Mii de gălățeni au primit, la Dunăre, binecuvântarea Bobotezei. Sărbătoare la ”Iordanul românilor” (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

Mii de gălățeni au primit, la Dunăre, binecuvântarea Bobotezei. Sărbătoare la ”Iordanul românilor” (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Mii de gălățene au fost prezenți sâmbătă, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează oficiată de Înalpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Ceremoniile prilejuite de această mare sărbătoare s-au desfășurat la Biserica Sf.Precista, pe Faleza Superioară a Dunării - ”Iordanul românilor”. S-a săvârșit Sfințirea Apelor, iar conform tradiției, cei mai curajoși dintre gălățeni s-au aruncat în apele fluviului, pentru a scoate la mal crucea simbolizând puterea curățitoare și sfințitoare a harului dumnezeiesc.

Citește și Un brăilean a scos pentru a patra oară crucea din Dunăre, de Bobotează

Sărbătoarea de Bobotează amintește de botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. După cum ne învață Sfinții Părinți, ”Hristos S-a botezat pentru a ține Legea și pentru a aduce harul Său în apă, în toată zidirea și în om”. Duhul Sfânt, arătat în chip de porumbel, este ”izvorul curăției, al iubirii aproapelui și rânduitor al binelui”, iar Boboteaza este pentru tot creștinul ”medicamentul” sufletesc și trupesc al ieșirii din păcat și neputințele omenești, înălțare la gândul luminos și mântuitor.

Daruri duhovnicești

Că flacăra credinței este vie și purificatoare la Dunărea de Jos o dovedesc miile de credincioși, inclusiv Garda de Onoare a Garnizoanei Galați și reprezentanți ai administrației publice – Prefectură, Consiliul Județean (CJ) Galați, Primărie, instituții deconcentrate - veniți la ”Iordanul românilor” pentru a primi binecuvântarea în acest nou început de an și de a se bucura, odată cu primirea Aghesmei Mari, de toate darurile duhovnicești pe care aceasta o aduce în sufletele și în casele noastre.

Încă din Ajunul Bobotezei, în toate bisericile din Eparhia Dunării de Jos a fost sfințită Agheasma Mare, aceasta fiind pregătită pentru a fi împărțită credincioșilor în aceste zile de sărbătoare.

În cuvântul său de învățătură, IPS Casian le-a vorbit celor prezenți despre semnificația Bobotezei și i-a îndemnat pe gălățeni la compasiune și iubire față de semeni, mai ales față de cei suferinzi, cei copleșiți de singurătate sau de greutățile de zi cu zi.

”Iubirea dumnezeiască vindecă neputințele din noi și dintre noi! Ridică, Doamne, toate durerile sufletești și trupești din gânduri, din minte, din inimă, din noi și dintre noi! (...) Spală, Doamne, prin Botez, întinăciunile noastre sufletești și trupești, cu apa pură a harului Duhului Sfânt! Când sfințești firea apelor, curățește-ne și "hăinuța" luminoasă pe care am primit-o la Botez! Fă-ne pe toți fii și frați prin har și ridică, deodată cu sfințirea apelor, cum ne învață rugăciunea, firea omenească deasupra tuturor ispitelor, necazurilor, suferințelor și durerilor! Doamne, aprinde lumina Botezului ca pe o torță luminoasă! Luminează-ne, sfințește-ne și dăruiește-ne sănătate tuturor!”, s-a rugat pentru credincioși gălățeni IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Un pompier a scos crucea din apele Dunării

Unul dintre momentele importante ale zilei a fost și aruncarea crucii în apele Dunării, un moment încărcat de o valoare spirituală perpetuată de-a lungul timpului. Astfel, obiceiul aruncării și recuperării crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului. De asemenea, gestul celor care se aruncă în Dunăre – ”Iordanul românilor” - pentru a recupera crucea sfințită este deopotrivă un act de curaj, dar semnifică și dorința de depășirea a greutăților și de a aduce în mijlocul comunității puterea purificatoare și înnoitoare a harului dumnezeiesc.

În acest an, în apele Dunării s-au aruncat 14 tineri, iar în cele din urmă, crucea aruncată în apele Dunării de IPS Casian a fost prinsă de Gică Popa, în vârstă de 26 ani, pompier de meserie, acesta reușind să aducă prețiosul odor la mal și să primească binecuvântarea arhierească. Desigur, foarte bucuroși au fost și colegii tânărului pompier, iar aceștia speră că, prin binecuvântarea adusă în mijlocul lor, vor reuși să facă din apă și foc ”prieteni” pe care să îi poată îmblânzi.

Toți cei care s-au avântat în apele Dunării au primit binecuvântarea ÎPS Casian și mici daruri. Dar darul cel mai de preț, pentru întreaga mulțime de credincioși, a fost Agheasma Mare ce, grație preoților și voluntarilor, a fost împărțită tuturor celor prezenți, pentru a duce în casele lor binecuvântarea Bobotezei.

De altfel, Agheasma Mare va fi împărțită în biserici – peste 150.000 de sticle au fost pregătite în Eparhie - și în cursul zilei de dumincă, 7 ianuarie, altă zi de mare sărbătoare – Sfântul Ioan Botezătorul. Aceste două mari evenimente marchează într-o notă luminoasă sfârșitul ciclului de sărbători dedicat Nașterii Mântuitorului.

Citit 17623 ori Ultima modificare Luni, 08 Ianuarie 2024 12:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.