REPORTAJ în CARTIERUL Micro 38, unde LIPSA CĂLDURII este cea mai mare problemă

REPORTAJ în CARTIERUL Micro 38, unde LIPSA CĂLDURII este cea mai mare problemă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La întâlnirea cu cititorii din zona Beverly Hills, din Micro 38, nu s-au înghesuit prea mulţi gălăţeni, poate şi pentru că temperaturile joase te cam făceau să strângi plapuma în braţe, nicidecum cojocul şi cuvintele către administraţia oraşului. Cu toate astea, am reuşit să stăm de vorbă cu câţiva locuitori ai cartierului, atât nemulţumiţi, cât şi satisfăcuţi de felul în care se prezintă zona în care îşi duc traiul.

"E mai cald afară decât în case"

Doamna Maria Patriche, o femeie în vârstă de 78 de ani, a fost singura care a venit special pentru a sta de vorbă cu reporterii "Vieţii libere", în special despre problema căldurii din apartamente, care mai mult lipseşte. "Am tot văzut în ziar că se dă drumul la căldură, apoi că se taie căldura, apoi că sunt nu ştiu ce restanţe la salariaţii Calorgal, apoi că primăria nu are bani. Eu ce să mai înţeleg? Nu toată lumea îşi permite să îşi pună centrală termică, aşa că cei care depind de sistemul centralizat ce să facă? Să îngheţe de frig în apartamente? O să ajungem la concluzia pamfletelor, adică să mai închidem geamurile, ca să nu iasă frigul în stradă. Sau invers, să ne intre căldura în case", ne-a spus femeia, cu glasul plin de amărăciune.

"Caloriferele abia s-au dezmorţit..."

Nemulţumiţi de faptul că, în prag de iarnă, caloriferele le sunt tot reci, gălăţenii din Micro 38 arată cu degetul către Primărie, dar şi către cei care au administrat reţeaua de termoficare a oraşului. "Degeaba a intrat Apaterm în faliment, dacă noul Calorgal are aceiaşi oameni. Păi, cine a stricat ceva odată o să strice şi a doua oară, nu e normal? Dar aşa e când nimănui nu-i pasă de bunăstarea gălăţenilor decât în campaniile electorale. Din păcate, votăm aceiaşi oameni de mai bine de 25 de ani, oameni care nu ştiu decât să facă pentru ei, nu şi pentru alţii", ne-a mai spus doamna Patriche.

"Au fost doar minciuni electorale, nu fapte reale"

În lista de priorităţi din timpul candidaturii, primarul Marius Stan le promitea gălăţenilor reabilitarea termică a cel puţin 50.000 de apartamente din Galaţi, pentru ca oamenii să nu mai stea în frig. Din păcate, totul a rămas doar pe hârtie. "Am votat, ca de fiecare dată, răul cel mai mic, dar mai rău este că noi chiar am crezut că primarul actual poate schimba ceva, mai ales că e mai tânăr şi cu altă viziune. Numai că s-a lăsat păcălit de alţii din jur, probabil, altfel nu îmi explic de ce şi-a schimbat aşa de tare discursul. Căldură nu, apă caldă din Paşte în Crăciun, mii de gălăţeni tremură în apartamente. E inuman ce se întâmplă. Şi cu toate astea, el vrea tunel!", ne-a mai explicat Maria Patriche.

Între curăţenie şi mizerie

Dacă e să vorbim despre curăţenia cartierului Micro 38, putem face referire atât la locuri care strălucesc, chiar şi pe vreme ploioasă, cât şi la zone pline de gunoaie, de resturi aruncate la întâmplare sau de mizerii de tot felul.

În spate la Beverly Hills, haine şi cartoane

În partea din spate a zonei numită de gălăţeni Beverly Hills, deşi pe aici nu trece nici un star de cinema şi nici nu stau oamenii potenţi financiar ai oraşului, e o parcare din care betonul se macină pe zi ce trece, împânzită de gunoaie. Atracţia principală o reprezintă câteva haine lăsate pe treptele unui fost magazin. O geacă de fâş, nişte pantaloni şi o căciulă, de asta se poate bucura un om al străzii care trece prin zonă. Asta dacă nu au fost aruncate tot de un om al străzii, căruia nu i-au mai plăcut respectivele "ţoale".

La câţiva metri distanţă, o multitudine de cartoane, hârtii, pamperşi uzaţi şi sticle umplu grădina din spatele unei consignaţii la care se vindea, cândva, vin vrac. "Din păcate, sunt mulţi beţivi în cartierul ăsta, care aruncă gunoaie unde văd cu ochii, care îşi fac nevoile acolo unde le vine şi cărora nu le pasă de nimeni şi nimic. Se mai strânge de pe aici, dar ei vin şi aruncă la loc. Măcar de ar fi singurii, dar nici cu ăia mai treji nu mi-e ruşine. Nesimţirea e la cote maxime în zona asta", ne-a explicat Andrei Popov, un tânăr de 27 de ani.

Omul sfinţeşte locul

La câteva blocuri mai încolo, pe strada Nucului, spre exemplu, curăţenia este la loc de cinste. Toate străduţele sunt măturate, iar în grădinile blocurilor au răsărit chiar şi peisaje pitoreşti, cu fântâni din lemn şi băncuţe. "Este încă o dovadă a faptului că unde se vrea se poate. Din fericire, în cartierul acesta nu locuiesc numai oameni nepăsători, ci şi gospodari, care nu suportă să vadă gunoaie aruncate pe jos. Şi, dacă ei sunt majoritari, restul nu au de ales şi se conformează. La containere e curat, pe alei e curat, deşi, normal, aleile ar putea fi refăcute, pentru a arăta mai bine. Nu sunt mizerii aruncate la întâmplare, nici măcar în preajma tomberoanelor", ne-a spus Dima Vladimir, un cetăţean de 45 de ani, din zonă.

Ecosal îşi face bine treaba

O bună parte dintre cetăţenii din Micro 38 par a fi mulţumiţi de treaba pe care o fac cei de la serviciul public de salubrizare, care vin în fiecare dimineaţă şi se îngrijesc de curăţenia cartierului. "Chiar dacă mai sunt locuri pe care nu le putem numi curate, în mare parte băieţii ăştia chiar îşi fac treaba cu simţ de răspundere. Cartierul e totuşi curat, pentru că e măturat zi de zi, gunoaiele sunt strânse, containerele nu sunt lăsate să dea pe afară. E un semn de civilizaţie, care nu poate decât să ne mulţumească. Sunt nişte taxe pe care simţim că nu le plătim degeaba", ne-a mai explicat domnul Dima. Dar, cum fiecare pădure are uscăturile ei, mai sunt încă blocuri în jurul cărora gunoiul este la el acasă, aruncat fie de cei care locuiesc în zonă, fie de trecătorii cărora nu le pasă deloc de aspectul cartierului.

Probleme cu locurile de parcare

Dacă în alte cartiere s-au făcut deja parcări în locul garajelor, în Micro 38 încă nu se întâmplă nimic în acest sens, motiv pentru care multe dintre maşinile din zonă stau cocoţate fie pe trotuare, fie prin grădinile blocurilor. Din acest motiv, mulţi dintre cei care stau în cartier sunt nemulţumiţi şi aşteaptă ca autorităţile să ia măsuri, până la terminarea mandatului.

"Eu ştiu că oamenii care au garaje nu sunt de acord cu demolarea lor, dar parcă ar trebui să fim o ţară civilizată, să ieşim de sub comunism, iar asta înseamnă să şi demolăm ce e urât. Ori garajele sunt cele mai urâte, pentru că ocupă loc mult, arată kitschios, iar dărâmarea lor şi construirea unor parcări adevărate, eventual acoperite şi păzite, ar fi ceva benefic pentru cartier. Eu aş plăti pentru locul de parcare fără probleme, dacă ştiu că mi-ar fi maşina păzită şi protejată de intemperii, ca în Occident", ne-a explicat un tânăr, care a dorit să rămână anonim.

Rablele ocupă locul degeaba

Fie că sunt abandonate într-o grădină de bloc ori chiar în parcare, rablele din Micro 38 adună praful mai mult ca orice altceva din zonă, iar locuitorii par să fi ajuns la capătul răbdării. Singura problemă este că nimeni nu se poate atinge de ele, atât timp cât proprietarii plătesc impozitele la zi. Aspectul, din nefericire pentru gălăţeni, nu e un factor determinant în strângerea rablelor.

Dacă e gratis, nu e mereu bun

"Din păcate, gălăţenii s-au obişnuit doar să primească, nu să dea şi ceva în loc. Astfel, dacă vine cineva şi zice că le face cea mai modernă parcare, dar că trebuie să plătească 100 de lei pe lună pentru a-şi lăsa maşina acolo, pe mulţi i-am vedea parcând tot pe trotuar. Moaca îngraşă, spunea o vorbă din folclor, dar pe ai noştri nu îi interesează asta. Ei vor doar să li se dea", ne-a mai explicat tânărul. Până la parcări ultramoderne, însă, mai e mult de aşteptat, dat fiind că şi pentru cele făcute din beton, fără acoperiş sau alte înflorituri se cheltuie sume mari de bani, iar acestea din urmă stau mai mult goale, cum e cazul celei de la Colegiul Economic "Virgil Madgearu".

Singura parcare adevărată, plină la refuz

Cu toate că încă supravieţuiesc multe garaje, în Micro 38 există şi un platou de beton unde au loc cel puţin 100 de maşini, iar locurile de parcare sunt ocupate în întregime. "Ăsta a fost unul dintre puţinele lucruri cu adevărat bune care s-au întâmplat în cartierul nostru în ultimii ani, parcarea. Aşa, nu mai sunt maşinile peste tot. Singura problemă apare când dă zăpada, că trebuie să dăm la lopată. De asta e bun acoperişul la o parcare", ne-a mai explicat Vladimir Dima, cetăţeanul de 45 de ani.

Loc de joacă modern, oameni vechi

Locuitorii cu care am stat de vorbă în Micro 38 sunt mulţumiţi de faptul că zona lor are, în sfârşit, un parc adevărat pentru copiii din cartier, dar sunt, în acelaşi timp, şi temători că frumuseţea ar putea să nu reziste. "Vedeţi, în cartierul acesta sunt mulţi oameni care nu au respect pentru nimic. Mai mult ca sigur, se va găsi un nesimţit care să tragă de un leagăn până îl rupe, sau să se urce cu picioarele pe mesele de şah, ori alte astfel de chestii. Din păcate, fără pază nu poate fi asigurată bunăstarea parcului pe termen lung", ne-a explicat Andrei Popov. Astfel de situaţii, în care instalaţiile din parcurile noi au fost stricate, s-au văzut şi în Parcul Viva, dar şi în alte părculeţe de cartier, acolo unde aparatele de fitness nu mai sunt funcţionale, iar leagănele încep, în marea lor majoritate, să fie distruse.

"Unda verde" lasă în urmă gropi

Lucrările la sistemul de semaforizare "unda verde" au ajuns şi în Micro 38, iar oamenii sunt deranjaţi nu doar de zgomotul pe care îl fac zilnic utilajele, ci şi de faptul că acoperirea gropilor e făcută de mântuială, motiv pentru care străzile şi trotuarele, şi aşa vai de capul lor, devin şi mai proaste. "Au spart peste tot în oraş şi au astupat ca vai de mama lor. Nu e suficient câte gropi există, acum sunt şi mai multe. La fel şi cu străzile. Ce se va întâmpla când va fi gata? Se vor apuca de asfaltat tot oraşul? Nu prea cred, pentru că la noi merge şi pe sistemul "las-o, bă, că merge-aşa". E trist, dar ăsta e adevărul", ne-a explicat domnul Dima.

"Noaptea se aduc maidanezi în cartier"

"În fiecare noapte, la noi în cartier vine câte o maşină albastră, o dubă, care aruncă, efectiv, în stradă câte 10-20 de câini. Poliţia ce face, de ce nu îi vede? Câinii ăştia mai bătrâni de prin cartier sunt mai cuminţi, dar ăştia noi umblă în haite şi se dau la oameni. Pentru ce plătim taxa de ecarisaj? Am ajuns cumva să fim adăpostul câinilor din oraş?", ne-a întrebat doamna Maria Patriche, înainte să plece spre apartamentul înfrigurat în care locuieşte.

Ce e drept, problema câinilor maidanezi din Galaţi este departe de a fi rezolvată. Padocul Ecosal este plin, chiar dacă din el mai pleacă, la perioade regulate, animale spre adopţie, iar cel de la "Help Lăbuş" este neîncăpător pentru sutele de patrupede care nu au un acoperiş deasupra capului. În aceste condiţii, Primăria Galaţi a anunţat că va fi construit un nou adăpost, de această dată la Smârdan, care însă nu este gata, aşa că gălăţenii sunt nevoiţi să îşi ducă în continuare traiul printre câinii străzii.

Cei mai mulţi dintre aceştia nu muşcă decât dacă sunt provocaţi, dat fiind că s-au obişnuit cu prezenţa oamenilor în jurul lor, iar majoritatea tânjesc după afecţiune şi un cămin al lor. Însă, există, într-adevăr, şi haite periculoase, care atacă pe oricine, la orice oră, mai ales în perioada de împerechere. "Nu poţi să te duci liniştit la piaţă, că imediat te înconjoară câinii. Locul lor e ori în casă, ori în padoc, nu pe stradă. Iubitorii de animale ar trebuie să adopte, nu să hrănească animalele pe stradă. Nu o să ne facem bine niciodată", ne-a spus Andrei Popov, tânărul cu care am stat de vorbă.

La perioade regulate, ONG-urile care se luptă pentru drepturile animalelor au campanii de sterilizare a animalelor fără stăpân, dar şi campanii de conştientizare a oamenilor. "Din păcate, tot mai mulţi câini sau pisici ajung în stradă de pui, iar numărul patrupedelor fără stăpân este într-o creştere alarmantă. Ritmul adopţiilor, din nefericire, nu este nici pe departe acelaşi ca al abandonurilor, iar principalii vinovaţi sunt tot oamenii, care  nu se îngrijesc de astfel de suflete nevinovate", ne-a mai explicat doamna Patriche.

Sport local: Traversarea printre liniile de tramvai

O bună parte dintre gălăţenii care locuiesc în zona Micro 38, Micro 39 şi Micro 40 nu folosesc, de cele mai multe ori, trecerile de pietoni, ci se angajează în traversarea străzii printre liniile de tramvai, dar şi prin locuri nemarcate, fapt prin care se pun pe ei, dar şi pe alţii în pericol. Astfel, accidentele în această zonă, bazate pe neatenţia oamenilor, sunt destul de dese.

Foto Florin Răvdan

Citit 4465 ori Ultima modificare Marți, 15 Decembrie 2015 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.