GALERIE FOTO / Viaţa liberă, în cartierul tău: Primăvară urbană în Ţiglina II

GALERIE FOTO / Viaţa liberă, în cartierul tău: Primăvară urbană în Ţiglina II
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spaţii verzi după chipul şi asemănarea locatarilor * În unele locuri, flori şi copaci ca în poveşti, în altele, pârloagă sau pământ bătătorit şi gunoaie * Nicio faptă bună nu rămâne... nepedepsită!


Fie şi în mediul nostru urban de tip supraaglomerat şi suprabetonat a început, în sfârşit, să se simtă şi ceva vânt de primăvară. În Ţiglina II, de exemplu, pregătirile de Paşti încep încă din… faţa blocului. Asta pentru că, pe principiul că omul sfinţeşte locul, unii s-au îngrijit de-a lungul timpul să mai planteze şi câte un copăcel, o tufă de trandafiri sau una de zambile. Desigur, sunt şi blocuri la care spaţiile verzi numai a spaţii verzi nu seamănă, iar pârloaga pare la ea acasă.

Spaţii verzi cu nod în papură

Doamna Virginia Bizău şi-a luat în serios misiunea de promotor al spaţiilor verzi. Încă de la primele ore ale dimineţii a ieşit cu instrumentele de grădinărit în faţa blocului, printre primele pâlcuri de zambile, lalele şi bumbişori. „Am semnătură de la toată lumea, că m-au lăsat pe mine să fac treabă aici…”, ne spune din start doamna Virginia, asta apropo de „oamenii de bine” care le mai pun beţe în roate celor care vor ca spaţiile verzi din jurul blocurilor să arate cât de cât bine. „Ce să vă zic, eu mă relaxez aici, în grădiniţa asta. Sunt la pensie, cu asta mă ocup: mai sap, mai pigulesc pe ici, pe acolo, să fie frumos”, ne mărturiseşte ea. Cea mai mândră este de florile cărora în popor li se zice „Barba împăratului”. Albe, galbene sau roşii, florile cu pricina şi-au dus vestea pentru parfumul răspândit în serile de vară, la concurenţă cu „Regina Nopţii”.
Acum să nu credeţi că doamna Virginia s-a bucurat doar de tihnă printre flori şi piticii de grădină. Ce-a păţit? Păi, într-o zi, hodoronc-tronc, s-a trezit pe cap cu nişte vajnici apărători ai legii, de la Poliţia Locală, puşi să-i dea amendă pe motiv că a turnat o alee, fără autorizaţie de la Primărie. Dar nici doamna Virginia nu s-a lăsat: „Le-am spus: „Dom’le, dacă vreţi bani, spuneţi aşa, că vă dau două milioane, spuneţi bogdaproste şi la revedere. Dar nu spuneţi că mă amendaţi pentru că am făcut o alee! Pentru că, înainte, pe aici mişunau şerpii, şobolanii! Numai pe gard am dat 15 milioane. Şi să nu-mi spuneţi să dau şi gardul jos, că vă stropesc cu benzină şi vă dau foc! Îmi ziceau că, „vedeţi ce spuneţi, că avem aici ceva care înregistrează”. „Ba, vă rog - le-am zis - să înregistraţi şi să arătaţi şi la alţii pe cine amendaţi voi!”.
Culmea, chiar vizavi de blocul doamnei Virginia e un bloc cu spaţiile verzi lăsate în paragină, bătătorite de nici brusturele nu mai creşte pe ele. Acolo n-a fost nimeni amendat, că doar n-ai nevoie de aprobare de la Primărie ca să fii nepăsător. Care ar fi morala păţaniei cu amenda? „Nicio faptă bună nu rămâne… nepedepsită!” Ce să-i faci, unii au pitici de grădină, unii au pitici „la mansardă”. Din câte ne-au mai spus oamenii, cazul nu ar fi singular. Se vede treaba că, dacă e vorba de spaţii verzi, la căutat nod în papură autorităţile se pricep mai bine decât este cazul.

Războiul melcilor

Acum să nu credeţi că, dacă e vorba de belele, ele vin doar din partea celor puşi pe amenzi din motive imaginare. La C18, am întâlnit-o pe doamna Milica Iacob, şi ea ieşită în faţa blocului pentru a se îngriji de o mică grădină cu flori. Ne-a atras atenţia concentrarea cu care doamna Milica studia, şi pe faţă, şi pe dos, fiecare fir înverzit din grădiniţă. Părea o activitate paşnică, dar în cele din urmă am înţeles că acolo era în plină desfăşurare un mic război, omul în faţa forţelor dezlănţuite ale… melcilor! Ei bine, da, nu vă miraţi, „inamicul nr.1” al florilor din grădina doamnei Milica sunt melcii, care, încet, dar sigur, fac prăpăd în calea lor! „Sunt nişte melci, un soi, ceva teribil! Mănâncă florile astea de cum răsar. Drept sub floare stau, se înmulţesc, iar dacă îi laşi nu mai iese nici o floare până la vară!”, ni se explică. „Şi, uite-aşa, am ajuns să mă războiesc cu melcii. E care pe care!”, ne spune glumind doamna Milica.
Gluma-i glumă, dar când ni s-au arătat nişte tufe de crizanteme devorate pe jumătate de hoardele de melci, ne-am dat seama că gasteropodele sunt mai de temut decât par la prima vedere. „Nu fac ei gălăgie, dar mănâncă tot - şi frunze, şi cotor, nu rămâne nimic din plante!” Cum grădina doamnei Milica arată, totuşi, destul de bine, e semn că, în ciuda supremaţiei numerice, invazia melcilor este pe cale de a fi stăvilită.

Livada dintre betoane

Dacă a venit vorba de grădinărit, atunci Vasile Apostol, care este şi preşedintele Asociaţiei 153 din Ţiglina, are ce povesti. L-am găsit cocoţat pe ditamai scara, curăţând nişte meri care tocmai dădeau în floare. O mică livadă are în grijă, pe lângă meri găsindu-se pe acolo vişini, cireşi, iar printre ei butaşi de trandafiri, bujori şi o mulţime de zambile. „Trebuie puţină curăţenie, că s-a mai încălzit, vine şi Paştele, să fie ca de sărbătoare”, ne zice nea Vasile. Se vede că-i mândru de copacii lui. Unii au şi opt, zece ani de când au fost puşi. Pomii au crescut frumos, dar uşor nu a fost. „Când i-am pus, am dat aici, la 20-30 cm, numai de piatră, cărămidă, cum a fost de la construcţii. A trebuit să le dau deoparte bucată cu bucată. Dar, dacă vrei să fie frumos, şi îţi place, faci! Că dacă nu faci tu, doar nu o să vină altcineva să facă”, zice nea Vasile. Treaba merge bine în livada lui. Ba unul dintre vecini, mai priceput la altoit copaci, face anul acesta câteva „experimente”, să vadă dacă se vor prinde nişte soiuri mai noi. Unde mai pui că nea Vasile a făcut nişte schimburi de plante, iar anul acesta va avea şi nişte soiuri frumoase de bujori. „Fiecare, cum e omul! Ca la pomi - unii dau roadă bună, alţii nu, după cum li-i felul…”, mai zice nea Vasile, înainte de a urca din nou pe scară spre coroana abia înverzită.
Din păcate, exemplele precum cele de mai sus nu sunt chiar atât de numeroase. Ţiglina are încă multe zone sufocate de garaje trântite ca nuca în perete, ne-a fost dat să găsim şi „grădini” cu peturi goale sau pungi de gunoi aruncate pe geam. Dar atât timp cât mai există cineva care să planteze un copac sau o floare, încă mai există speranţă. Poate, cine ştie, frumuseţea se va dovedi molipsitoare şi pentru alţii.

Citit 4425 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2013 10:35

16 comentarii

 • postat de constantin adrian
  Sâmbătă, 27 Aprilie 2013 14:26
  Am pus o banca in fata scarii ,sa stea batranii din bloc : Zeci de pungi de seminte mancate, golani cu toate pitipoancele in brate,stau pe banca,fara ca sa dea un bunazia !Galagi,chistoace, sticle goale lipsa totala de respect! Asta e DEGENERATIA de azi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de jacks
  Marți, 23 Aprilie 2013 22:53
  @ vecina de la parter

  mea culpa si va rog acceptati scuzele mele sincere .
  mea culpa. imi cer si iertare .
  stima
  0
  0
  Raportează
 • postat de costel
  Marți, 23 Aprilie 2013 22:24
  pacat ca nu sunt prea multi care sa se ocupe de spatiile verzi...cei care au grija de gradini muncesc la ele si cheltuiesc si niste bani iar chibitii de pe margine stau si comenteaza .asa e romanul invatat ,daca cineva incearca sa faca ceva frumos pentru comunitate ,trebuie sa intervina cineva sa strice tot .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Marți, 23 Aprilie 2013 15:59
  @Jacks: Doamne ce ti-as scoate dintii din gura. Cu zambetul pe buze.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vecina de la Parter
  Marți, 23 Aprilie 2013 00:19
  JACKS, creierul tau nu si-a dat seama ca postarea mea era SATIRICA!

  Prosti, dar multi, Maria-Ta!
  0
  0
  Raportează
 • postat de JACKS
  Luni, 22 Aprilie 2013 21:46
  @ vecina de la parter cred ca esti bolnava mamaie.

  eu sunt ala cu furadnu pentru javre ca ne-am saturat de kakati si pishati si de vomitaturi ca tine care IUBESC MAI MULT JAVRELE DECAT COPII

  SIKTIR JIGODIE .CA ATI FI IN STARE SA OMORATI UN OM PENTRU O JAVRA .
  BORATURI CE SUNTETI
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 22 Aprilie 2013 14:17
  De ce nu are primaria cite un salariat care sa mearga pe teren, adica sa-si miste fundurile de pe scaune si sa vada ce ar mai trebui facut in cartiere, sa isi ia carnetelul si sa noteze sugestii ale locatarilor, poate exista printre ei si oameni de calitate care vor sa traiasca civilizat? Sau chiar si pe site-ul primariei sa existe un link unde cetatenii sa-si spuna o parere, sa dea chiar o solutie pt. infrumusetarea orasului si, de ce nu, daca sugestia e buna, primaria sa-l incurajeze pe cetateanul voluntar si sa-l premieze cun, o grebla, un hirlet, seminte de flori sau de gazon si uite-asa s-ar schimba si fata orasului asta. Dar politrucii nu-s deschisi la dialog, sunt aceeasi comunisti prafuiti si ingimfati, incompetenti si cu cit mai putine idei. Mirlanii din cartiere fac legea dupa bunul plac, ingradesc spatii, cultiva ceapa, cresc gaini. Asta a facut combinatul, a adus toti taranoii la oras si acum au pretentii dar obiceiurile din ograda unde au crescut, nu si le-au schimbat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vecina de la Parter
  Luni, 22 Aprilie 2013 14:02
  Fiind de-abia la PRIMA GENERATIE DE ORASENI, e si normal ca unii oameni sa acorde o atentie extraordinara gradinii din jurul blocului, plantand panselute, brocoli si ardei uiti.

  Iar ca nu cumva golanii de 8 ani care arunca intentionat mingea in interiorul "livezii" sa fure piticii de gradina si puii de pisica, se monteaza un gard din sarma ghimpata iar la intrare se pune un lacat cat mai mare, cheia fiind detinuta de UN SINGUR locatar, cel mai vrednic gospodar al blocului, omul cu sapa de aur, care infrumuseteaza intreg cartierul si creste moralul cetatenilor cu a sa gradina imaculata.

  "OAMENII GRADINII" sau "PROTECTORII CAINILOR", care aduna 10-15 catelusi infensivi in acele gradini pe care le muncesc din greu, ar trebui sa primeasca un numar suplimentar de bilete gratiuite la autobuz si dreptul de a intra in fata la orice coada, pentru ca timpul lor este pretios si orice minut conteaza in lupta cu tinerii ignoranti care nu apreciaza frumosul in jurul blocului si distrug echilibrul comunitatii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tastați pe Google Imagine(fotografii) ,,Țiglina 2 1970 și comparați, ce am fost și ce-am ajuns.
  Luni, 22 Aprilie 2013 12:58
  Tastați pe Google Imagine(fotografii) ,,Țiglina 2 1970'' și veți vedea imagini așa cum a fost Orașul Galați și cum arată azi, comparați și minunați-vă ce au putut să facă 23 de ani de ,,democrație originală'' din orașul nostru, care a ajuns orașul lor, conform lipsei de educație, țărănismului aplicat pe spațiul verde, pe spațiul public dintre blocuri. Aleile pietonale dintre blocuri distruse, spațiile verzi arate de mașinile ce ies din garaje, normal dacă nu au cale de acces după neuronii lipsă a celor din Primăria Galați. Incultura, slaba pregătire personală, lipsa bunei creșteri se aplică cu sârg de țăranii noștri plantați de combinat în oraș, cu ajutorul nesimțiri celor din Primăria Galați.
  0
  0
  Raportează
 • postat de stefan badita
  Luni, 22 Aprilie 2013 12:46
  astept viata libera in cartierul Tiglina 3. am o sumedenie de plangeri si sa le arat o alta sumedenie de locuri de fotografiat.... vechiul cartier in noul galati.... locuri unde se pot face parcari etajate, strazi pe care se pot pune mijloace de transport in comun, locuri pentru parcuri destinate copiilor si batranilor, s.a.m.d. DAR SI LOCURILE UNDE CRESC GAINI, PORCI, CURCI... dimineata sunt trezit de cocosi.... stefan_gl_rou@yahoo.com ... doresc o atentionare cu o zi-doua inainte de sosirea dvs in cartier la mine, poate stam toata ziua si vorbim despre probleme si despre prioritatile primariei.... alea ce ar trebui sa fie cele bune... nu cele idioate precum schimbarea de borduri....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alina
  Luni, 22 Aprilie 2013 11:49
  Stau in Tiglina 1 si sunt nemultumita de faptul ca locatarii care ingrijesc spatiul verde din jurul blocului nu permit celorlalti locatari nici macar sa intre...au garduri cu sarma si alte inventii...adica daca un copil scapa o minge sunt discutii ca nu are voie copilul sa ia mingea deoarece calca pe spatiul verde...
  Sa nu mai spun despre cei care , locuind la parter , si-au facut tot felul de locuri de depozitare si au ingradit spatiul verde dupa bunul plac...
  Trebuie pastrat un echilibru...sa fie constienti cei care ingrijesc spatiul verde ca nu e al lor...sa fie mai pasnici nu asa rai...daca tot iubesc natura...
  0
  0
  Raportează
 • postat de EDILI AI ORASULUI GALATI, GASITI O SOLUTIE DE A STRINGE SI DE A VINDE LA FIER VECHI, TOATA SIRMA GHIMPATA SI RUGINITA DIN JURUL SPATIILOR VERZI SI INLOCUITI-O CU GARD VERDE SI FLORI !!
  Luni, 22 Aprilie 2013 09:31
  De ce ingradesc unii locatari, spatiile verzi, cu multa sirma ghimpata si ruginita (a se vedea Mazepa 2) care sunt ale tuturor locatarilor? Sunt multi locatari care cred ca bucata de pamint e a lor si cred ca au si dreptul de a o folosi cum vor ei, aduna si depoziteaza gunoaie din containere, impletesc sirma ruginita de jur-imprejur, etc. Daca toata sirma ghimpata s-ar duce la fier vechi si pe ea s-ar cumpara gard verde si flori, ce gradini frumoase am avea, dar nuuuuu, vai de mine, cum sa se implice primaria? si doar e simplu sa incarci intr-o remorca toata ruginitura ca sa nu-ti mai agati hainele si sa nu-ti mai rupi picioarele. Si Asociatiile de proprietari ar trebui sa se implice dar comoditatea este mai buna, nu au spirit gospodaresc, nu exista opinie sau implicare din partea proprietarilor, toti asteapta sa li se faca sau sa li se dea, de catre altii. Locatarii intra in bloc si-atit, nu-i intereseaza mai mult, daca la ei in ap. e curat, ce mai conteaza cum e in jurul blocului??
  0
  0
  Raportează
 • postat de maria
  Luni, 22 Aprilie 2013 09:24
  Povestea se repeta si in Tiglina 3, am ingrijit spatiul verde din fata geamului timp de 10 ani, cand ne-am mutat erau efectiv bosheti, am mai pus cate o floare, un gard viu, am udat, incepand de anul trecut pe la sfarsitul verii am avut diverse notificari de la politia locala ca sa aducem spatiul verde la nivelul anterior amenajarii (exista o alee ingusta betonata ca sa pot uda toata zona), m-am conformat, anul acesta si am asteptat primaria sa vina sa faca curatenie, ceea ce nu s-a intamplat pana la momentul acesta si o sa astept sa vad daca si uda ca sa pastram totusi ce este verde ca este nevoie si de oxigen.
  Despre vecinii care erau tare nemultumiti ca e spatiul tuturor si mereu aveau cate ceva de comentat nici nu se obosesc sa coboare sa stranga frunzele, crengile uscate cazute din copaci, doar stau la fereastra si te urmareste, eventual acum daca tot e mizerie poate sa arunce si ei cate un gunoi ca nu se mai observa in mizeria generala.
  D-lui Florin..... Sa cred ca si dvs va implicati in curatenia din jurul blocului care apartine tuturor locatarilor si nu sunteti numai un simplu observator?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Luni, 22 Aprilie 2013 09:07
  Domnule Florin te intreb,daca ai pretentiela gradina cu meri,ai contribuit cu ceva acolo? Ai fost sa uzi un copac,ai smuls o buruiana?E usor sa spui ca e spatiul tuturor,dar la munca e numai unul.Pacat ca ginditi asa,cred ca acel domn ingrijeste gradina nu ca sa se inbogateasca,ci pentru a crea un spatiu plin de verdeata pentru toti locatarii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de felicia katz
  Luni, 22 Aprilie 2013 05:39
  Un sfat pentru Doamna a carei gradina este devorata de melci.Se rezolva simplu.cateva pahare de unica folosinta taiate la jumatate pe inaltime si umplute cu bere in amestec 50% apa.Cu rabdare si cu doua sticle de un litru de bere,rezolvati problema melcilor.Sunt nebuni dupa bere.Vor merge sa se imbete si-i veti gasi inecati in pahar.Zilnic aruncati inecati si repetati operatiunea.da rezultate spectaculoase.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Florin P.
  Luni, 22 Aprilie 2013 00:56
  O mica observatie legata de textul "Treaba merge bine în livada lui." Or fi copacii plantati de domnul cu pricina, dar gradinile din fata/spatele blocurilor si ceea ce exista in ele nu sunt ale unui locatar, ci a tuturor. Iar fazele de genul "e gradina mea", "eu am avut grija de ea", "doar eu am cheia de la poarta pentru ca eu am cumparat gardul", etc, sunt niste ineptii care ar trebui sa dispara din mentalitatea romanilor. Daca Primaria iti inchiriaza terenul, atunci e al tau pentru ca platesti pentru el si poti sa pui lacat la poarta; altfel e al tuturor...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.