nu sunt aduse la nivelul străzii, resturi rămase de la demolări sunt doar câteva dintre capcanele pe care Micro 21 le ascunde.

„Puţin mai încolo a fost un stâlp din metal, iar la un moment dat a fost tăiat, dar a rămas un fel de ciot. Toamna trecută, când erau frunze pe jos, o vecină de-a mea n-a văzut ciotul acela. S-a împiedicat de el şi s-a lovit rău, a ajuns la spital! Dom’le, nu-i normal aşa ceva! Ăştia care fac lucrările - şi astea de la canalizare - chiar lasă lucrurile aşa, de izbelişte? Nu verifică nimeni chestiile astea?”, ne-a spus domnul Vasile Dumitrescu.

Deşi aparent chestiuni minore, aceste „defecte” de execuţie sunt un pericol public, iar autorităţile par a nu conştientiza pe deplin acest lucru.

Că fie şi intenţiile bune pot avea o finalizare proastă o dovedeşte aşa-zisa pistă de biciclete amenajată pe trotuarul străzii Oţelarilor. Aici nu mai regăsim pe pistă stâlpi, coşuri de gunoi, bănci sau alte minunăţii urbane, însă ea a fost trasată chiar pe mijlocul trotuarului, ocupând o bună parte din acesta. În aceste condiţii, desigur, pietonii intră pe pistă. Şi astfel, s-a reuşit performanţa ca nici pietonii, nici bicicliştii să nu mai aibă posibilitatea de a circula decent. Poate de asta, o porţiune din aşa-zisa pistă de biciclete nici nu a mai fost vopsită în roşu, ca să se diferenţieze de restul căilor de acces.

Locurile de parcare, improvizate pe unde se poate

Ca peste tot în oraş, nici cartierul Micro 21 nu duce lipsă de probleme cu privire la locurile de parcare. Cum numărul de autoturisme din Galaţi este într-o continuă creştere, fiecare petic de teren ce poate servi drept loc de parcare e preţios.

Ce-i drept, în zonă sunt câteva parcări amenajate, dar acestea sunt deja demult copleşite de numărul mare de maşini. În unele locuri, trotuarele au fost convertite în locuri de parcare, spre nemulţumirea pietonilor, desigur, în altele maşinile au luat cu asalt ceea ce ar fi trebuit, teoretic, să reprezinte spaţiul verde din jurul blocurilor. În unele astfel de parcări improvizate s-au amplasat chiar o serie de grătare din beton, pentru a împiedica pământul să o ia din loc atunci când plouă, în altele e folosit doar ceva pietriş, ca în unele locuri de la ţară…

Sunt şi unele parcări în care pare că s-a început amenajarea unor locuri pentru maşini, dar la un moment dat au rămas părăsite, fără a se duce amenajarea cu asfalt până la capăt.

Tomberoane de gunoi la tot pasul

Unde te aştepţi mai puţin - prin intersecţii, pe trotuar, prin spatele blocurilor - dai, în Micro 21, peste tomberoanele de gunoi. Ele fac parte „din peisaj” la tot pasul, iar uneori sunt chiar la concurenţă cu… maşinile, pe locurile de parcare şi aşa insuficiente.

În unele puncte s-au amenajat centre de colectare selectivă, dar oamenii se întreabă de ce nu s-au amenajat „puncte civilizate” şi pentru gunoiul menajer obişnuit.

Pe Oţelarilor, pericol de accidente

Strada Oţelarilor rămâne una dintre cele mai periculoase din Galaţi, în materie de circulaţie rutieră. Vizibilitatea în dreptul trecerilor de pietoni este în continuare o problemă pentru şoferi. Iar pietonii, chiar dacă au prioritate, uită că mai trebuie să se şi asigure înainte de „a se arunca” pe trecere.

Dificultăţi sunt şi seara. Strada este prost iluminată, iar pietonii se disting cu destulă greutate, mai ales dacă poartă haine mai închise la culoare.

Un turn în mijlocul intersecţiei

Cinematograful Dacia nu este singura ruină din cartierul Micro 21. Chiar în inima cartierului se mai află un „monument de arhitectură” în aceeaşi notă de degradare. O construcţie - un fel de turn ridicat peste un soi de garaj - tronează în mijlocul unei intersecţii. Pare a fi un fost turn de apă sau o construcţie pentru asistenţă tehnică, însă nimeni nu a putut să ne indice exact despre ce ar putea fi vorba.

„Poate e aici din perioada medievală… ”, a glumit cineva, sugerând că, în lipsă de altceva, ar putea fi declarat obiectiv turistic.

Spaţiile verzi sunt „floare rară”

Spaţiile verzi sunt… „floare rară” în cartierul Micro 21. Dacă în alte zonele ale oraşului mai vezi o bucăţică de gazon, un pom, o floare, în Micro 21 eşti întâmpinat doar de spaţii sterile sau neîngrijite. Chiar şi pe strada Oţelarilor, acolo unde prin vechea amenajare arhitecturală a zonei au fost prevăzute jardiniere, nimeni nu s-a chinuit să pună măcar un fir de iarbă. Doar bălăriile au prins rădăcini şi câţiva arbuşti rămaşi din vremuri mai vechi. Singura utilizare practică a jardinierelor cu pricina ar fi aceea că ţin loc de băncuţe, iar oamenii se mai aşează pe ele în timp ce aşteaptă în staţii să vină autobuzul sau tramvaiul.

În rest, singurele iniţiative de peisagistică urbană se întâlnesc doar pe lângă câteva blocuri, acolo unde locatarii mai întreprinzători şi-au amenajat câte o mică grădină. Însă pământul din zonă însă nu este tocmai rodnic, ne-a explicat dna Nina Munteanu, aşa că e greu să creşti o floare sau un copăcel. Dar, în cazul său, cel puţin, chiar şi acum, spre toamnă, mica grădină pe care o îngrijeşte are farmecul ei.

Comerţ de cartier

Comerţul de subzistenţă este, în faţa supermarketurilor, cam singura afacere care merge prin Micro 21. În afară de cârciumioarele de cartier, par a se descurca magazinele cu haine second-hand şi cele cu produse de uz curent. Au mai prins teren şi jocurile de noroc, iar prin spaţiile rămase libere s-a mai strecurat şi câte o cafenea.

Lucrări la „Sigiliul lui Petru Rareş”

În sensul giratoriu de la intrarea în Galaţi dinspre Brăila au început lucrările la viitorul monument menit să sublinieze rădăcinile istorice ale oraşului nostru. În locul cu pricina urmează să fie amplasat un ansamblu monumental ce va avea în centru o reproducere după sigiliul târgului Galaţi din vremea lui Petru Rareş.

Monumentul urmează a fi realizat din metal special tratat, având o formă filigranată.

CITEȘTE ȘI: Cinematograful "Dacia"… ca în filmele de groază

Joi, venim la Palatul Navigaţiei

„Viaţa liberă” continuă raidurile prin cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zonă în care locuiesc. Astfel, joi, 19 septembrie, la ora 9,00, vă aşteptăm în Port, în faţa Palatului Navigaţiei, pentru a ne spune care sunt principalele probleme din cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor. În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnire, puteţi transmite sesizarea pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 5471 ori Ultima modificare Luni, 16 Septembrie 2019 20:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.