Blocuri ANL construite în mlaștină la Târgu Bujor
Foto: Marian Calestru

Blocuri ANL construite în mlaștină la Târgu Bujor
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Odiseea de la Târgu Bujor a blocurilor realizate de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) începe în urmă cu mai bine de opt ani, la data emiterii primei autorizații de construire, în primăvara lui 2012. Pe atunci, un spirit ”vizionar”, sau mai multe, au decis ridicarea imobilelor la intrarea în oraș dinspre Galați, într-o zonă mlăștinoasă, destul de aproape de albia pârâului Chineja. După ce, mai întâi, terenul a fost mai degrabă astupat cu piatră decât drenat, până în 2018, primul constructor, intrat între timp în faliment, nu a finalizat lucrările, iar acestea au fost preluate de o altă companie gălățeană de profil, Comtiem SRL.

Evident că principalele eforturi au fost în direcția rezolvării problemelor legate de terenul pe care sunt amplasate actualmente imobilele. Discutăm despre trei blocuri cu câte 12 apartamente cu două și trei camere, finalizate în vara acestui an, dar care nici până în prezent nu sunt branșate la utilități. De altfel, realizarea acestor locuințe pe un teren mlăștinos implică eforturi permanente pentru menținerea nivelului hidrostatic din pânza freatică la nivelul pernelor de balast. Mai pe românește, constructorul utilizează un sistem de drenaj compus din trei puțuri cu pompe submersibile ce funcționează non stop. În caz contrar, așa cum se arată într-un memoriu recent adresat de către companie Consiliului Județean, Instituției Prefectului și Primăriei Târgu Bujor, ar interveni inundarea incintei și punerea în pericol a stabilității construcțiilor pentru care ANL a cheltuit aproximativ 1,5 milioane de euro, mai exact circa 7,83 milioane lei, inclusiv TVA.

Nici branșamentele electrice, aflate în sarcina autorității publice locale, nu sunt executate, motiv pentru care, la finele lunii noiembrie 2020, comisia întrunită a redactat un proces verbal de respingere a procesului de recepție la terminarea lucrărilor. Cu toate acestea, inclusiv cotidianul nostru a anunțat la începutul acestei toamne, în urma unui comunicat al ANL, finalizarea lucrărilor în prezența directorului general adjunct al agenției, Gabriel Stanciu.

Laurențiu Viorel Gîdei, proaspăt deputat de Galați și primar al orașului Târgu Bujor timp de două mandate, recunoaște că lipsa branșamentelor la curentul electric poate fi trecută în sarcina UAT-ului. Totuși, în ceea ce privește preluarea sistemului de drenaj al imobilelor, el arată că există contract semnat cu o firmă vasluiană pentru proiectarea și executarea acestuia, în condițiile în care branșamentele la apă și canalizare ar fi deja finalizate. Revenind la realizarea lucrărilor de conectare la sistemul energetic, Laurențiu Gîdei arată că acestea sunt acum în procedura de achiziție publică, potrivit legii. ”Centralele din apartamente și boilerele sunt pe electricitate și va exista un transformator nou prin care să se poată asigura puterea necesară funcționării acestora”, precizează edilul-șef din Târgu Bujor.

De altfel, există și solicitări din partea bujorenilor pentru aceste noi apartamente care ar putea fi locuite, conform estimărilor primarului Laurențiu Gîdei, de la începutul primăverii anului viitor. ”Pe mine mă deranjează faptul că s-a construit într-o zonă neconformă. Trebuie studiu hidrogeotehnic serios referitor la apele subterane și nu mi se pare corect să preiau rezolvarea acestei probleme la nivelul primăriei. Cum să preluăm pompele? Ne trebuie și nouă niște fișe tehnice, instrucțiuni de utilizare și, practic, cum s-a ajuns la această soluție. Nu le preluăm așa pentru că vrea cineva”, a atras atenția actualul primar din Târgu Bujor.

Din informațiile pe care le deținem, luni, 14 decembrie 2020, se va derula o nouă tentativă de recepție a celor 36 de apartamente construite de ANL în orășelul de pe Chineja.

Citit 14845 ori Ultima modificare Vineri, 18 Decembrie 2020 22:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.