Emblema cartierului Ţiglina II: garaje şi gunoi (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Emblema cartierului Ţiglina II: garaje şi gunoi (FOTO)
Graffiti pe zidurile propuse demolării
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Pe modelul celei mai mari arte urbane în aer liber, exprimate pe zidul Berlinului, iubitorii gălăţeni de graffiti şi-au exersat talentul pe zidurile garajelor din cartierul Ţiglina II şi, Slavă Domnului, au avut şi unde!

Deşi dispune de foarte multe spaţii care ar putea fi transformate în parcări, cartierul este, din păcate, sufocat de garaje, al căror stil arhitectural lasă mult de dorit. Însă, pentru mulţi dintre gălăţeni primează utilitatea şi funcţionalitatea, şi mai puţin aspectul estetic, fapt ce a împărţit de-a lungul timpului întregul oraş în două tabere: iubitorii şi neiubitorii de garaje. O parte dintre garajele existente în Ţiglina II au devenit adevărate gospodării, cu bolte trainice de viţă-de-vie, care adesea adăpostesc butoaie cu murături, vin şi alte acareturi indispensabile omului, lăsând maşinile din dotare, fireşte, pe lângă. Pe lângă bloc, pe lângă spaţiul verde, pe unde (nu) mai este loc în general. Se preconizează, însă, că bucuria garajiştilor din zonă e ameninţată drastic. La momentul vizitei noastre, buldozerul intrase deja într-una din magaziile deghizate în garaj, iar, conform Primăriei, urmează să fie demolate alte 36 de asemenea construcţii din faţa blocului B2, deţinătorii acestora fiind deja notificaţi.

Prezenţa gunoaielor, o poveste fără sfârşit

Dacă demolarea garajelor este, într-o măsură mai mare sau mai mică, o poveste al cărei sfârşit este sigur, nu acelaşi lucru se poate spune despre prezenţa gunoaielor. Întortocheat şi destul de vast, cartierul se aseamănă, cel puţin pentru un necunoscător cu un labirint. Din orice colţ ai porni, sfârşeşti pe strada Constructorilor şi, judecând după prezenţa copleşitoare a gunoaielor, până şi utilizatorii  săi frecvenţi se rătăcesc pe drumul până la ghenă. Unii se împiedică chiar la ieşirea din bloc. Este şi cazul blocului B1, scara 7, unde sub scările de la intrare, zac PET-uri de toate felurile, ambalaje, cutii goale şi alte resturi ale unor locatari dornici de civilizaţie.

“Este mizerie peste tot. Şi oamenii sunt lipsiţi de bun simţ. Din comoditate, aruncă gunoiul pe unde le vine. Ce se mai poate spune? Ca la noi, la nimeni”, şi-a manifestat nemulţumirea Margareta Câşleanu, locatară.

Trotuarele, adevărate pericole pentru locatari

În timp ce trotuarele aferente străzii Brăilei se schimbă la faţă, fiind în curs de modernizare, în interiorul cartierului Ţiglina II, cetăţenii au parte de acelaşi aspect ponosit al unei realităţi pe care o ştim cu toţii. Expresia “Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul” este una dintre cele mai pertinente pentru a descrie petele existente la nivel local. Necesitatea unui aspect estetic urban şi a unei funcţionalităţi adecvate este luată în calcul doar dacă se află la vedere, restul mai poate aştepta. În Ţiglina II, trotuarele, aleile pietonale, bordurile nu au mai fost schimbate de la înfiinţarea cartierului. Unele dintre ele prezintă adevărate pericole, având denivelări atât de mari, încât unei persoane în scaun rulant i-ar fi imposibil să le parcurgă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru mamele care îşi plimbă copii în cărucior. Partea bună este că, dacă reuşeşti să ieşi nevătămat de printre blocuri şi să ajungi la strada principală, te poţi bucura de partea mai puţin dezechilibrată a civilizaţiei.

Cişmea de apă disfuncţională

Cişmeaua de apă prezentă într-un singur parc dintre cele trei existente produce apă din belşug. Singura problemă ar fi că apa ţâşneşte din două părţi, creând un soi de baltă care necesită cizme de cauciuc pentru a ajunge la partea superioară. Noroc că se apropie iarna, lăsând la dispoziţia autorităţilor suficient timp  pentru a o repara. Până atunci, pluteşte alene pe suprafaţa bălţii o cutie goală de Red Bull, probabil, din dorinţa cuiva de a căpăta aripi, ca să plutească pe deasupra tâșnitoarei să-și potolească setea.

Spaţiile verzi, la fel de neglijate ca locurile de joacă

Ne plângem de lipsa spaţiilor verzi, dar şi când le avem, le ignorăm cu desăvârşire. Ne-am învăţat să ne lamentăm, ne este mai la îndemână să blamăm, uitând adesea să ne îndreptăm atenţia asupra curţilor proprii. Responsabilitatea civică rămâne pentru gălăţenii din Ţiglina II o noţiune necunoscută. Înţelegerea comună a îndatoririlor reprezintă un şir de cuvinte indescifrabile, având consecinţe care dor. Paragina domneşte în fiecare grădină de bloc, vegetaţia fiind crescută haotic asemenea gunoaielor care cresc şi ele, aproape zilnic, acolo unde ar fi trebuit să fie gazon. Astfel, florile şi arbuştii ornamentali au fost înlocuite cu sticle goale, mult plastic şi nepăsare. 

Furtul de fier vechi, o practică care a lăsat urme

La întâlnirea cu cititorii nu a ajuns nimeni, însă luând cartierul la pas, am întâlnit şi oameni dornici să vorbească. Deşi pare un cartier liniştit, ocolit de evenimente neplăcute, o locatară care şi-a dorit să rămână sub anonimat ne-a mărturisit că anul trecut dispăreau adesea capace de canalizare şi chiar bănci de fier din parcurile existente.

“Din cele patru bănci din parcul de lângă blocul meu, mai rămăsese doar una. Acum, canalizările au capace, dar înainte, dispăreau mereu”, ne-a mărturisit aceasta.

Să fie acesta motivul pentru care în faţa blocului C6, de pe strada Constructorilor, masa din fier amplasată într-un loc destinat relaxării locatarilor este legată cu lanţ de copacul alăturat?

Multe locuri de joacă... neîntreţinute

Ţiglina II este unul dintre cartierele în care există cele mai multe locuri de joacă. Dintre ele, nici măcar unul nu face notă discordantă faţă de cele din alte cartiere: toate au nevoie de renovare. Ne-am obişnuit, din păcate, ca, pentru câteva ore petrecute în aer liber, să ne ducem copiii în marile parcuri ale oraşului, supraaglomerate, şi, în consecinţă, neconfortabile.

Am intrat în trei parcuri diferite. Două dintre ele extrem de sărăcăcioase, amintind de vechiul sistem comunist, total neofertant chiar și pentru copiii anilor 80, ce să mai spunem de cei din 2019. Astăzi nu mai stăm la coadă la portocale, dar formăm cozi la echipamentele de agrement prezente în Grădina Publică, Parcul Viva sau cel situat pe Faleza Inferioară. Şi asta pentru că în cele amplasate în cartiere, nu există condiţii care să ne încânte copiii sau care, cel puţin, să le ofere siguranţă. Din trei parcuri, doar unul, de dimensiuni considerabile, dacă ţinem cont şi de prezenţa celorlalte două, avea leagăne şi tobogane complet funcţionale, colorate şi atrăgătoare pentru copii, însă și acolo covorul antitraumă era înlocuit cu un covor de frunze, o mărturie palidă a verii trecute.

Se circulă haotic și fără respect pentru reguli

În Ţiglina II se circulă haotic, după necesităţi, tipic românesc, fără respect pentru regulile de circulație sau de bun simț. Aici corectarea nu mai ţine de autorităţi, ci de locatarii înșiși, care ar merita speriași cu ceva amenzi. Fireşte, se dă vina pe insuficienţa locurilor de parcare, dar asta nu justifică traficul de printre blocuri. Cât timp am stat în cartier, deşi era încă devreme, maşinile treceau razant pe lângă noi. Da, pe trotuare, alei şi pe unde se presupune că ar fi trebuit să existe spaţii verzi. Aici intervine iar necesitatea autorităţilor de a crea alei bine delimitate, cu borduri înalte, astfel încât să nu poată fi escaladate zilnic de şoferi. Vorbim astfel de o vină împărţită, de un amestec de nepăsare şi ignoranţă, manifestat pregnant de ambele părţi. La situaţia descrisă mai sus, se adaugă şi maşinile abandonate, strategic, chiar, în acelaşi mod, cât aproape de colţul blocului. Motivul, lesne de înţeles, este utilizarea lor pe post de magazie, depozitându-se în interiorul lor tot felul de lucruri trebuincioase la casa omului. Am tras şi noi cu ochiul într-o astfel de magazie, marca Matiz, şi am văzut de la mingi până la triciclete, tot ce-şi poate imagina omul.

Joi, venim în Micro 16

“Viaţa liberă” continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori săi care sunt principalele neplăceri cu care se confruntă. Astfel, joi, 10 octombrie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Micro 16 (Complex Siretul), pentru a ne semnala problemele din cartierul în care locuiţi. Cititorii ne pot transmite sesizări şi pe e-mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 8678 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2019 11:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.