Petrecăreții au transformat Cotul Pisicii în groapă de gunoi. În urma lor, potopul (FOTO)

Petrecăreții au transformat Cotul Pisicii în groapă de gunoi. În urma lor, potopul (FOTO)

Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)
13 comentarii

Cotul Pisicii, unul dintre puținele locuri de agrement pe care gălățenii le mai au încă la dispoziție, zace sufocat sub sute de kilograme de gunoaie. Mulți dintre petrecăreții veniți aici la picnic și la grătare au fost prea indiferenți pentru a mai lua cu ei, la plecare, resturile pe care le-au făcut peste zi. Rezultatul: sute de saci cu deșeuri în putrefacție, amestecate cu bidoane de plastic, cu sticle și cu doze de bere poluează mica porțiune împădurită care înconjoară plaja sălbatică de pe malul Dunării.

Cu toate că acum nu mai este o zonă amenajată, plaja de la Cotul Pisicii a fost, și în această vară, un magnet pentru numeroși gălățeni veniți să își petreacă în aer curat timpul liber. Doar că tocmai aerul curat a lipsit de aici, atmosfera fiind otrăvită de duhoarea emanată de sacii cu gunoi în descompunere. Locul, unul cu peisaje cât se poate de atrăgătoare, arată acum ca o groapă de gunoi în plină formare. Lângă majoritatea copacilor care împrejmuiesc porțiunea de plajă sunt aruncate resturi de alimente, pungi și bidoane de plastic, scutece și slipuri, precum și doze și sticle goale de bere.
În timpul săptămânii, plaja de la Cotul Pisicii este aproape pustie. Doar câțiva pescari, unii dintre ei cu mașinile parcate direct pe nisipul fin al plajei, își fac veacul pe aici. De vineri și până duminică seara, în schimb, liniștea locului este tulburată de zeci de gălățeni veniți să-și petreacă timpul în natură. Unii stau doar câteva ore, în timp ce alții își montează corturile în pădurea de pe malul fluviului. Când și unii și alții pleacă, în urma lor rămâne un adevărat prăpăd ecologic. Culmea, pe mulți dintre ei poluarea rezultată astfel nu-i împiedică să vină înapoi și săptămâna viitoare și să mănânce sau să se relaxeze printre gunoaie și manele. Astfel, petrecăreții indiferenți își aduc cu ei, la iarbă verde, obiceiurile care îi fac să arunce la voia întâmplării gunoaiele și prin oraș.
”Vin de ani de zile aici și mi se pare că de la vară la vară este din ce în ce mai rău. Din ce am observat, nu pescarii sunt cei care își lasă în pădure gunoaiele, ci petrecăreții de weekend. Atât timp cât omul nu este conștient că ceea ce face este greșit, nu putem schimba nimic. E o chestiune care s-ar putea obține prin educație, prin cei șapte ani de acasă. Dar ce să le ceri copiilor și tinerilor, când chiar părinții alături de care vin la grătar sunt cei care aruncă gunoaiele în natură”, este de părere Vali Antonov, un gălățean iubitor de natură pe care l-am întâlnit în apropierea digului de la Cotul Pisicii.

Arie protejată doar pe hârtie

Dincolo de faptul că este o zonă de agrement, Cotul Pisicii se află la granița sudică a uneia dintre zonele naturale protejate ale țării. Vorbim despre Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, rezervație considerată o poartă naturală de intrare în Delta Dunării. În mod paradoxal, tocmai acest statut pare să transforme Cotul Pisicii dintr-o arie protejată, doar pe hârtie, din câte se vede, într-o zonă vulnerabilă în fața indiferenței unora dintre gălățeni.
Pentru a afla ce autoritate ar trebui să se ocupe de ecologizarea zonei am fost nevoiți să folosim metoda excluderii. Am sunat mai întâi la Apele Române Prut - Bârlad, de unde ni s-a transmis un mesaj publicat de instituție, pe Facebook, pe 24 iulie a.c. Din text reiese că autoritățile locale sunt cele responsabile ”conform legislației în vigoare, de gestionarea deșeurilor din preajma cursurilor de apă!”. Tot legea spune că ”persoanele fizice pot fi sancționate de la 25.000 de lei la 30.000 de lei pentru depozitarea în albie sau pe malurile cursurilor de apă, pe baraje și diguri sau în zone de protecție ale acestora a materialelor de orice fel”. Chiar și aplicarea câtorva sancțiuni cu o asemenea valoare ar fi fost suficientă pentru a stopa fenomenul abandonării gunoaielor în pădurea de la Cotul Pisicii. Locul pare, însă, un sat fără câini, lăsat la bunul plac al iresponsabililor.

Responsabilitatea salubrizării, rătăcită într-un labirint

Am cerut puncte de vedere de la Primăria Galați și de la Consiliul Județean Galați, însă am fost informați că niciuneia dintre cele două instituții nu îi revine sarcina de a salubriza malul Dunării, în această zonă. Deoarece Cotul Pisicii nu se află în intravilanul municipiului Galați, nici Ecosal nu are atribuții în adunarea deșeurilor abandonate aici. Următoarea oprire telefonică a fost la Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați. Alexandru Șerban, directorul acestei companii naționale, ne-a explicat că APDM Galați nu răspunde de salubrizarea malului Dunării de la Cotul Pisicii. Totuși, ce se observă pe mal ar fi doar o parte a poluării rezultate din abandonarea în natură a gunoaielor. ”Și apa Dunării este foarte poluată, iar gunoiul adus de fluviu ajunge adesea la mal. Se aruncă multe deșeuri în apă”, a precizat Alexandru Șerban.
Cum salubrizarea unei zone neamenajate de agrement din județul Galați (poluate de gălățeni - n.red.) nu părea să intre în obligațiile niciuneia dintre instituțiile contactate de noi, ne-am îndreptat atenția către Direcția Silvică Galați. Aceasta este autoritatea care are în administrate o parte din terenurile de pe malul gălățean al Dunării, situate între dig și fluviu. Spunem ”o parte dintre terenuri”, deoarece anumite porțiuni de pădure de aici au proprietari privați. Prin urmare, tot Direcția Silvică Galați trebuie să strângă gunoaiele lăsate în urmă de gălățenii veniți la iarbă verde la Cotul Pisicii.
”Urmează să mergem la fața locului și să identificăm natura proprietății terenului respectiv. Oricum, tot noi vom aduna deșeurile, așa cum am mai făcut și în numeroase alte rânduri, nu doar în respectiva zonă. Dacă oamenii ar fi civilizați și nu ar lăsa în urma lor gunoiul pe care îl fac, întreg ecosistemul ar avea de câștigat”, a declarat, pe 24 septembrie, ing. Valentin Hahuie, directorul Direcției Silvice Galați.

O posibilă rezolvare

Între timp, până ce gălățenii vor înțelege, de bunăvoie sau prin amenzi, că pădurea nu este groapă de gunoi, o soluție pentru salubrizarea zonelor poluate vine tot prin implicarea societății civile. Voluntarii din câteva ONG-uri de profil sunt cei care fac curățenie, de ani de zile, în unele porțiuni din municipiul Galați sau din împrejurimile sale. Efortul lor nu este totuși de ajuns, fiind nevoie și de implicarea autorităților publice. ”În cazul în care există interes din partea voluntarilor pentru salubrizarea zonei de la Cotul Pisicii, noi putem pune la dispoziție o remorcă unde sacii cu deșeuri pot fi încărcați și duși la o groapă de gunoi amenajată”, a precizat Mirela Furtună, directoarea Ecosal Galați.

Scufundarea navei de pasageri ”Mogoșoaia”

Pe 10 septembrie 1989, într-o dimineață de duminică învăluită într-o ceață deasă, nava de pasageri ”Mogoșoaia” a fost lovită, pe Dunăre, de un convoi bulgăresc format dintr-un împingător și din șase barje. Tragedia s-a produs în apropierea locului numit Cotul Pisicii, la Mila 79.
Nici acum nu se știe cu certitudine câți oameni se aflau la bordul navei, dar este vehiculat numărul de 213 pasgeri, deși ambarcațiunea care se îndrepta de la Galați spre Grindu avea o capacitate de doar 160 de persoane. Doar 18 pasageri au putut fi salvați.
Convoiul bulgăresc avea o lungime totală de 191 de metri și o lățime de 37,5 metri. Pe barje se aflau aproape 10.000 de tone de minereu de fier care era transportat spre portul Ruse din Bulgaria. Impactul a fost atât de puternic încât nava românească de pasageri s-a scufundat înainte ca oamenii să fi avut măcar răgazul să încerce să se salveze. Potrivit rudelor, multe dintre victime știau să înoate foarte bine, deoarece crescuseră chiar pe malul Dunării, la Grindu.
Autoritățile comuniste au încercat să ascundă tragedia, dar presa occidentală a aflat despre eveniment și l-a relatat pe larg.

O lume invadată de plastic

O estimare făcută de National Geographic arată că 73 la sută din toate gunoaiele de pe plaje provin din material plastic. Aceste deșeuri includ bidoane, capace de sticle, ambalaje pentru alimente, pungi alimentare, filtre de țigară și recipiente din polistiren. Un bidon din plastic are nevoie de sute de ani pentru a se descompune. Mai mult, un studiu realizat de Universitatea din Queensland, Australia, bazat pe datele colectate de la sfârșitul anilor 1980, a constatat că țestoasele de mare înghit acum de două ori mai mult plastic decât în urmă cu 25 de ani.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, ingestia de plastic ucide aproximativ un milion de păsări marine și 100.000 de animale marine în fiecare an. În plus, se crede că peste 90 la sută din toate păsările și peștii de pe glob au particule de plastic în stomac. Cercetătorii au găsit microparticule de plastic și în organismul uman, iar numărul lor nu este deloc mic. Încă nu se știe în ce mod ne poate afecta plasticul starea de sănătate, însă mai multe cercetări sunt în desfășurare, în prezent, în întreaga lume.

Citit 12152 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2020 10:30

13 comentarii

 • postat de Ely Miercuri, 21 Octombrie 2020 08:35 89.121.206.*** Link la comentariu
  0
  2

  Nu conteaza unde ai originile...conteaza bunul simt care lipseste la cei mai multi dintre noi...la mine la bloc se arunca ulei si mizerii pe fereastra de unii cu studii superioare si de origine galateni (apropos de cel ce sustine ca cei ce arunca sunt veniti de la tara), daca s-ar amenda puternic pentru aceste fapte nu am mai avea asemenea fapte si faptasi...dar daca nici macar nu se stie cine are autoritatea si obligatia pazei, curateniei, sanctionarii pe acel taram, ce sa mai spui?!

  Raportează
 • postat de Sorin Duminică, 04 Octombrie 2020 08:55 89.136.0.*** Link la comentariu
  1
  10

  Foarte bun articolul.
  Rezulta ca avem toate institutiile care exista in statele civilizate :
  - Garda de Mediu
  - Compania Apele Romane
  - Romsilva
  - Jandarmerie
  dar nimeni nu a luat nicio masura.
  In primul rand, fiind o arie protejata, nu ai voie sa ajungi acolo cu masina. Cate amenzi s-au dat in 2020 de catre cei de la Apele Romane ? Romsilva sau Apele Romane au comunicat la Garda de mediu ca zona aceasta se umple de gunoaie in fiecare zi si este necesar sa vina cei de la Garda de Mediu sa dea amenzi( insotiti de jandarmi) ?
  La noi in tara sunt UAT-uri ( unitati administrativ teritoriale) care administreaza o parte din teritoriul tarii, dar inteleg ca aceasta zona de langa cursul raurilor este gestionata de Apele Romane.
  Nu pun punctul pe I, dar cred ca cei de la Apele Romane trebuie sa fie mai activi pe teren si sa ceara ajutorul insitutiilor de forta cand malurile apelor se umplu de gunoaie care nu vin din aval.
  Acceasi situatie este valabila pentru malul Dunarii si in zona trecere bac pe malul tulcean.
  Educatia se face prin coercitie. Daca auzi ca vecinul tau a platit 2000 de lei amenda ca a lasat un PET in padure sau l-a aruncat de pe bac in apa, dupa ce a terminat berea, s-ar putea sa nu mai faci la fel.

  Raportează
 • postat de Gunoi Vineri, 02 Octombrie 2020 20:29 37.161.23.*** Link la comentariu
  2
  23

  Cât de simplu se poate rezolva problema fără să se cheltuie bani, ba mai mult, se pot aduce venituri la buget. Dintre Atâția polițiști locali care sunt cu duiumul, un burtos din ăla în civil poate să facă acolo permanență în perioada caldă și să împartă amenzi. Știu, un polițist local cel mai probabil nu știe nici să scrie dar măcar irită gunoaiele alea și așa lumea devine conștientă că Plaja aia nu e așa lăsată de izbeliște.

  Raportează
 • postat de Selectia isi spune cuvantul si arata consecintele ... Vineri, 02 Octombrie 2020 18:54 108.245.201.*** Link la comentariu
  2
  21

  Se vede clar de multa vreme cine sunt si ce fac cei ramasi acasa in orice domeniu ....Galatiul a ajuns o "oaza" marlanie , gunoaie, ruine , saracie , graffiti, mizerie , prostie , gropi , neputinta , rea intentie , socialism ( rosii nene dea-pururi ) ,droguri , penali , videochat, prostitutie , somaj , proxenitism , se pleaca la greu din "urbe" , batrani mult mai multi decat tineri . si multe altele . La mai mare ...

  Raportează
 • postat de valll Vineri, 02 Octombrie 2020 13:53 92.86.37.*** Link la comentariu
  2
  35

  Cei care au facut mizerie, nu pot fi depistati, prinsi, pedepsiti, pusi sa stranga si ultimul gunoi pe care l-au facut?
  Daca nu, cei care trebuie sa ne pazeasca de hordele de nesimtiti, sa raspunda. Dar nu prin critici in presa, ci concret, sa fie pusi sa faca ei ceeace nu sunt capabili sa ceara celor vinovati.
  M-am saturat de institutii formale, ocupate de corupti, de incapabili sau/si de nesimtiti, care strica de cel putin 30 de ani si bruma de civilizatie a acestei natiuni.

  Raportează
 • postat de Ecologistul X Vineri, 02 Octombrie 2020 12:57 81.12.149.*** Link la comentariu
  6
  17

  Soluţia: Schimbată legislaţia, amenzi puternice, filmaţi, daţi ca exemplu negativ, pază continuă sau prin sondaj în perioadele aglomerate, amenajarea zonei prin împrejmuire şi taxarea la intrare, etc.
  Dacă se vrea se poate. Dar trebuie luat taurul odată de coarne! PSD-ul nu ar face asta că i-ar deranja pe votanţi..
  P.S. Dar dl Costel Fotea, proaspătul reale în fruntea CJ, de ce oare spune că nu ar avea nici o responsabilitate în acest caz?
  Dânsul se implică doar pe la Zătun?

  Raportează
 • postat de MM Vineri, 02 Octombrie 2020 11:14 82.137.12.*** Link la comentariu
  3
  42

  Eheeee, să avem parte de multă sănătate, eu și familia mea, decâte ori am mers la pescuit, ba, la malul Dunării, sau la malul Siretului, ba, la canale în Badalan, sau la Zătun, primul lucru pe care-l fac e, să adun gunoaiele lăsate de niște GUNOAIE UMANE.
  P. S.
  E greu băi GUNOAIELOR UMANE, să aveți un sul de saci menajeri, în bagajul cu, care vă duceți la pescuit sau la un grătar și la plecare să lăsați locul curat unde va-ți relaxat?

  Raportează
 • postat de Terente...din Galati Vineri, 02 Octombrie 2020 10:38 86.34.180.*** Link la comentariu
  6
  31

  Indolenta, nesimtirea si lenea nu ar fi nimic dar nu ar fi PROSTIA. Datorita prostiei, astazi avem din belsug rezultate de felul celor relatate. Nu numai tartanii aciuati in acest Galati amarat, sunt prosti, avem si galateni get beget, care calca-n strachini de natangi ce sunt!
  Oricum ar fi insa, n-avem alta sansa decat de fiecare data cand iesim in natura sa caram cu masina, cat mai multe gunoaie gasite , iar la revenirea spre casa si ne debarasam de ele in pubelele Ecosal-ului.

  Raportează
 • postat de Alexutz Vineri, 02 Octombrie 2020 09:42 5.2.205.*** Link la comentariu
  4
  40

  Ghiorlani care nu stiu altceva decat sa se imbete ca porcii, ce pretentii aveti?

  Raportează
 • postat de Nea Luce Vineri, 02 Octombrie 2020 09:21 188.24.223.*** Link la comentariu
  7
  33

  ..Parafrazandu-l pe Nichita Stanescu.." Ne-ar trebui o mie de ani sa recladim, ce-am sfaramat cu timpul, in nesimtirea noastra...Solutia, ar fi, aceeasi ca in padurea Garboavele...Sapati domnule santuri, cu excavatorul pe caile de acces neasfaltate, dar mai adanci, pentru ca noii cocalari au si tigai 4X4.. Evident, solutie provizorie. Pentru ca in curand, de atata bunastare prin prostitutie si frauda fiscala or sa-si cumpere si tancuri....

  Raportează
 • postat de eu Vineri, 02 Octombrie 2020 08:30 188.24.203.*** Link la comentariu
  4
  36

  Tara asta e o groapa de gunoi ! Nu e loc in care sa mergi sau sa privesti si sa nu vezi gunoaie !

  Raportează
 • postat de Chris Vineri, 02 Octombrie 2020 06:33 109.166.130.*** Link la comentariu
  2
  36

  Bv Viata Libera, frumos, punt ochit punct lovit. Se poate vb și despre malul Dunării pana în cot care este concesionat, am vrea sa știm și noi cum a fost posibil asa ceva...

  Raportează
 • postat de ecologist Vineri, 02 Octombrie 2020 01:06 89.137.230.*** Link la comentariu
  4
  63

  Ce poti sa ceri de la niste marlani care s-au aciuat prin Galati venind de la coada vacii si avand wc-ul o groapa in pamant!? Astia merita sa le dai sa bea apa cu motorina iar gunoaiele sa i le pui in pat sa doarma cu ele 1 an!
  imi e scarba de specimenele astea de maimute hidoase!
  Protezati natura! Protejati apele! Nu distrugeti mediul!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.