REPORTAJ în cartierul gălăţean Micro 39C. Află ce "RĂZBOI" poartă cetăţenii cu autorităţile (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

REPORTAJ în cartierul gălăţean Micro 39C. Află ce "RĂZBOI" poartă cetăţenii cu autorităţile (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În imediata apropiere a Combinatului Siderurgic Galaţi sau, cel puţin, a ceea ce a mai rămas din el, există un cartier întreg în care câteva mii de gălăţeni îşi duc traiul. Fie că este vorba despre cei care stau la blocuri, ori despre cei care stau la casele din chirpici şi resturi de uşi, gălăţenii din Micro 39C nu se deosebesc cu nimic de restul concetăţenilor. Se confruntă şi ei cu aceleaşi probleme, fie că este vorba despre lipsa locurilor de parcare, despre lipsa marcajelor rutiere sau a semafoarelor, despre câinii maidanezi sau de străzile şi trotuarele neasfaltate. Şi lor, ca şi celorlalţi, în campania electorală li s-au promis vrute şi nevrute, iar din acestea s-au realizat prea puţine.

Am ajuns la întâlnirea cu cititorii şi am fost izbiţi de priveliştea zecilor de maşini scoase la vânzare în parcarea unui supermarket.  Chiar dacă la intrarea în parcarea respectivă este un panou pe care scrie că locul este destinat exclusiv clienţilor supermarket-ului, cei din zonă se plâng că, în weekend, e o hărmălaie de nedescris, iar a găsi un loc de parcare este o adevărată aventură pentru cei care vor să îşi facă cumpărăturile. Iar peste stradă mai este un supermarket în aceeaşi situaţie. 

La întâlnirea cu cititorii au venit mai mulţi locuitori ai cartierului, care au ţinut să atragă atenţia primăriei către zona lor. Unul dintre aceştia a fost Petrică Melinte, un gălăţean în vârstă de 63 de ani, care ne-a spus că locuieşte de 37 de ani în cartier, dar că nici unul dintre primarii care s-au perindat pe la conducerea oraşului nu a făcut nimic de durată pentru cartier. „Avem aici nişte trotuare care nu au văzut o mână de asfalt de prima dată când au fost făcute. Ce să mai vorbim de străduţele din spatele blocurilor? Am făcut sesizări, dar degeaba. Iarna, când plouă sau ninge, anumite străzi sunt impracticabile”, spune bătrânul.

Şi acestea nu sunt singurele probleme de care s-au plâns oamenii. Cei prezenţi la întâlnirea cu echipa „Vieţii libere” au ţinut să tragă şi un semnal de alarmă în ceea ce priveşte câinii din cartier. „Nu doar cei fără stăpân fac mizerie. Ăia nu au nici o vină, au fost abandonaţi şi se descurcă cum pot. Exact ca un cerşetor. Eu cu stăpânii care ies cu animalul la plimbare şi îl lasă să îşi facă nevoile peste tot fără să strângă după el am ce am. Poliţia locală ar trebui să îi amendeze pe aceştia, că altfel nu ne putem civiliza. Cu punguţa, cu fărăşelul, aşa se iese la plimbare cu patrupedul într-o ţară civilizată. La noi, însă, stăpânii de câini n-au nici o treabă. Şi apoi se plâng că e mizerie în oraş şi dau vina pe maidanezi”, ne-a spus un alt cetăţean, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Se vrea împrospătarea vegetaţiei

Într-un oraş în care iniţiativele cetăţeneşti sunt, deseori, amendate, locuitorii cartierelor nu mai plantează copaci şi nici nu prea mai văruiesc borduri. În cartierul Micro 17, Vasile Paraschiv ne spunea că a fost amendat pentru că a plantat doi copăcei pe domeniul public fără autorizaţie. În Micro 39C, Melinte Petrică se plângea de faptul că unii copaci au crengile atât de uscate încât la o furtună mai puternică acestea pot cădea peste trecători sau peste maşinile parcate. „De ce nu vine nimeni să îi taie pe ăştia vechi, putrezi, şi să planteze altceva în loc? Primăvara nu se poate respira de puf, iar în cazul furtunilor, mai bine îi ocolim. Se desprind crengile imediat. Primăria sau cei de la Gospodărire Urbană pot face ceva, sunt sigur de asta. E nevoie de un pic de voinţă, însă. Noi le-am acordat încrederea când i-am votat, ei de ce nu fac nimic pentru noi? Domnul primar spune că şi cetăţenii trebuie să facă treabă, dar cum să faci ceva atunci când eşti amendat pentru orice iniţiativă?”, ne-a mai spus omul.

Cetăţenii vor un responsabil de cartier

„Ştiu că lumea va zice că suntem comunişti, noi ăştia mai bătrâni, că vrem să se facă lucrurile ca pe vremuri şi că nu suntem deschişi la nou. Dar, pe vremea comunismului, aveam un responsabil de cartier, de zonă, la care ne plângeam când aveam o problemă şi, dacă se putea rezolva, se rezolva. Acum, ne uităm unii la alţii şi ridicăm din umeri. Primăria doar aruncă promisiuni, dar rezolvă anumite probleme doar în campania electorală. Am fost şi în alte ţări, dar nu am mai văzut oraşe atât de distruse precum Galaţiul anului 2015”,  s-a plâns un gălăţean.

Trecere de pietoni fără prioritate. Care ar fi soluţia

Serghiuţă Constantin, un locuitor al cartierului, în vârstă de 62 de ani, a ţinut să ne spună că trecerea de pietoni din sensul giratoriu al zonei este un pericol pentru cetăţeni. „Foarte puţini şoferi acordă prioritate, aşa că de multe ori stăm minute bune până trecem. Un semafor ar fi cea mai bună soluţie, că altfel nu se poate. Mai ales că noi, bătrânii, nu mai suntem aşa de sprinteni ca altă dată. Poate ne ascultă cineva şi ne pune acel semafor. Nu e problemă dacă mută trecerea la câţiva metri mai departe, ca să nu încurce sensul giratoriu”, ne-a spus omul.

Garajele - o problemă veche

O altă promisiune momentan nerespectată a conducătorilor oraşului se leagă de dărâmarea garajelor şi construirea de parcări sau locuri de joacă. În Micro 39C, garajele au rămas în picioare, iar în unele nu doar că nu se parchează maşini, ci sunt folosite pe post de service auto sau magazie. Melinte Petrică, gălăţeanul în vârstă de 63 de ani care a venit la întâlnirea cu echipa „Vieţii libere” ne-a spus că, deşi este proprietar de garaj, îşi doreşte să le vadă dărâmate. „Da, domnule, aşa este, sunt construcţii comuniste, care nu fac bine oraşului din punct de vedere estetic sau din punct de vedere al spaţiului ocupat. Când mi-am luat eu garaj, nu erau atâtea maşini pe stradă, dar acum e nevoie de locuri de parcare. Eu înţeleg asta. Dar, dacă tot se dărâmă garaje, să nu lase ruine, ca la Ancora sau ca în Micro 17, timp de ani de zile. Să dărâme şi să facă repede parcări sau parcuri, că de asta au oamenii din cartier nevoie. Nu de ruine!”, spune omul.

Până la soluţionarea acestor probleme, cei care locuiesc în Micro 39C şi au o maşină, dar nu şi un garaj, trebuie să îşi caute, zi de zi, un loc de parcare, mai ales că numărul maşinilor din cartier s-a mărit considerabil în ultimii ani. „Acum, toată lumea are o maşină, aşa că nevoia de locuri de parcare e mare. Numai să nu se facă parcare şi să păţim ca la Billa, aici, unde sunt numai maşini scoase la vânzare, de nu ai loc să îţi laşi maşina personală”, ne spune şi Constantin Serghiuţă.

Gropi semnalizate cu inventivitate

Pe strada Ionel Fernic, chiar la ieşirea din piaţa din Micro 39, tronează o groapă de dimensiune mare pe mijlocul benzii de mers spre bulevardul Milcov.

Pentru că nimeni nu a venit să o acopere, să o plombeze, aşa cum se practică în oraşul nostru, oamenii au decis să apeleze la spiritul lor inventiv şi să o semnalizeze, astfel încât nici un şofer să nu îşi facă maşina praf intrând în ea. Aşa că au luat o ladă de bere, o creangă de copac, le-au combinat şi le-au pus în faţa gropii. Acum, trecătorii se uită curioşi, amuzaţi şi, în acelaşi timp dezamăgiţi spre groapă, de fiecare dată când trec prin zonă.

Petiţie anti-talcioc, momentan fără rezolvare

În septembrie 2014, cei care locuiesc în Micro 39C au formulat o petiţie online pentru mutarea talciocului din cartierul lor. “Întrucât în zilele de sâmbătă şi dumnică, în intervalul orar 6.00-12.30, pe lângă talciocul din Micro 39C, aflat în interiorul oraşului, se adună o mare de oameni fără bun simţ, care îşi parchează maşinile cu anunţuri de vânzare chiar sub geamurile noastre, îşi pornesc motoarele şi fac o gălăgie infernală, solicităm: Mutaţi talciocul! Interziceţi parcarea maşinilor chiar sub geamurile noastre! Duceţi talciocul în afara oraşului! Vrem sâmbete şi duminici liniştite!”. Aceasta era motivaţia petiţiei rămase, până acum, fără nici un rezultat.

Serghiuţă Constantin ni s-a plans de faptul că, în continuare, weekendurile sunt extrem de agitate în cartier, pentru că se adună toţi vânzătorii de ocazie să îşi vândă acareturile. “Acum, când toată lumea are acces la internet, nici nu ar trebui să mai fie un aşa talcioc. S-au dus vremurile alea, dar noi nu vrem să evoluăm. Măcar să îl mute în afara oraşului undeva, nu aici, sub balcoanele oamenilor. E o hărmălaie de nedescris la fiecare sfârşit de săptămână”, se plânge gălăţeanul.

„Să se mute, dom’le, talciocul de aici. Vrem să ne civilizăm, dar în fiecare săptămână facem hărmălaie ca la bazar. Vânzătorii strigă, cumpărătorii strigă, motoarele se turează. Asta nu e normal", spune şi Constantin Serghiuţă.

Ce schimbări mai vor oamenii?

"Să se mai adune câinii maidanezi de pe stradă. Primăria să facă adăposturi pentru ei şi să îi ducă acolo. Cine îi iubeşte, să îi adopte. Şi pe străzi am vrea să fie mai multă curăţenie. Cei de la ECOSAL strâng gunoaiele, dar dacă din urma lor vin alţi binevoitori şi fac mizerie, nu am rezolvat nimic. Amenzi sau muncă în folosul comunităţii pentru cei care murdăresc oraşul!", a mai adăugat Constantin Serghiuţă.

„Cartierul nostru trebuie curăţat, modernizat. Trotuarele sunt un dezastru, ţi-e şi frică să calci pe ele. Garajele, dacă vor să le dărâme, să o facă odată, dar să facă şi ceva în loc. Cei care au câini şi nu fac curat după animal pe stradă să fie amendaţi. Soluţii sunt foarte multe, dar trebuie să fie aplicate de cineva. Altfel, vom merge doar spre mai rău. Şi aşa suntem destul de jos, ca oraş", spune şi Petrică Melinte, care locuieşte în cartier de 37 de ani.

Grafitti pe toţi pereţii

În apropierea bisericii situată la parterul unui bloc din Micro 39C, pe unul dintre pereţi tronează, cu litere mari, un „te iubesc” pe care să îl vadă toată lumea.  Şi astfel de mesaje sunt împrăştiate prin tot cartierul, semn că artiştii de ocazie nu sunt speriaţi de amenzile mari pe care le pot încasa dacă sunt prinşi. Pentru cei care nu ştiu,  „Înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe faţadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectură sau pe orice alt tip de construcţii a inscripţiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, sprayuri şi alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză”. Această definiţie se regăseşte în articolul 1. din Legea pentru asigurarea aspectului estetic al capitalei şi al altor localităţi, adică Legea 554/2003.

Găştile de cartier îi terorizează pe locuitori

Toţi cei veniţi la întâlnirea cu cititorii s-au plâns de zgomotul pe care îl fac „golanii” pe timp de noapte. „Se adună câte 10-15, beau până dimineaţă, ascultă muzică la telefoane, hăhăie. Nu ne mai putem odihni din cauza lor. Şi nici nu putem coborî să le zicem ceva, că riscăm să luăm bătaie”, se plânge Serghiuţă Constantin.

Şi, din ce spun oamenii, nu doar gălăgia îi deranjează. Aparent, scandalagiii nocturni se ocupă şi cu furtul de obiecte din faţa blocului. „Au luat garduri, grătare, tot ce găsesc prin faţa blocului. Celor de la parter le este frică să doarmă cu geamul deschis noaptea, oricât de cald ar fi. Cine ştie, poate i se năzare unuia într-o noapte că vrea să intre peste ei în casă. E teroare cu oamenii ăştia!”, ne mai spun cetăţenii.

Aprozarele ocupă trotuarele

Când vine vorba despre cumpărături, oamenii din cartier se plâng că nu au o piaţă adevărată, oricât de mică ar fi ea. Deşi au două supermarketuri cu ştaif şi mai multe aprozare, aceştia se plâng că produsele sunt vândute la supra-preţ şi că lăzile cu fructe şi legume ocupă porţiuni mari din trotuar. O hală bine aprovizionată, cu preţuri rezonabile, este cea mai mare dorinţă a oamenilor.

Cartierul cu pagină de facebook: Internauţii semnalează tot

Chiar dacă pare greu de crezut, cartierele Micro 39C şi Micro 13B beneficiază de ... pagină de facebook. Una dintre cele mai interesante postări este legată de o căruţă cu cadru de maşină, căreia îi este ataşat comentariul „dacă nu ai văzut-o, nu stai în 13.”. Respectiva căruţă, însă, nu este unică în oraş, modelul fiind preluat şi de alţi gălăţeni care circulă cu vehicule nepoluante.

Ameninţarea frigului de la iarnă. Lipsa căldurii şi a apei calde îi sperie pe oameni

Chiar înainte de plecare, Constantin Serghiuţă ne-a întrebat dacă ştim ceva de situaţia căldurii şi a apei calde. “Eu am o cumnată la Pechea care are boiler şi, deci, apă caldă la discreţie. Dar nu pot să mă duc mereu la ea. Ce facem, plecăm în fiecare zi la Pechea să facem baie? Dacă mi-am plătit datoriile, de ce nu beneficiez de serviciile plătite?”, spune omul.

Nici cu căldura, situaţia nu e mai roz. Dacă acum vremea e bună şi nu mai e nevoie de pornirea caloriferelor, oamenii se gândesc cu groază la ce îi aşteaptă la iarnă, când mercurul din termometre va coborî, iarăşi, vertiginos. “Trăim ca în Evul Mediu. Nu avem apă caldă, nu avem căldură, totul e cu ţârâita. În schimb, noi plătim taxe şi impozite. Păi, unde se duc banii ăia? Dacă se ştia că nu mai merge APATERM-ul, de ce nu s-au luat măsuri din timp?”, se întreabă şi Melinte Petrică.


CITEŞTE ŞI: Paragină şi gunoaie în COMPLEXUL STUDENŢESC gălăţean (FOTO)

Citit 6426 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2015 00:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.