Istoria oraşului se prăbuşeşte peste noi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Istoria oraşului se prăbuşeşte peste noi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Miercuri după-amiază s-a prăbuşit tavanul Palatului Gheorghiu de pe strada Domnească, nr.24, din cauza că au fost furate şinele care-l susţineau * Autorităţile locale se spală pe mâni susţinând că nu le revine întreaga responsabilitate întrucât clădirea se află în litigiu * Surse din cadrul Proiect SA, dar şi din cadrul fostului Inspectorat de Stat în Construcţii susţin că, deşi expertizele au arătat că imobilul ar putea fi renovat, de fapt  se urmăreşte demolarea lui, terenul fiind un mod uşor de a obţine profituri mari *

Miercuri după-amiază, vandalii s-au apucat să demoleze practic clădirea de pe Domnească 24, clădire de patrimoniu în care, la un moment dat, primarul Dumitru Nicolae intenţiona să mute Primăria, rămasă fără sediu după retrocedare, parterul urmând să devină, în intenţiile primarului, o Casă a Cărţii. S-ar putea însă ca în viitor să nu mai rămână piatră pe piatră! Deja, prăbuşirea unei bucăţi mari din tavan, cauzată de cei care au tăiat în ultima vreme fierul din interiorul clădirii, a zguduit miercuri după-amiaza toată zona, am aflat de la directorul Muzeului de Istorie, profesorul Cristian Căldăraru. Managerul a chemat chiar poliţia, de teamă că, odată cu scoaterea structurilor metalice, părţi din clădire s-ar putea chiar prăbuşi în capul trecătorilor! Până ieri dimineaţă, unul dintre balcoanele din feronerie a dispărut.


 


 

„Au furat şinele metalice care susţineau tavanul. A anunţat gardianul meu la Secţia 1 de Poliţie, au venit doi poliţişti, i-au fugărit pe cei care distrugeau clădirea. Nu am depus însă sesizare scrisă la poliţie. Cu siguranţă că vor veni să mai fure ce a mai rămas. Mai sunt două balcoane din fier forjat pe care n-au apucat să le ia”, susţine Căldăraru. Acesta consideră că după ce a fost vandalizată, clădirea reprezintă un pericol public pentru trecătorii care merg pe trotuar: „Oricând ar putea cădea o cărămidă. Ar trebui împrejmuit locul şi ar trebui păzită. Chiar şi aşa în ruine cum este, e un monument de patrimoniu”.


 


 

Poliţia ridică din umeri

Sesizare la Poliţia locală, pe aceleaşi motive s-a mai făcut săptămâna aceasta marţi, semn că atacurile asupra clădirii sunt din ce în ce mai dese. Şeful Poliţiei Locale, Cristian Gâscă ne-a spus că nu intră în atribuţiile subordonaţilor săi să facă pază şi protecţie: „Am rămas şi fără 60 la sută din personal, nu avem cum să facem şi asta. Chiar nu intră în atribuţiile noastre”.

Faptul că palatul de pe Domnească 24 este ţinta repetată a hoţilor de fier vechi pare cu atât mai ciudat cu cât Secţia 1 de Poliţie se află doar la câteva zeci de metri de acest imobil.

Agentul principal de la Compartimentul de relaţii cu publicul din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, Bogdan Cojocaru ne-a declarat: „Am verificat la Secţia 1 şi nu s-a depus nicio plângere oficială cu privire la clădirea de pe Domnească 24. În plus, conform Legii 333/2003 paza imobilelor revine proprietarilor”.

În mod normal clădirea se află în administrarea Primăriei, deşi în prezent există pe rol un litigiu, imobilul fiind revendicat de moştenitorii fostului proprietar. De la Primărie ar trebui să se găsească soluţii şi pentru pază şi pentru împrejmuirea zonei care reprezintă pericol pentru trecători. 

„Ar putea fi reabilitată, dar nu se vrea”

Tot din cauza furturilor repetate, în 2010, partea din spate a clădirii s-a dărâmat. Probabil în lipsă de alte soluţii, autorităţile locale urmăresc ca imobilul să se degradeze şi să se autodemoleze. Cum este inclus în patrimoniu acest lucru nu se poate face decât cu o autorizaţie specială. Dar mai întâi trebuie aşteptată sentinţa finală pentru a afla care va fi proprietarul care va trebui să depună o astfel de cerere.


 


Este clar că nici Primăria şi nici moştenitorii nu au intenţii să reconsolideze imobilul după toate standardele impuse de o clădire de patrimoniu, investiţie greoaie şi costisitoare. În schimb, terenul situat chiar în centrul oraşului este mai mult decât o mană cerească din punct de vedere imobiliar.

 

Surse neoficiale din cadrul fostului Inspectorat de Stat din Construcţii, dar şi din cadrul SC Proiect SA ne-au confirmat aceste lucruri. „Se poate renova clădirea, se poate păstra faţada, dar nu este nimeni interesat să cheltuiască atât. S-au făcut vreo patru expertize şi toate au arătat acelaşi lucru. Se urmăreşte probabil doar  valorificarea terenului şi este păcat că se va pierde încă un monument care aparţine istoriei oraşului”, au susţinut sursele noastre.

„Primarul are obligaţia să asigure paza”

Cel care a făcut prima sesizare la poliţie a fost Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi. "Am înaintat o somaţie Primăriei Galaţi prin care am arătat că potrivit Legii 422 din 2001, privind protejarea monumentelor istorice, republicată în 2006, pentru monumentele istorice ale căror proprietari nu sunt cunoscuţi, obligaţiile de conservare, întreţinere şi protejare revin autorităţilor administraţiei publice locale. Am precizat că în temeiul aceluiaşi act normativ, primarul are obligaţia să asigure paza şi protecţia monumentelor istorice aflate în domeniul public şi privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi ale monumentelor istorice abandonate sau aflate în litigiu, semnalând de urgenţă direcţiei pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţene, orice caz de nerespectare a legii", a spus Mitrof.


 


"Pe lângă acestea, instituţia noastră a stabilit două măsuri, una dintre ele, cea referitoare la asigurarea pazei, integrităţii şi protecţia monumentului istoric împotriva oricăror acţiuni de sustrageri de materiale, ori de incendiere a imobilului, având un termen foarte scurt de implementare, tocmai pentru a preîntâmpina distrugerea monumentului istoric.Dacă aceste măsuri nu vor fi duse la îndeplinire de către Primăria Galaţi, se va trece la amendarea acesteia, în măsura în care faptele săvârşite nu constituie infracţiuni. Somaţia aceasta a instituţiei noastre este fermă, tocmai pentru a preveni dispariţia acestui imobil, aşa cum s-a întâmplat cu Hanul de pe strada Alexandru Ioan Cuza, nr.43, pentru care există pe rol dosare penale”, ne-a mai declarat Marius Mitrof.

 

Viceprimarul promite pază

Sesizat de reporterii Vieţii Libere, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a declarat că va cere Poliţiei Locale o patrulă în zonă care se verifice, periodic, starea clădirii, cu atât mai mult cu cât este vorba despre monument de arhitectură. "Nu putem lăsa poliţişti de pază, întrucât nu există personal suficient”. Deşi legea spune clar că proprietarul clădirii răspunde dacă pică o cărămidă în capul unui trecător, viceprimarul evită să clarifice situaţia. "Clădirea se află în litigiu cu o persoană, aşteptăm decizia instanţei", mai spune viceprimarul. Aşadar, până la pronunţarea instanţei, tot Primăria răspunde în cazul vreunui accident!

Puţină istorie

Un site folositor iubitorilor vechii arhitecturi gălăţene cuprinde şi date despre această clădire, despre care „Viaţa liberă” a scris în mod constant.  „Galaţii de altădată” – Proiect cultural realizat de Asociaţia pentru Tranziţia Urbană şi Primăria Galaţi, cu finanţare alocată din timbrul arhitecturii de către Uniunea Arhitecţilor din România, poate fi accestat AICI.

De aici notăm: pe clădirea se numeşte  Palatul Simion Gheorghiu. Gheorghiu, fiu de cizmar, născut în 1873 la Galaţi, culmea,  într-una din casele de lângă farmacia Ţinc, acum de asemenea agresată de vandalii fierului vechi, a ajuns mai întâi şef la Uzina de Gaz Galaţi, apoi a iluminatului public cu gaz aerian al oraşului, chiar reprezentant faţă de conducerea de la Bruxelles a instituţiei, apoi director al Băncii Naţionale gălăţene. A  construit un cămin pentru elevi, pe care l-a şi întreţinut tot din banii săi. A fost apreciat drept un „puternic sprijinitor al culturii naţionale”.

Foarte important, pe site este menţionat că Palatul Gheorghiu de pe str. Domnească nr. 24 se găseşte la poziţia 12 pe lista monumentelor istorice pe anul 2004. Clădirea, cu subsol parţial, parter şi două etaje, este construită între 1923 şi 1925. Structura de rezistenţă: zidărie de cărămidă, planşee de lemn şi metal. Şarpanta (schelatul care susţine acoperişul) este „pe scaune” cu învelitoare iniţială de ţiglă. Iniţial, la parter au funcţionat: braseria „Palace, drogheria „Florenţa” etc. Palatul constituia „locul de întoarcere pentru Corso-ul gălăţean”. În perioada comunistă, aici a funcţionat „Restaurantul Universităţii”.

Sunt lucruri frumoase din vremuri apuse, despre care în numai câţiva ani vor vorbi doar fotografiile de epocă. Sub ochii noştri, ni se fură istoria oraşului cu kilogramul, iar autorităţile ridică neputincioase din umeri.

Vom reveni asupra subiectului pentru a vă relata despre nenumăratele intervenţii pe care le-a făcut Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional pe lângă Primărie pentru conservarea monumentului istoric din Domnească Nr. 24.

E vorba de o altă istorie care durează de 18 ani!

Citit 7987 ori Ultima modificare Joi, 01 Martie 2012 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.