Cartier central al Galaţiului, în plină degradare: Campusul Universitar, fără alimentară şi piaţă
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Cartier central al Galaţiului, în plină degradare: Campusul Universitar, fără alimentară şi piaţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii din zonă şi studenţii vor mai mulţi poliţişti în cartier


Întâlnirea de joia trecută, de la Magazinul nr. 55 al "Vieţii libere" - „Chioşcul Studenţesc”, cum i se spune - a fost motiv de a lua pulsul acestei zone centrale a Galaţiului, una cu vocaţie istorică şi culturală. Cartierul este cât se poate de important deoarece este situat în continuarea ”Ansamblului urban stradal” (obiectiv de patrimoniu naţional) cuprins între strada Mihai Bravu nr. 2 şi Grădina Publică. Mai mult, această parte a oraşului, care este spaţiu vital pentru cele câteva mii de studenţi din Campusul Universitar, arată, în prag de primăvară, ca după bombardament. Menţionăm că o primă întâlnire a noastră cu gălăţenii din acest cartier a fost realizată în ultima parte a lunii septembrie 2012, iar acum am revenit să urmărim modul în care problemele semnalate atunci şi-au găsit o rezolvare în timpul care s-a scurs de la precendenta vizită.

Cojile nesimţirii şi măturatul de dimineaţă

Joi dimineaţă, la ora 9,00, lângă alimentara de la parterul blocului A, ne-au dat bineţe mormane de coji de seminţe şi ambalaje aruncate peste noapte.  ”Este o stare permanentă, fiindcă noaptea studenţii ies şi sparg seminţe, iar când începem lucrul, prima activitate este cea de a face curăţenie în zonă", ne spune Niculina A. , vânzătoare la magazinul Alcom de la parterul blocului A. Ridicând privirea de la gunoi înspre primul etaj al blocului A, un banner considerabil - bătut de vânt, undat de ploi şi ars de soare - stă mărturie că pe acolo, cândva, a fost cabinetul unui deputat gălăţean. ”Am înţeles că acum cabinetul acestui deputat nu mai este aici, dar bannerul a rămas atârnat de clădire şi nu dă prea bine”, ne explică Ioan Dinu.

Singura alimentară din zonă, cea a Alcom, e pe zi ce trece tot mai goală. ”Aici găsim pâine, strictul necesar, dar sub aspectul aprovizionării este departe de cum ar trebui să arate o alimentară care este singura într-un cartier destul de aglomerat şi care ar trebui să fie mult mai aprovizionat. E adevărat că pâinea şi produsele de bază pe care le găsim aici ne scutesc de dus-întorsul până la Piaţa Centrală, dar nu e suficient. Îi rugăm pe cei care se ocupă de problemele noastre să nu mai amâne şi să înfiinţeze un magazin serios cu alimente”, spune Alina Stavarache, studentă.

"În zona Complexului Studenţesc lipsa unei pieţe de legume şi fructe este încă una reală. În ultimii ani, am semnalat Primăriei Galaţi acest fapt de mai multe ori, dar nimeni nu a făcut nici un demers”, ne spune Viorel Constandache, pensionar.

Unde sunt poliţiştii din zonă?

Despre necesitatea prezenţei poliţiştilor în această zonă ne-a vorbit atât dl Constandache, dar şi alţi cetăţeni şi studenţii: ”Era mai bine înainte când era Poliţia Campusului Universitar, aveam mai multă siguranţă în cartier şi nu-ţi era teamă să ieşi să cumperi o sticlă cu apă sau o pâine. Pe de altă parte, pe aici s-au pripăşit foarte mulţi cerşetori-copii şi acest fapt nu e semn de civilizaţie”, ne spune studenta Alina Stavarache.

Citit 3433 ori Ultima modificare Marți, 30 Aprilie 2013 11:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.