FOTO/ Ţiglina I, pe vremuri, un cartier gălăţean de ELITĂ
Foto: Foto: Marius Negri

FOTO/ Ţiglina I, pe vremuri, un cartier gălăţean de ELITĂ
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

De la străzile asfaltate, de la parcurile îngrijite, de la liniştea şi siguranţa de odinioară, Ţiglina 1 a ajuns să facă astăzi concurenţă cartierelor cele mai rău famate din toate timpurile

La mai bine de jumătate de an de la vizita echipei „Vieţii libere” în Ţiglina 1, am fost întâmpinaţi de acelaşi peisaj gri. Epoca în care cartierul era considerat mândria oraşului este departe. Străzile sunt pline de gropi şi sufocate de prea multe maşini parcate neregulamentar, parcurile în care se plimbau gălăţenii la patru ace au devenit ţinutul oamenilor fără căpătâi şi al câinilor. Nici măcar parcul şahiştilor nu mai arată ca pe timpuri. Chefurile, mai ales după miezul nopţii, sunt mai dese decât renumitele partide de şah. 

„Au rămas doar scheletele construcţiilor de odinioară”

Gălăţenii care trăiesc în Ţiglina 1 de zeci de ani se întreabă zilnic unde a dispărut acel cartier select de prin anii `60-70. „Stau aici de 60 de ani. Sunt copilul acestui cartier. Îmi amintesc că, pe vremuri, oamenii erau gospodari, se respectau, străzile era curate şi asfaltate. Nu erau atât de multe posibilităţi ca acum, în schimb existau bunul simţ şi cultura.  Înainte, chiar şi iarna se turna beton pe străzi. Acum, am ajuns să aşteptăm ani buni ca să ni se asfalteze un trotuar şi pe lângă asta, să ne rugăm la autorităţile locale pentru ajutor. Ce a mai rămas în Ţiglina 1? Numai scheletele construcţiilor de acum câteva decenii. În rest, se degradează şi societatea, şi mediul înconjurător, pentru că nimic nu rezistă veşnic, dacă nu se fac investiţii”, ne-a declarat Ifrim Şidănilă, un bărbat în vârstă de 77 de ani.

Siguranţa, în mâinile golanilor sau în ale Poliţiei Locale?

La ultima noastră vizită în Ţiglina 1, cititorii s-au plâns de activitatea Poliţie Locale. Scenariu s-a repetat şi de această dată. Locatarii continuă să vorbească despre absenţa oamenilor legii, care ar putea face ordine printre scandalagii şi oamenii străzii. „Când îl văd pe domnul primar Marius cu Stan că apare în public cu un domn de la Poliţia Locală, sincer vă spun, mă doare sufletul, pentru că cei de la poliţie nu ne asigură siguranţa. Înainte mai venea Poliţia Comunitară, acum nu mai vine nimeni. În fiecare seară mi-e frică să urc pe scări, pentru că în faţa blocului G stau nişte tineri scăpaţi din frâu”,  ne-a mai povestit Ifrim Şidănilă.
Revoltat din acelaşi motiv este şi Niţă Niculae, un locatar în vârstă de 83 de ani. „Siguranţa este veriga slabă a cartierului. Sunt extraordinar de mulţi boschetari. Noaptea chiuie, se bat şi nu-i strânge nimeni de pe străzi”.        

Străzi ciuntite, parcări şi trotuare „făcute praf”

Timpul şi-a spus cuvântul şi pe străzile din cartier. De la ultima asfaltare de prin "epoca de aur", acestea au rămas intacte, cu excepţia unei porţiuni de drum din faţa Parcului Şahiştilor. De ani buni, trotuarele de pe strada Saturn sunt pline de gropi, iar în una din ele rişti să-ţi suceşti o gleznă, iar atunci când plouă, să rămâi cu pantoful în noroi. „Trotuarul are bordura zdrenţuită de maşinile din parcare, iar pe lângă asta, lipsesc dalele. Zona aceasta este foarte circulată către piaţă, iar noi ne rupem picioarele zilnic, în gropile din trotuar. Am apreciat că s-a asfaltat trotuarul din faţa Parcului Şahiştilor, dar „le-a fost greu” să mai repare şi celelalte trotuare, măcar pe cel de vizavi. De trei ani ne rupem picioarele. E jalnic cum arată! Oare vom scăpa şi noi de gropi?”, ne-a mărturisit Lucica Gheonea, o femeie de 72 de ani.

Chiar şi pe străzile mai puţin circulate, gropile şi-au făcut apariţia. Câteva dintre acestea au fost peticite, dar au mai rămas şi cratere care dau bătăi de cap şoferilor. Pe lângă faptul că străzile sunt foarte înguste, fără absolut niciun marcaj rutier, eşti obligat, practic, să faci manevre ca un pilot de curse, atunci când vine un alt şofer din faţă. Nici parcările nu au fost asfaltate, iar gropile te întâmpină chiar de la intrare. Cu o singură excepţie: după solicitările locatarilor, spun aceştia, acum ceva timp, a fost reparată parcarea de pe strada Saturn.        

Centrul de transfuzii, spaima cartierului

Despre Centru de Transfuzii din Ţiglina 1 s-au scris pagini întregi şi s-a discutat în repetate rânduri. Oamenii au făcut petiţii şi au trimis zeci de scrisori autorităţilor locale, rugându-le să ia atitudine. După ce au trăit câţiva ani în mirosul insuportabil de la clădirea dezafectată, s-au acoperit toate geamurile şi uşile. Totuşi, mizeria încă mai bântuie, iar câinii îşi au tot acolo adăpostul.
„Bine că am scăpat de mirosul care venea de la fostul centru şi de oamenii fără adăpost care făceau un dezastru şi mai mare acolo, dar încă este imposibil să te apropii de el, pentru că mizeria ne depăşeşte. Nu s-a făcut absolut deloc curăţenie. Suntem „condamnaţi” la aceeaşi infecţie”, ne-a povestit o locatară. 
Ideal pentru oamenii din zonă, dar şi pentru gălăţenii din tot oraşul ar fi reabilitarea acestuia. Însă, din anul 2009, de când clădirea a fost preluată de Consiliul Local Galaţi de la Ministerul Sănătăţii, autorităţile nu au prevăzut în buget suma necesară reabilitării. „Bine, acum nu mai vine miros. Dar s-ar putea să i se dea o întrebuinţare. Noi ne-am dori foarte mult să fie făcut un centru pentru bătrâni sau o grădiniţă pentru copii. Chiar avem nevoie de aşa instituţii, iar locul este potrivit. Măcar pentru că am rezistat atât de mult timp lângă acest focar de infecţii să se facă ceva din el”, a conchis Lucica Gheonea.
Potrivit unui studiu realizat în anul 2010, reabilitarea clădării ar costa în jur de 500.000 de lei, sumă care era considerată „uriaşă”, la acea vreme, de către autorităţi.        

 

Citit 7595 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Septembrie 2015 00:23

16 comentarii

 • postat de 40
  Luni, 12 Octombrie 2015 08:43
  5.2.205.***
  mai frumos este in 40, curat si liniste
  1
  1
  Raportează
 • postat de Scarembeu
  Duminică, 27 Septembrie 2015 10:34
  79.114.3.***
  Aveti la Galati exact cea ce ati dorit:Un primar fotbalist
  1
  0
  Raportează
 • postat de Redati terenul de fotbal Maracana ! E o emblema a catorva generatii de locuitori ai Tiglinei 1
  Luni, 21 Septembrie 2015 20:26
  5.13.253.***
  Nu ati pomenit nici un cuvant despre terenul generatilor,Maracana,invadat acum de garaje si cotete de pasari,de bateria de garaje din fata scolii 2 (...),de palatele cu turnulete de langa tribunal,construite pe spatiul verde luat cu japca si de pe ternul de joaca al copiilor (...),de frumosul complex Francezi,acum o ruina,de transportul public deficitar,de vilele construite ilegal pe faleza si langa gradina botanica,de parcari pe trotuare si spatiul verde, de chioscurile evazioniste de pe trotuare,de vegetatia politiei locale si a sectiei 2. Pacat de acest cartier deosobit. Dar ce sa-i faci cand de la revolutie nici un primar nu e nascut in Galati.
  1
  12
  Raportează
 • postat de P
  Luni, 21 Septembrie 2015 19:08
  69.70.57.***
  Bucurativa peste 4 ani va fi mai rau.
  Bine ca a-m plecat din Galati
  Programul de distrugere va continua.
  1
  8
  Raportează
 • postat de frankie
  Luni, 21 Septembrie 2015 14:01
  5.13.173.***
  e la pamant orasul nici nu are rost sa mai vb....!!! nu au fost in stare sa darame scheletu ala oribil metalic de la sensul giratoriu de la ultimul leu...ce sa le ceri altceva...!!!!
  1
  8
  Raportează
 • postat de cristi_P.
  Luni, 21 Septembrie 2015 13:40
  78.97.254.***
  Echipa Vietii Libere poate face reportaje in orice cartier doreste, imaginea este in general aceeasi. PL Galati, total ineficienta sau absenta, care isi face planul cu cei care in general nu ripostează, de care nu le e frică, are un rol marginal in domeniul ordinii publice. In Tiglina 2, la Bl. C12 functioneaza un magazin de cartier care vinde cafea si tigari la bucată elevilor le la Colegiul Sf. Maria. In fiecare pauza toate scarile de bloc din zona sunt pline de elevi in uniforma colegiului, la fel e si printre garajele din zonă dar nu am vazut de la inceputul scolii nicio echipa a PL care sa ia masuri pentru linistea celor din cartier si pentru o stare de normalitate.
  1
  7
  Raportează
 • postat de Dan
  Luni, 21 Septembrie 2015 13:32
  82.79.116.***
  De ce atunci cand va duceti in cartiere luati interviuri numai la (persoane) de 80 de ani care nu fac altceva sa compare cu ce era acum 30-40 de ani? Domnilor, anii 70 sunt anii 70 si prezentul este prezent......
  3
  5
  Raportează
 • postat de Diana72
  Luni, 21 Septembrie 2015 12:04
  81.12.149.***
  Şi în spate la cele 8 A-uri este jale!
  Nici nu poţi să treci cu maşina pe acolo, de găsit locuri de parcare nici nu mai vorbesc..
  Eu nu înţeleg de ce nu se lărgeşte acea alee de acces din Regiment 11 Siret spre liceul L.M.K.?
  Aleea trebuie neaparat modernizată şi amenajate mai multe locuri de parcare în zonă.
  Este cea mai aglomerată zonă din Ţiglina 1, dar şi cea mai infectă!
  2
  11
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Luni, 21 Septembrie 2015 11:59
  91.208.234.***
  Politia locala nu ar trebui sa aiba masini mici.
  Ar trebui sa existe 1-2 masini de interventie (pentru mascati).
  Patrulele transportate cu dube pana in zona de patrulare, iar la sfarsitul programului ridicati cu aceleasi dube. Si in rest patrulare per-pedes. Ca d-aia e politie locala.
  Si poate ca ar trebui sa nu mai aiba dreptul sa aiba telefoane mobile. Absolut toti localii pe care ii vedem stau cu telefoanele lipite de urechi. Si cei de la ordine publica si cei de la rutiera.
  0
  14
  Raportează
 • postat de galatzean
  Luni, 21 Septembrie 2015 11:39
  5.13.236.***
  Politie ? locala? e cum bine zice langa primar, prin birouri, in masinile cumparate din banii nostri, deci pe jos ..nimeni.
  Va propun un experiment, sa luati autobuzul de la Parcul CFR, pana in 19, si cu mare atentie priviti stanga -dreapta pe tot traseul...si e centru/cel mai populat micro....poate aveti norocul sa vedeti o masina a PL, pe jos nu mai merge nimeni...chiar politia loco sa mearge??????
  1
  7
  Raportează
 • postat de Eugen
  Luni, 21 Septembrie 2015 11:37
  109.166.134.***
  M. Manoliu, domnul care apare cu Marius Stan e fiara in interiorul institutiei si pechinez când trebuie sa pună ordine in cartiere. De vina sunteti si voi cei din presa locala pentru ca prin voi si prin intermediul prietenei Aurelia, PR la PLG, promovati o imagine pozitiva a fostilor comunitari.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Fazanul
  Luni, 21 Septembrie 2015 11:14
  5.13.177.***
  Centrul de transfuzii ar trebui demolat si facuta o gradina sau un parc mic.
  Ce atatea cladiri una langa alta. Nici n-ai loc sa respiri. In alte tari exista spatii mai mari intre blocuri, nu 20 de metri ca la noi.
  2
  7
  Raportează
 • postat de Pentru @CD
  Luni, 21 Septembrie 2015 10:30
  5.13.178.***
  La cat adevar este in comentariu, ce mai conteaza cum a scris ?!
  3
  5
  Raportează
 • postat de CD
  Luni, 21 Septembrie 2015 08:45
  86.34.187.***
  @ILUMINATII GALATULUI
  Ai dreptate ce scrii dar nu mai scrie cu majuscule pt ca este foarte dreu de citit si nu are nimneni rabdare sa se chinuie sa citeasca ce-i vrut tu sa spui.
  1
  10
  Raportează
 • postat de ILUMINATII GALATULUI,
  Luni, 21 Septembrie 2015 07:57
  5.13.198.***
  CE-L MAI MIZERABIL MUNICIPIU DIN TARA!!!!! O RUINA DE ORAS! BULEVARDELE PRINCIPALE NEMODERNIZATE,TROTUARELE NEASFALTATE, LOCURILE DE JOACA PENTRU COPII ARATA JALNIC,GARAJE DE TABLA -MIZERABILE , MASINI ABANDONATE PESTE TOT, PARCURI SI SPATII VERZI DE IZBELISTE, CLADIRIILE VECHII PARAGINE, STRAZI NEASFALTATE, APA CALDA SI RECE LA COMANDA,, BAZE SPORTIVE RUINATE, INSTITUTII SI CURTIILE AFERENTE JALANIEETC ETC ETC........!!
  VESTITUL CARTIER TIGLINA UNU CU ACEL COMPLEX FRANTUZESC , E DE JALE DISTRUS SI RUINAT TOT.......NIMIC NIMIC NIMIC NU AU FACUT PRIMARII NOSTRI GALATENI IN ACESTI 25 DE ANI IN ACEST ORAS!!! UNDE SUNT; PODUL PESTE DUNARE ,AEROPORTUL CENTURA,, STADIONUL, METROPOLA ETC SI TOT CE AU MAI PROMIS!!!??
  3
  22
  Raportează
 • postat de Vai de voi
  Luni, 21 Septembrie 2015 02:21
  108.245.201.***
  Sunteti terminati , te umple scarba numai cand auzi de Ggggalati . Oare pana unde o s-ajungeti ???
  3
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.