FOTO/ Ţiglina I, pe vremuri, un cartier gălăţean de ELITĂ
Foto: Foto: Marius Negri

FOTO/ Ţiglina I, pe vremuri, un cartier gălăţean de ELITĂ
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

De la străzile asfaltate, de la parcurile îngrijite, de la liniştea şi siguranţa de odinioară, Ţiglina 1 a ajuns să facă astăzi concurenţă cartierelor cele mai rău famate din toate timpurile

La mai bine de jumătate de an de la vizita echipei „Vieţii libere” în Ţiglina 1, am fost întâmpinaţi de acelaşi peisaj gri. Epoca în care cartierul era considerat mândria oraşului este departe. Străzile sunt pline de gropi şi sufocate de prea multe maşini parcate neregulamentar, parcurile în care se plimbau gălăţenii la patru ace au devenit ţinutul oamenilor fără căpătâi şi al câinilor. Nici măcar parcul şahiştilor nu mai arată ca pe timpuri. Chefurile, mai ales după miezul nopţii, sunt mai dese decât renumitele partide de şah. 

„Au rămas doar scheletele construcţiilor de odinioară”

Gălăţenii care trăiesc în Ţiglina 1 de zeci de ani se întreabă zilnic unde a dispărut acel cartier select de prin anii `60-70. „Stau aici de 60 de ani. Sunt copilul acestui cartier. Îmi amintesc că, pe vremuri, oamenii erau gospodari, se respectau, străzile era curate şi asfaltate. Nu erau atât de multe posibilităţi ca acum, în schimb existau bunul simţ şi cultura.  Înainte, chiar şi iarna se turna beton pe străzi. Acum, am ajuns să aşteptăm ani buni ca să ni se asfalteze un trotuar şi pe lângă asta, să ne rugăm la autorităţile locale pentru ajutor. Ce a mai rămas în Ţiglina 1? Numai scheletele construcţiilor de acum câteva decenii. În rest, se degradează şi societatea, şi mediul înconjurător, pentru că nimic nu rezistă veşnic, dacă nu se fac investiţii”, ne-a declarat Ifrim Şidănilă, un bărbat în vârstă de 77 de ani.

Siguranţa, în mâinile golanilor sau în ale Poliţiei Locale?

La ultima noastră vizită în Ţiglina 1, cititorii s-au plâns de activitatea Poliţie Locale. Scenariu s-a repetat şi de această dată. Locatarii continuă să vorbească despre absenţa oamenilor legii, care ar putea face ordine printre scandalagii şi oamenii străzii. „Când îl văd pe domnul primar Marius cu Stan că apare în public cu un domn de la Poliţia Locală, sincer vă spun, mă doare sufletul, pentru că cei de la poliţie nu ne asigură siguranţa. Înainte mai venea Poliţia Comunitară, acum nu mai vine nimeni. În fiecare seară mi-e frică să urc pe scări, pentru că în faţa blocului G stau nişte tineri scăpaţi din frâu”,  ne-a mai povestit Ifrim Şidănilă.

Revoltat din acelaşi motiv este şi Niţă Niculae, un locatar în vârstă de 83 de ani. „Siguranţa este veriga slabă a cartierului. Sunt extraordinar de mulţi boschetari. Noaptea chiuie, se bat şi nu-i strânge nimeni de pe străzi”.        

Străzi ciuntite, parcări şi trotuare „făcute praf”

Timpul şi-a spus cuvântul şi pe străzile din cartier. De la ultima asfaltare de prin "epoca de aur", acestea au rămas intacte, cu excepţia unei porţiuni de drum din faţa Parcului Şahiştilor. De ani buni, trotuarele de pe strada Saturn sunt pline de gropi, iar în una din ele rişti să-ţi suceşti o gleznă, iar atunci când plouă, să rămâi cu pantoful în noroi. „Trotuarul are bordura zdrenţuită de maşinile din parcare, iar pe lângă asta, lipsesc dalele. Zona aceasta este foarte circulată către piaţă, iar noi ne rupem picioarele zilnic, în gropile din trotuar. Am apreciat că s-a asfaltat trotuarul din faţa Parcului Şahiştilor, dar „le-a fost greu” să mai repare şi celelalte trotuare, măcar pe cel de vizavi. De trei ani ne rupem picioarele. E jalnic cum arată! Oare vom scăpa şi noi de gropi?”, ne-a mărturisit Lucica Gheonea, o femeie de 72 de ani.

Chiar şi pe străzile mai puţin circulate, gropile şi-au făcut apariţia. Câteva dintre acestea au fost peticite, dar au mai rămas şi cratere care dau bătăi de cap şoferilor. Pe lângă faptul că străzile sunt foarte înguste, fără absolut niciun marcaj rutier, eşti obligat, practic, să faci manevre ca un pilot de curse, atunci când vine un alt şofer din faţă. Nici parcările nu au fost asfaltate, iar gropile te întâmpină chiar de la intrare. Cu o singură excepţie: după solicitările locatarilor, spun aceştia, acum ceva timp, a fost reparată parcarea de pe strada Saturn.        

Centrul de transfuzii, spaima cartierului

Despre Centru de Transfuzii din Ţiglina 1 s-au scris pagini întregi şi s-a discutat în repetate rânduri. Oamenii au făcut petiţii şi au trimis zeci de scrisori autorităţilor locale, rugându-le să ia atitudine. După ce au trăit câţiva ani în mirosul insuportabil de la clădirea dezafectată, s-au acoperit toate geamurile şi uşile. Totuşi, mizeria încă mai bântuie, iar câinii îşi au tot acolo adăpostul.

„Bine că am scăpat de mirosul care venea de la fostul centru şi de oamenii fără adăpost care făceau un dezastru şi mai mare acolo, dar încă este imposibil să te apropii de el, pentru că mizeria ne depăşeşte. Nu s-a făcut absolut deloc curăţenie. Suntem „condamnaţi” la aceeaşi infecţie”, ne-a povestit o locatară. 

Ideal pentru oamenii din zonă, dar şi pentru gălăţenii din tot oraşul ar fi reabilitarea acestuia. Însă, din anul 2009, de când clădirea a fost preluată de Consiliul Local Galaţi de la Ministerul Sănătăţii, autorităţile nu au prevăzut în buget suma necesară reabilitării. „Bine, acum nu mai vine miros. Dar s-ar putea să i se dea o întrebuinţare. Noi ne-am dori foarte mult să fie făcut un centru pentru bătrâni sau o grădiniţă pentru copii. Chiar avem nevoie de aşa instituţii, iar locul este potrivit. Măcar pentru că am rezistat atât de mult timp lângă acest focar de infecţii să se facă ceva din el”, a conchis Lucica Gheonea.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2010, reabilitarea clădării ar costa în jur de 500.000 de lei, sumă care era considerată „uriaşă”, la acea vreme, de către autorităţi.        

 

Citit 8365 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Septembrie 2015 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.