Vadu Ungurului, zona fără facilităţi / Gropi şi câini în loc de piaţă, în cartierul "Petru Rareş"

Vadu Ungurului, zona fără facilităţi / Gropi şi câini în loc de piaţă, în cartierul "Petru Rareş"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum mergi pe Domnească şi treci de căminele studenţeşti, ajungi în cartierul ce de anul trecut a primit numele de „Petru Rareş”. Orice gălăţen get-beget habar nu are însă de această denumire şi foloseşte pentru respectiva zonă numele împământenit - "Vadu Ungurului".

"Viaţa liberă" a ajuns pentru a doua oară în cartier în decursul acestei campanii. Din păcate, deşi unele lucruri chiar s-au schimbat, altele au rămas fix la fel, iar locuitorii nu văd ncio rază de speranţă la orizont.
La capitolul lucruri bune, am putea trece faptul că mai multe străduţe au primit asfaltul binemeritat, asfalt ce nu mai fusese turnat din vremuri imemoriale. Cu toate că problema căii de rulare s-a rezolvat, au rămas totuşi lucruri confuze. ”Pe alei au rămas în continuare gropi, probabil lăsate pentru canalizare. De asemenea, plăcuţele cu numele aleilor au fost puse absolut aiurea şi, în momentul în care chemi un taxi sau îi spui cuiva să vină la tine, se pierde printre indicatoare”, ne-a explicat Valentin Vasile.
Din păcate, lucrurile bune se opresc aici.

Câinii - prinţii din Vad

Au existat multe legende despre faptul că Vadu Ungurului este un cartier rău-famat. La un moment dat, era un pol de putere al lumii interlope din Galaţi, dar şi din sudul Moldovei. Acele vremuri par demult apuse. Interlopii de altă dată ori au îmbătrânit, ori au ajuns prin Spania sau prin Italia.
Acum, prinţi peste cartierul celebru pentru afacerile sale subterane au rămas câinii. Nu este colţ de stradă sau petic de alee unde să nu găseşti câţiva maidanezi, gata-gata să te atace. „Au fost zeci de oameni atacaţi pe-aici. La un moment dat, o femeie a fost luată cu ambulanţa, după ce a fost atacată de o haită. Ajung la concluzia că patrupezii au mult mai multe drepturi decât avem noi”, ne-a explicat acelaşi Valentin Vasile. „Şi noi plătim impozite ca orice cetăţean al Galaţiului. Nouă de ce nu ne este permisă nicio facilitate?”, s-a mai întrebat retoric gălăţeanul.
„Eu acum sunt însărcinată şi nu prea ies din casă. Seara însă nu ieşeam nici înainte prea mult, pentru că unii din aceşti câini sunt agresivi şi nu vreau să ajung la spital din cauza muşcăturilor. Cred că avem cel puţin 20 de câini pe cap de locuitor”, a spus Roxana Gabriela Dinu.

Frica de birocraţie

Nu numai câinii comunitari reprezintă o problemă pentru oamenii din cartierul Vadu Ungurului. Şi cei de prin curţi, în momentul în care numărul lor depăşeşte o anumită limită a decenţei, pot cauza reale neplăceri. „Eu stau pe strada Miron Costin, spre exemplu. Lângă mine locuieşte o doamnă, care deţine foarte mulţi câini. Pe lângă faptul că fac o gălăgie infernală în fiecare noapte, mai există şi problema mirosului. Sunt bătrân, dar totuşi încerc să fac curăţenie în curtea mea şi în faţa proprietăţii. Din păcate, cu această femeie nu se prea poate înţelege lumea. Până acum, nu am apelat la Primărie sau la alte servicii, din cauza fricii de birocraţie. Pur şi simplu, nu vreau să stau pe la zece birouri să-mi explic problema, şi nimeni să nu facă nimic. Încerc să o fac cunoscută prin intermediul ziarului. Dacă nici aşa nu se va sesiza nimeni, atunci voi apela la autorităţi”, a explicat Tache Dediu.

Piaţa inexistentă

Din păcate, locuitorii cartierului au şi o mare problemă vizavi de aprovizionare. Pentru a ajunge la piaţă, fie vară, fie iarnă, aceştia trebuie să apeleze la mijloacele de transport în comun, nu de alta, dar altă variantă pentru a-şi face cumpărăturile nu au. S-a ajuns în această situaţie, deoarece autorităţile nu au binevoit să creeze o astfel de facilitate.
Din păcate, Vadu Ungurului a rămas în continuare un cartier defavorizat al Galaţiului, deşi, la modul teroretic, zona este aparent centrală.

De ce Petru Rareş?

Autorităţile locale au luat decizia de a schimba numele cartierului în Petru Rareş, ca gest de omagiu faţă de fostul domnitor al Moldovei. În raportul de specialitate al proiectului se arată că „Petru Rareş, fiul natural al lui Ştefan cel Mare, a fost domnitor al Moldovei de două ori. Viaţa lui Petru Rareş înainte de domnie este destul de puţin cunoscută, Ion Neculce menţionând că acesta era negustor de peşte în zona Galaţiului”. Raportul anexează chiar şi o descriere a lui Petru Rareş, în viziunea lui Grigore Ureche: “Cu adevărat era ficior lui Ştefan Vodă cel Bun, că întru tot simăna tătâne-său, că la războaie îi mergea cu noroc, că tot izbândiia, lucruri bune făcea, ţara şi moşiia sa ca un păstor bun o socotiia, judecată pre direptate făcea”.

Citit 3857 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2013 16:40

6 comentarii

 • postat de dr. Emil Popa
  Vineri, 13 Septembrie 2013 12:00
  86.127.208.***
  Denumirea de "Vadul ungurului" provine de la drumul pe care il urmau turmele de oi venite din Ardeal in trecere spre stepele din nordul Mării Negre.
  Evident ca ciobanii care le mânau nu erau unguri, ciobănitul în Transilvania fiind o indeletnicire exclusiva a românilor, dar sa ne amintim ca la fel se numea in "Mioriţa" ciobanul transilvanean: "baciul ungurean". Traseul turmelor ardelene strabatea Carpaţii prin trecatori si cobora pe valea Siretului pe vechiul drum roman prin care au intrat in Dacia legiunile romane in cel de-al doilea razboi dacic 101-102.
  Au existat două grupuri mari de mocani transilvaneni care tranzitau Moldova spre stepe sau spre Dobrogea: "tutuienii", sau "mărginenii" care proveneau din Marginimea Sibiului (Boita, Sadu, Rau Sadului, Talmaciu, Talmacel, Rasinari, Poplaca, Gura Raului, Orlat, Fantanele, Sibiel, Vale, Saliste, Gales, Tilisca, Rod, Poiana Sibiului si Jina) şi mocanii "bârsani" (Apața, Bod, Bran, Cristian, Feldioara, Rotbav, Hărman, Măieruș, Prejmer, Lunca Câlnicului, Sânpetru, Șercaia, Hălmeag). Mulţi dintre ei s-au stabilit prin partile noastre, fapt atestat de nume de familie cu rezonanta transilvana, uneori chiar maghiara.
  Oricum traseul turmelor la Galaţi se facea in afara zonei locuite, ocolind cele doua lacuri (Malina, Catusa) si trecând pe langă bariera de carantină (Traian), coborau pe actuala strada Tunelului si pe Vadul Ungurului spre Brateş şi spre Prut. Întrerupta de razboaiele ruso-turce, transhumanta n-a mai revenit niciodata la ce a fost, aducând pierderi insemnate domnitorilor moldoveni care incasau taxe din aceasta activitate.
  0
  2
  Raportează
 • postat de sorin bancof
  Miercuri, 04 Septembrie 2013 12:22
  81.196.163.***
  pt. Cornel: pe tip il chema Renato - zis "sabie taras"
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ollie
  Luni, 26 August 2013 15:55
  5.13.223.***
  Din articolul asta reiese ca Vadu Ungurului e un cartier plin de gropi, maidanezi, fara lumina, in care ti-e frica sa mergi noaptea..de unde aveti informatiile astea? de la personaje fictive sau din carti de povesti? intr-adevar ca piata lipseste, un supermarket nu este, au mai fost daramate si chioscurile de la Studenti, insa eu locuiesc in zona si nu am vazut hoarde de caini care sa te atace in plina strada, am venit si noaptea acasa (pe jos sau cu masina) si nu m-a bagat nimeni in spital, toate stradutele sunt luminate, asa ca nici vorba de mascati care-ti dau cu parul la colt de strada, oamenii sunt civilizati si nu exista probleme. Dar de ce sa scriem despre lucruri bune, cand putem sa improscam cu noroi pentru a mai atrage cativa cititori, nu?
  1
  2
  Raportează
 • postat de dan
  Luni, 26 August 2013 11:31
  92.85.155.***
  Intr-adevar vadul ungurilor lipsita de orice. Ar fi oportun a i se da importanta caci, se poate sa fie o piata, sa fie amplasate cateva bancute, sa fie evidentiate bordurile, etc., sa se vada ca este o zona in care sa vrei sa traiesti. Are importanta subiectul articolului si chiar trebuie sa se puna putin accent si pe faptul ca nu este iluminata, nu este patrulata de potitie astfel ca noaptea ti-e groaza sa circuli perin zona.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CIPRIAN
  Luni, 26 August 2013 06:54
  5.13.222.***
  Domnilor din Primarie, nu ati vazut hidosenia de treapta a lui Canepa, pe strada Bravilor? Este amplasata pe trotuar, si este invecinata cu un stalp. Nu poti trece decat pe bolovanii din ,, carosabil".
  0
  1
  Raportează
 • postat de cornel
  Luni, 26 August 2013 06:27
  188.25.8.***
  Am copilarit in Vadu Ungurului.Era o cu totul alta lume : gasti diferite(cu care trebuia sa te pui bine altfel se luau de tine cu cutite,cu tot tacamul).Trebuiam sa fiu recunoscut de banda respectiva, daca nu,ma asteptau cand veneam de la scoala.Uneori rugam anumiti oameni mari sa ma protejeze.Fara gluma.
  Nu stiam ca acest cartier a fost rebotezat ! Era o cu totul alta lume.Cu cativa ani in urma insa am cunoscut un individ celebru pe acolo,mare calaret si producator de carne de vita pe care o vindea in Piata centrala! Am uitat cum il chema!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.