La Maşniţă - un cartier cu istorie uitată/ Garajele şi chioşcurile părăsite trebuie să dispară (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

La Maşniţă - un cartier cu istorie uitată/ Garajele şi chioşcurile părăsite trebuie să dispară (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Nu există gălăţean care să nu fi auzit de zona "La maşniţă". Zilnic, mii de cetăţeni trec prin zonă, fie cu autobuzul, fie cu maxi-taxi, fie cu tramvaiul ori cu maşina personală, ba chiar şi pe jos. Dar câţi ştiu istoria zonei? Omul de la care şi-a luat numele zona s-a numit Gheorghe Maşnetz, iar domnia sa a decedat în 2001, însă reporterii "Vieţii libere" l-au găsit pe fratele său, Anton Maşniz (aşa îi fusese ortografiat numele) şi au stat de vorbă cu dumnealui despre familia care dă numele unuia dintre cele mai mari cartiere ale oraşului. Graţie abilităţilor negustoreşti, toţi gălăţenii ştiau, pe vremea comunismului, că ce nu se găsea pe rafturile magazinelor putea fi găsit cu mai multă uşurinţă "La maşniţă". Iar dacă gestionarul de acolo zicea că o să fie, atunci acolo găseai ce căutai, fie că era vorba de portocale, ciocolată sau chiar şi Pepsi.

Istoria cartierului, însă, mai este ştiută doar de cei în vârstă, care au prins vremurile. Actualmente, puţini tineri mai cunosc de ce se cheamă cartierul aşa, iar majoritatea sunt ignoranţi în ceea ce priveşte istoria unui cartier în care casele se îmbină perfect cu blocurile de patru etaje construite la stradă. La întâlnirea cu cititorii de joia trecută nu s-a înghesuit multă lume, însă am fost aşteptaţi, totuşi, de câţiva cetăţeni nemulţumiţi că zona lor este lăsată în paragină de către autorităţi.

"S-a reparat foarte mult în ceea ce priveşte străzile, dar asta e de ani buni deja. Sigur, ne bucurăm că încă nu s-a stricat nicio stradă, dar mai sunt multe de făcut aici. Spre exemplu, în spatele blocurilor sunt garaje pe care nu le dărâmă nimeni, dar în care nici nu se bagă maşini, ci se fac alte lucruri. Mai sunt şi acele străduţe unde nu există locuri de parcare, astfel că maşinile stau ori pe partea carosabilă, ori pe trotuar, iar asta îi încurcă atât pe pietoni, cât şi pe şoferi. Mai sunt multe de rezolvat aici", ne-a explicat domnul Constantin Dumitrache, în vârstă de 67 de ani. 

"Demolarea este singura soluţie"

Despre problema garajelor ne-a vorbit şi domnul A.P., în vârstă de 62 de ani, care locuieşte la unul dintre blocurile de pe strada Tecuci, înspre Fileşti. "Dacă tot s-au apucat de o treabă, de ce nu se demolează peste tot, în oraş, ca să se facă ceva frumos în loc? Fie un părculeţ, fie o parcare normală, fie nişte grădiniţe cu flori, ceva. Şi eu am maşină şi mi-ar conveni foarte mult să am parcare în faţa blocului. Chiar dacă ar trebui să plătesc în plus la impozit pentru acel loc, dar să ştiu că arată frumos zona", ne-a explicat cetăţeanul.

Tot la demolare s-au gândit cetăţenii şi atunci când ne-au vorbit despre chioşcurile părăsite din zonă. "Sunt foarte multe astfel de gherete improvizate, în care au fost ba aprozare, ba chioşc de pâine, de ziare, de ouă, de Dumnezeu mai ştie ce. Acum, de când e domnul Stan primar, sunt goale, însă eu vreau să ştiu de ce nu le demolează primăria? Ce Dumnezeu, stăm cu rahatul în buricul târgului... Mai rău este că sunt amplasate chiar la colţ de stradă şi, de multe ori, obturează vizibilitatea şoferilor care trec pe aici. Nici nu vezi când îţi sare un pieton în faţă de după câte un chioşc. Vrem un cartier aerisit", ne-a mai explicat şi domnul Dumitrache.

Reabilitare pe bucăţi

Dacă majoritatea străduţelor adiacente străzii Tecuci arată perfect, cu asfalt ca în palmă, cu vile şi, pe alocuri, chiar adevărate palate, cu maşini de lux şi bolizi care ating viteze ameţitoare, nu acelaşi lucru se poate spune, de exemplu, despre strada Feroviarilor. "Parcă am fi la ţară. La fiecare ploaie, strada noastră arată groaznic, e jale. Ne trebuie cizme de cauciuc ca să ieşim din casă, iar cu maşinile e şi mai rău, pentru că dacă ai o maşină joasă rişti să rămâi împotmolit pe aici", ne-a explicat un cetăţean. 

Am fost şi noi pe strada Feroviarilor pentru a vedea dacă situaţia este chiar atât de gravă şi ne-am dat seama că, într-adevăr, condiţiile de acolo sunt mai rele decât în multe dintre comunele gălăţene. De altfel, am putea compara strada Feroviarilor cu o altă stradă despre care s-a mai scris de foarte multe ori în ziarul nostru, Eliza Leonida Zamfirescu, din Micro 18. "La fiecare campanie electorală, ni se promite că se toarnă asfalt, că se face strada, că o să avem şi noi condiţii. Nimic din ce s-a promis nu s-a făcut. Eu nu înţeleg cum s-a putut ca pe străzile adiacente să se facă perfect, să se toarne asfalt, beton, trotuare şi borduri ca lumea, iar pe strada noastră, care ţine de aici, de la Maşniţă, şi până în Micro 13, să nu se facă nimic. Sub bălţile astea provocate de ultima ploaie e piatră cubică de pe vremea lui Ceauşescu. Ea e bună, nu e crăpată sau ceva, dar pământul de sub ea e lăsat foarte tare, de la infiltraţiile de apă. Trebuie să se facă găuri de 2 metri adâncime ca să se repare şi la noi ceva? Eu am un cumnat la Piscu, şi pot să vă spun că la el mi se pare că e mai la oraş decât la mine. El când vine la mine în vizită înjură întruna că îşi face maşina praf. Pe ceas, faci 15 minute dintr-un capăt în altul al străzii, după câte o ploaie", ne-a spus domnul Constantin Dumitrache. 

Şi strada Feroviarilor nu este singura din zonă care arată groaznic. Un alt capăt de stradă, pe care nu este nici o plăcuţă cu nume, doar câteva case vechi, un depozit, şi una-două vile, arată cel puţin la fel de rău. Fără asfalt, doar cu piatră cubică şi plină de gropi umplute cu apă, această porţiune de stradă, foarte lată, dar extrem de inestetică, face parte, la rându-i, din categoria celor pe care reabilitarea nu a mai ajuns. "Poate în perioada următoare se va face o reparaţie capitală a străzilor neasfaltate din zona noastră. Până atunci, trebuie să ne descurcăm aşa, prin noroaie", ne-a mai spus domnul Dumitrache.

Locurile de parcare din zonă lipsesc cu desăvârşire

Deja o problemă generală a oraşului, lipsa locurilor de parcare îi afectează şi pe locuitorii de la Maşniţă, care nu mai au unde să îşi pună maşinile. "Când au fost construite blocurile astea, cu câte 10 garaje lângă ele, nu îşi permitea oricine o maşină, aşa că era normal să nu fie locuri de parcare. Dar acum, practic, nu mai există gălăţean care să nu aibă un autoturism, astfel că întregul nostru cartier este sufocat de maşini, din cauza lipsei locurilor de parcare. Vedem maşini urcate pe trotuare, prin grădinile blocurilor, pe lângă garaje, prin faţa garajelor, peste tot. În curând, o să şi le bage oamenii în case, că nu mai au unde în altă parte. Nu e normal, şi autorităţile locale ar trebui să ia măsuri", ne-a explicat un domn din zonă. 

Pe strada Tecuci, joia trecută, erau parcate maşini atât lângă trotuar, cât şi pe trotuar, motiv pentru care era aproape imposibil ca două maşini să treacă una pe lângă cealaltă fără se zgârie.. Situaţia este similară şi pe străduţele din cartier, iar pe alocuri maşinile sunt atât de mult urcate pe trotuare, încât oamenii trebuie să circule pe stradă, printre maşinile care trec. "Sigur că ne temem pentru propria siguranţă. Primăria ar trebui să intervină aici, să facă locuri de parcare. Da, străduţele noastre sunt înguste, e drept, dar oamenii au curţi, de ce nu există obligativitatea să îşi bage maşina în curte? Nu aşa e mai normal? De ce trebuie să merg eu, femeie bătrână, pe stradă, şi să aştept să dea vreunul peste mine?", ne-a spus o femeie de 78 de ani, cu care ne-am întâlnit pe una dintre străzile cartierului.

Nici domnul A.P., în vârstă de 62 de ani, cu care am vorbit la chioşcul de ziare, nu a fost mai blând la adresa autorităţilor în ceea ce priveşte locurile de parcare. "Şi eu sunt şofer şi sunt mereu nevoit să îmi las maşina în altă parte. În faţa blocului meu sunt garaje, deci nu prea pot parca acolo, că le obturez proprietarilor accesul. Trebuie să o las pe pământ, undeva, sau mai departe de bloc. E aşa greu să se facă nişte parcări normale? Cheltuim milioane de euro pe studii de fezabilitate, când de banii ăia făceam o grămadă de lucruri în oraş...", ne-a explicat gălăţeanul.

"Dispăruseră într-un timp, dar s-au întors haitele"

La întâlnirea cu cititorii, domnul A.P. a fost însoţit de soţia sa, iar unul dintre subiectele de discuţie abordat a fost cel al câinilor vagabonzi. Dacă domnul A.P. a fost mai vehement şi ne-a spus că s-a săturat să vadă peste tot numai rahat de câine, soţia dânsului ne-a explicat, blajină, că vina nu este a animalelor, ci a oamenilor care le abandonează, însă şi dumneaei ne-a spus că este de acord să fie strânşi toţi câinii de pe stradă. "Nu e normal să fie atâţia pe stradă. Sunt animale frumoase, loiale, caută dragoste. Dar locul lor nu e în stradă. Eu cred că cine iubeşte câinii trebuie să îi ia acasă", ne-a explicat femeia. 

Un alt domn, aflat în trecere, ne-a spus că este foarte indignat de faptul că, deşi acum ceva timp se strângeau câinii din cartier, de la o vreme au început să reapară şi să se adune în haite, care pun în pericol siguranţa bătrânilor, dar şi pe cea a copiilor din zona La Maşniţă.

Stăpânii de câini, luaţi în colimator

Una dintre cele mai mari probleme ale oamenilor cu care am stat de vorbă nu o reprezintă, însă, maidanezii, ci stăpânii de câini care nu strâng mizeria făcută de patrupedul lor.

"Nu am văzut niciodată pe nimeni să strângă rahatul după câinele său. În schimb, toţi vor o ţară ca afară. Păi ce, afară poţi să faci aşa ceva? Te pricopseşti cu o amendă de nu ştii ce e cu tine, şi a doua oară te gândeşti mai bine înainte să mergi mai departe", ne-a spus domnul A.P..

De altfel, aceasta este o discuţie mai veche iniţiată de cititorii noştri, care îşi doresc ca proprietarii de câini care nu strâng după propriul patruped să fie amendaţi de agenţii de la Poliţia Locală.

Locul de joacă fantomă al cartierului

Cu suport, dar fără leagăne, cu iarba crescută până la glezne, cu terenul denivelat şi fără alte mijloace de joacă, un teren de lângă şcoala 41 poartă numele de loc de joacă pentru copii. Oamenii spun, însă, că, de fapt, nu se duce nimeni acolo, pentru că nu e nimic de făcut. "Ăsta e parc? De ce nu se montează nişte leagăne cum trebuie, nişte balansoare, un tobogan bun. Poate chiar şi un covor de tartan, ca să nu se mai împiedice copiii în gropile de pe aici. E iarba crescută, e lăsat totul de izbelişte. Să vedeţi vara ce fel este, că nu tunde nimeni iarba. Şi dacă vor copiii să bată mingea e greu, că iarba e mare şi pe terenul de fotbal", ne-a explicat un domn. 

"Dacă autorităţile locale nu iau nici o măsură pentru refacerea acelui mic parc, situat totuşi lângă o şcoală, atunci la cine să apelăm? Cine să ne bage în seamă, dacă cei pe care i-am votat nu ne dau nici un pic de atenţie?", se întreba acelaşi domn.

Din câte am înţeles de la o locatară a blocului M6, leagănele din parc au fost date jos de cei de la ISU, la nici două săptămâni după ce au fost puse. "Au căzut câţiva copii din leagăne, aşa că au venit de la Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă şi le-au tăiat, ca să nu mai fie copiii în pericol. Acum, e bine că nu mai cad cei mici, dar nici nu mai au unde să se ducă să se joace. Se plânge toată lumea la tv că nu au copiii unde să bată mingea, că stau în casă la calculator, dar, dacă nu li se creează condiţii, unde să se ducă? Chiar şi un maidan ca pe vremuri, dar măcar atunci nu creştea iarba până la brâul copiiilor, cum se întâmplă la noi vara", ne-a explicat femeia.

Pe lângă lipsa aparatelor de joacă, parcul este şi plin de gunoaie, fie că este vorba despre ambalaje, de mucuri de ţigară, coji de seminţe sau alte astfel de lucruri. Aşa că, fără o reabilitare ca la carte, lucrurile în acest parc fantomă al cartierului nici nu se vor îmbunătăţi.

Nemulţumiţi de mizerie Oamenii dau vina pe asociaţiile de locatari

"Femeile de la asociaţiile de locatari, nu toate, dar majoritatea, nu fac deloc curăţenie şi în jurul blocurilor, motiv pentru care e o mizerie cruntă. După cum se vede, în cartier nu sunt nici coşuri de gunoi, cel puţin nu pe strada Tecuci sau între blocuri, aşa că toţi aruncă ambalajele unde le vine lor mai comod", ne-a spus domnul A.P, care îndeamnă asociaţiile de locatari la curăţenie.

Joi, venim în Micro 39C

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 31 martie 2016, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în parcarea magazinului Billa din Micro 39C, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier şi în zona adiacentă.

Citit 8160 ori Ultima modificare Marți, 29 Martie 2016 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.