Mazepa, FOSTA "zonă bună" a Galaţiului/ În Complexul Ancora, MIZERIA este la ea acasă (FOTO)

Mazepa, FOSTA "zonă bună" a Galaţiului/ În Complexul Ancora, MIZERIA este la ea acasă (FOTO)

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
9 comentarii

* Igienizarea costă mai puţin decât astfaltarea şi e mai urgentă * Pieţarii fac tot ce vor, în piaţa din Mazepa * Unde sunt deja câteva zeci de blocuri, nu prea merge să construieşti case cu basoreliefuri


Cine dă o fugă prin Complexul Ancora îşi dă seama, în câteva minute că "omul sfinţeşte locul" e doar o vorbă din bătrâni şi nimic mai mult! Să spunem că lipsa banilor de la bugetul local ar justifica întârzierea unor lucrări de reabilitare a trotuarelor. Să ne gândim că şi creşterea numărului de maşini ar putea fi o explicaţie pentru veşnica îngrămădeala din parcări. Dar când vine vorba despre mizeria în care se zbate complexul, ce scuze să mai găsim? Dacă nouă ne este greu să măturăm acolo unde, de fapt, ar trebui să construim, despre ce viziune vorbim, de fapt? Evident, vina le aparţine nu doar autorităţilor, ci şi oamenilor care aşteaptă ca Gospodărire Urbană să le măture prin faţa uşii!

Piaţa din care nu-ţi vine să cumperi

Nu alţii cum sunt, dar mie îmi tresaltă şi acum inima de bucurie când văd că pot să păşesc liber pe trotuarul pe care - până în anii trecuţi - era acaparat de precupeţii de la Ancora. Problema nu este, însă, întru totul rezolvată, se plâng oamenii din zonă. Pieţarii au fost - într-adevăr - obligaţi să elibereze trotuarul, dar au cucerit, în schimb, jumătate din parcarea alăturată. Mai mulţi cititori ai "Vieţii libere" veniţi la întâlnirea de joia trecută ne-au sesizat faptul că este vorba despre parcarea din faţa supermarketului Profi, ocupată pe jumătate de comercianţii care şi-au făcut din dube spaţii de depozitare. Că e adevărat se vede cu ochiul liber. Or plăti taxe la Primărie pentru asta şi nu ştim noi… Situaţia este similară lângă tarabele acoperite care aparţin Administraţiei Pieţelor Agroalimentare Galaţi. Aici, o Dacie papuc - GL15 EMY, blochează trotuarul cât e ziua de lungă.
Directorul Administraţiei Pieţelor, Eugen Zaharia, ne vorbise despre problemele pe care societatea le-a întâmpinat în asigurarea alimentării cu apă a tarabelor din Piaţa Ancora (cele din mica piaţă acoperită). Ei bine, cu probleme sau fără probleme, un lucru e sigur: dacă arunci o privire la tot ce mătură pieţarii sub tarabe, în loc să arunce, zici că ai venit să cumperi de la ghenă, nu de la piaţă. Asta, ca să nu mai vorbim despre faptul că mai mulţi boschetari din zonă se cuibăresc noaptea pe tarabele de aici! În condiţiile în care piaţa de la Ancora e printre cele mai scumpe din Galaţi, concluzionăm că mizeria este inacceptabilă.
La fel se desfăşoară şi comerţul ocazional. Unde or fi medicii veterinari şi poliţiştii locali să vadă câte femei vând dimineaţa brânză din sacoşa aşezată direct pe asfalt, iarăşi nu ştim. Dar vom afla ce spun reprezentanţii acestor instituţii, în zilele următoare.

Trotuarele noastre, toate

Despre starea jalnică în care se află troturul aleii care face legătura între străzile Roşiori şi Alexandru Lăpuşneanu s-a tot scris, dar lucrurile au rămas, în continuare, la stadiul de intenţie de remediere. Domnul Marin Tănase - preşedintele Asociaţiei de Proprietari Nr. 153 din zonă - ne-a arătat o solicitare de reparare a trotuarului, înregistrată la Primăria Municipiului Galaţi sub numărul 11/9.01.2013. În numele proprietarilor din asociaţia sa, preşedintele solicita repararea trotuarului din faţa blocului B1. Prin adresa 2542/10.01.2013, municipalitatea i-a răspuns că aceste lucrări sunt prinse în planul de lucrări pe 2013. Probabil s-a greşit anul...
Din păcate, starea trotuarelor este deplorabilă pe toată strada Roşiori. Copacii bătrâni au început să-şi scoată rădăcinile din asfalt şi nimănui nu pare să-i pese, în afara bătrânilor care merg umili, testând terenul cu bastoanele şi păşind mărunt şi precaut. Mai toacă mărunt din buze şi părinţii ai căror copii mici îşi julesc genunchii mai des decât o impun paşii loc şovăielnici şi gravitaţia, tot călcând prin cratere. Dar cum nici bătrânii şi nici mamele din cartier n-au putere executivă, lăsăm lucrurile să curgă, că merg şi aşa!

Rana de sub garaje nu se vindecă

Au trecut, deja, mai bine de trei luni de când - cu scandal, ameninţări, valorificatori de fier vechi şi mulţi, mulţi nervi - s-au pus la pământ cele 91 de garaje de la Ancora. Nu toate câte erau. Vreo 20 au rămas în picioare, mai urâte ca înainte, acum că nu mai fac parte din nici un soi de ansmablu.
Ce se întâmplă aici, acum? Când plouă se face noroi. Când nu plouă, se ridică praful. Între timp, atât foştii proprietari ai garajelor demolate, cât şi alţi şoferi care au treabă prin zonă parchează, fără restricţii, pe spaţiul care concurează pentru cea mai întinsă bătătură a oraşului.
Aici, potrivit planurilor municipalităţii, ar trebui să se amenajeze parcări pentru autoturisme şi biciclete, spaţii verzi, o micropiaţă şi mai multe zone de socializare, respectiv, de aşteptare pentru elevi. Ar trebui să avem chiar şi două fântâni arteziene. Când? Mai durează…

Casa cu fete şi dragoni

În afară de cetăţenii care şi-au izolat apartamentele şi le-au vopsit în verde, maroniu, vişiniu, frez, mov şi alte culori din spectrul curcubeului sau din afara lui, Mazepa I nu prea suferă de tulburări de arhitectură. Sau nu prea suferea până când din pereţii clinicii de pe strada Roşiori n-au început să crească dragoni şi femei cu sânii dezveliţi. C-or fi blocurile urâte şi clădirea frumoasă sau invers e complicat să stabilim, fiind vorba aici despre arhitectură, gust, tendinţe şi altele asemenea. Ce putem spune cu siguranţă este că linia arhitecturală a cartierului e dată de blocuri - care au fost aici înaintea clădirii pseudogaudiene - şi că aceasta ar trebui respectată. Cel puţin asta ne aşteptăm să asigure serviciile de specialitate ale Primăriei!

Citit 5045 ori Ultima modificare Marți, 15 Iulie 2014 14:15

9 comentarii

 • postat de dupa atatea luni.. Marți, 15 Iulie 2014 15:34 93.122.132.*** Link la comentariu
  1
  7

  Si iata ca ce era de demonstrat, s-a demonstrat.
  "Tov.primarele" si-a facut damblaua, a demolat(chioscurile, ca bodegile,NU), in Parcul Eminescu, Nu s-a demolat ,asa cum a promis, bodega sotiei,in Micro 19, a spart trotuarele si a schimbat bordurile si ... cam atat.Ca s-au terminat banii cu altele.
  Cei care ati aplaudat demolarile, nu va bucurati in ce stadiu a ajuns Galatiul? Si inca nu au crescut taxele ca sa se compenseze banii lipsa de la buget prin demolarile de garaje si chioscuri. Mai stati putin si va pune el,primarul, pielea pe bat .Ca de, pana la alt 1907... .Bucurati-va si va veseliti!

  Raportează
 • postat de marketglory Luni, 14 Iulie 2014 23:13 92.84.98.*** Link la comentariu
  7
  0

  w w w.marketglory.com/strategygame/Parmalat
  (copiaza link-ul in browser fara spatii)


  MarketGlory este un simulator economic, politic, social si militar in care aveti posibilitatea de a va converti moneda virtuala in bani reali.
  Fiecare jucator din comunitatea MarketGlory are posibilitatea sa: munceasca, infiinteze companii, candideze la guvern, recomande referali, sa dobandeasca grade militare si sa-si construiasca propria organizatie.
  Drumul catre povestea de succes in Market Glory este strategia personalizata a fiecarui jucator din comunitatea Market Glory. Aici nu exista limita de timp, unii vor atinge obiectele mai repede si altii mai tarziu. Important este sa fii prezent in Market Glory si sa iti dezvolti ceea ce iti da satisfactii in acest joc.
  Succesul este rezultatul unei activitati care are la baza actiune si perseverenta. In orice domeniu din viata cei care nu renunta cu siguranta reusesc si isi ating toate obiectivele. Astfel un succes in Market Glory iti asigura un venit substantial si in viata reala. Banii nu aduc fericirea, ci numarul lor.
  100ron virtuali in joc sunt 1 euro. 1 euro real, care se poate scoate la un moment dat, cand ai ajuns la 20 euro. Fiecare om adus iti poate aduce zilnic intre 1 - 10 euro, daca ai rabdare si jucati amandoi.

  Pentru orice informatie ma puteti contacta la:

  stanciuadrian33
  stanciuadrian33@yahoo.com

  Raportează
 • postat de Gica Revoltatu Luni, 14 Iulie 2014 18:20 5.13.214.*** Link la comentariu
  1
  11

  Domnu' Primar nici la buda nu cred ca se duce fara BMW sau fara SUV-ul Hyunday cu aer conditionat pornit si voi vreti sa vina la Ancora,sa respire duhoarea de bodega de la o zvarlitura de bat de scoala 28.Deocamdata vicele Cosca e la putere pana cand se intoarce primarul din concediul din tari exotice,iar pe acesta il puteti aborda la sedintele de partid de la fosta Agentie de Voiaj cand vedeti multe masini luxoase parcate in statia de autobuz. Ce nu se vede e ca nu numai dube nefunctionale blocheaza parcarile din zona dar si tomberoanele tot in parcari isi au locul pe strazile din cartier.Cat despre igiena,intrebati la Sanepid ca doar are sediul in zona,pe langa restaurantul Pescarul.Faceti o sesizare ca va acorda aia atentie cum va acorda primarul audiente.Si apropo, n-aveti parte de concerte si jocuri de artificii moka? Ce va mai trebuie curatenie?

  Raportează
 • postat de uitezboaraporcu Luni, 14 Iulie 2014 14:27 86.34.249.*** Link la comentariu
  4
  14

  uitati-va cu atentia in zona ancora, e un proiect pilot in viziunea dlui primar care in primele mandate va demola. de construit prin 2040, imediat ce e gata tunelul...

  Raportează
 • postat de Damian Luni, 14 Iulie 2014 14:03 5.13.133.*** Link la comentariu
  4
  20

  Primarele sa-si ia adio de la voturi din partea celor din zona Ancora,adica sectiiile de votare de la scoala 28. Si nu cred ca va mai indrazni sa mai calce pe acolo dupa ce a mintit crunt populatia dim zona.Infectia de la Ancora este intretinuta de retardatii lascivi de la militia locala sau mai bine zis polutia locala. Specula,evaziune fiscala,lipsa de igiena si securitate,betivi pe niste terase insalubre care duhnesc a urina. Este clar ca proprietarii celor trei carciumi in care zac numai tuciurii,boschetari si betivi cronici cotizeaza la partid. Barmanitele de acolo nu au auzit de tinuta,igiena,politete si carte de munca. Chioscurile dau in continuare tigari la bucata si marfa tinuta in soare la preturi astronomice. Au aparut pe langa babe tot felul de indivizi cu"branza si cas proaspat" si numeni nu vede.DEMOLATI TOATE CHIOSCURILE SI IN SPECIAL TOATE BODEGILE DE PE SPATIUL PUBLIC DE LA AMCORA. NE-AM SATURAT DE INFECTIE SI HOTIE!!!!!!

  Raportează
 • postat de adrian Luni, 14 Iulie 2014 11:50 86.127.208.*** Link la comentariu
  5
  15

  Locuiesc in zona Ancora . Chioscurile nu au disparut ( toate) , cele care au ramas vand legume blocand trotuarul si au doua dube parcate permanent (sunt pe post de magazii cu rotile desumflate)iar intre ele un loc blocat permanent cu o naveta (in fata la Profi) .Mai incolo un bar infect (terasa) unde se mai omoara unii din cand in cand si mai vine politia.De doi ani suntem mintiti (campanie electorala) ca vor fi demolate.Din cauza chioscurilor si cladirilor anapoda construite nu ai vizibilitate in intersectia din capul strazii (trebuie sa te strecori foarte periculos uneori la ghici)

  Raportează
 • postat de AKM47 Luni, 14 Iulie 2014 09:28 193.230.156.*** Link la comentariu
  4
  13

  un AKM 47 cu 200o de cartuse cu capul crestat, 50 de grenade ofensive si un aruncator de flacari incarcat. si se face curatenie....imi pare rau, dar alte solutii eu nu mai sunt in stare sa vad....

  Raportează
 • postat de hopa topa Luni, 14 Iulie 2014 08:52 5.13.163.*** Link la comentariu
  2
  12

  Aloo cand primaria a venit sa faca curat au sarit la ei ... gen garaje demolate si igienizarea zonei ... veniti in mic 19 sa vedeti treaba care o fac ... impecabil

  Raportează
 • postat de satul de oras mizer Luni, 14 Iulie 2014 00:46 82.137.15.*** Link la comentariu
  5
  28

  nu stiu ce interese sunt in Piata Ancora dar este clar ca anumite persoane nu vor curatenie in aceasta zona, unde este un focar de infectie..alooooo domnule primar, coborati din bmw seria 7 si sa vedeti ca este aici...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.