PARCUL LIBERTĂŢII, „o uliţă în mijlocul oraşului” (GALERIE FOTO)

PARCUL LIBERTĂŢII, „o uliţă în mijlocul oraşului” (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Munca voluntarilor, distrusă de nepăsarea golanilor 

În vara lui 2015, un grup de voluntari din Galaţi, conduşi de purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, s-au decis să redea o mică parte din strălucirea de început parcului Libertăţii de pe strada Basarabiei. Aşa că s-au găsit, cu mic cu mare, şi au curăţat aleile, au vopsit băncile, au revopsit leagănele, toboganele, balansoarele, au curăţat mesele de şah şi s-au îngrijit un pic de aspectul general al locului de joacă pentru cei mici. "Am vopsit băncile în culori vesele şi parcul a căpătat o altă faţă. Am măturat, am greblat, am curăţat şi igienizat leagănele şi toboganele din plastic sau fibră. Am vopsit echipamentele de joacă din metal, am curăţat şi înveselit mesele de şah. Am plantat şi flori. Am râs, am glumit, ne-am reamintit cum e să socializezi de-adevăratelea, nu numai pe Facebook, am cunoscut oameni frumoşi, am făcut mişcare şi am petrecut câteva ore agreabile în natură. A fost nemaipomenit!", ne spunea atunci Emanuela Turcu, care a ieşit din aria postului de purtător de cuvânt al Primăriei şi a redevenit un simplu cetăţean, cu dorinţă de schimbare.

La jumătate de an distanţă, lipsă de respect

De la acea acţiune, nu a mai avut grijă nimeni de singurul parc al zonei, astfel că băncile încep iar să se scorojească şi să ruginească, lanţurile leagănelor devin iar periculoase, iar balansoarele scârţâie fără încetare. La fel stă situaţia şi cu porţile de intrare în parc, dar şi cu sistemul de turnicheţi, de care e suficient să te atingi pentru a te murdări. Oamenii care au venit la întâlnirea cu cititorii de joia trecută, ultima pe anul acesta, ne-au spus că le pare extrem de rău pentru situaţia în care se află parcul. "Din păcate, nimănui nu i-a păsat de acest loc de relaxare. Golanii se adună seara şi sparg seminţe, beau bere şi nimeni nu le poate spune nimic. Sunt grupuri mari şi devin violenţi uşor. Nepăsarea este cea mai mare problemă a gălăţenilor, aşa că nu vom avea prea curând un oraş civilizat", ne-a explicat domnul Gheorghe Crăiescu, în vârstă de 79 de ani.

"Parcul ăsta are atât potenţial, poate fi umplut cu flori, se pot face multe lucruri frumoase. Putea fi împodobit acum, de sărbători, cu diverse lucruri, precum Parcul Eminescu, dar nu s-a făcut nimic. Doar se sapă primăvara şi se astupă la loc, însă pe pământ nu creşte nimic. De ce oare?", a conchis cetăţeanul. 

O uliţă în mijlocul oraşului

Aţi mers vreodată cu căruţa sau cu tractorul pe un drum de ţară, între peticele de viţă de vie sau între lanurile de porumb, pe acolo pe unde nu există nici măcar pietre, darămite zgură sau asfalt? Dacă da, atunci aţi fost norocoşi, pentru că aţi putut vedea cum arată un drum mai drept decât cel de pe strada Libertăţii, din buricul târgului, cum s-ar spune. Începând din strada Movilei, cu o întrerupere nu mai lungă de 200 de metri din strada Basarabiei şi următoarea intersecţiei, întreaga stradă este lipsită de asfalt şi plină de gropi adânci, care ameninţă să înghită maşinile în orice clipă. Oamenii care locuiesc pe strada Libertăţii spun că cel mai greu este atunci când plouă, pentru că atunci nu mai pot fi văzute adânciturile din suprafaţa carosabilă. Pentru că stradă cu greu poate fi numită. "E teroare ce e aici. De atâţia ani nu s-a putut pune o mână de asfalt sau măcar nişte pietre, să fie drumul drept? Am văzut comune în judeţul Galaţi care au drumuri de câmp mai bune decât noi, cei de pe Libertăţii. Şi să vedeţi ce vile sunt pe aici, ce maşini. Chiar le este atât de greu celor din administraţia locală să pună asfalt? E o investiţie atât de mare? Sau s-au dus toţi banii pe studiul de fezabilitate al tunelului? Nu de alta, dar am putea începe tunelul de aici, la ce gropi sunt", ne-a explicat domnul Ursu A., un cetăţean din zonă. 

Şi strada Libertăţii nu este singura fără asfalt din zonă, aceeaşi situaţie existând şi pe strada Căpitan Vasile Panu, dar şi pe alte străduţe adiacente.

"Muşcă lumea, sunt violenţi, de ce nu îi ia nimeni?"

Printre principalele lucruri de care ni s-au plâns oamenii cu care am stat de vorbă la parcul Libertăţii de pe strada Basarabiei s-a numărat şi problema câinilor comunitari. Mai exact, este vorba despre cei doi câini din parcul Libertăţii care tulbură liniştea tuturor. "De ceva săptămâni, sunt aici doi maidanezi albi, aduşi de nu ştiu cine, care sunt foarte răi. Ceilalţi vin, stau la mângâiat, îi mai şi hrănim, dar ăştia ştiu doar să latre, să muşte, să sară la lume", ne-a explicat domnul Stelian Temelie, în vârstă de 68 de ani. 

De altfel, problema câinilor comunitari este, încă, una majoră în oraşul nostru, mai ales în zonele de case, acolo unde se aciuează multe astfel de patrupede. "Locul câinilor este în adăpost, nu pe stradă. Sau în curte, în casă, numai nu în parcuri sau pe străzi. Falşii iubitori de animale ştiu doar să dea din gură, că vai, hai să salvăm animalele fără stăpân. Dar puţini sunt cei care îi iau şi acasă. Normal, e mai uşor să îl iubeşti când nu îţi dă bătăi de cap", ne-a mai explicat domnul Temelie.

Pe unul dintre cei doi maidanezi albi l-am găsit chiar la una dintre intrările în parc, păzind. O singură privire aruncată către el şi imediat patrupedul a început să mârâie, semn că avea o problemă cu noi acolo. Din păcate, această situaţie are loc şi în preajma copiilor, iar oamenii din zonă se tem să îi mai lase pe cei mici singuri în parc, dat fiind că nimeni nu vine să ia aceşti câini de acolo.

"Adresele la primărie nu au avut nici un efect" 

Acelaşi domn Temelie Stelian, gălăţean de 68 de ani, ne-a explicat că în faţa curţii sale de pe strada Libertăţii nr 28 este un tei bătrân şi uscat care poate să cadă oricând în bătaia vântului. "Ultima dată când am fost la primărie, în iunie, mi-au luat cererea, mi-au dat un număr de înregistrare, 26945, şi mi-au zis că se va rezolva. Este luna decembrie şi nu s-a schimbat nimic, teiul continuă să îmi ameninţe casa. Ce e de făcut?", ne-a întrebat omul. 

Într-adevăr, ce este de făcut? Conform legii, Stelian Temelie nu se poate apuca să taie de unul singur teiul de pe domeniul public, fiind pasibil de amendă pentru distrugere. Însă, dacă va fi ca acel coapc bătrân să cadă peste casa lui, cine îi va acoperi pagubele?

"Vrem refugii în staţii şi tramvaie pe traseu"

Chiar dacă în una din cele două staţii de pe strada Basarabiei există un refugiu pentru călători, aceştia sunt nemulţumiţi că în staţia de pe partea cealaltă, pe traseul de coborâre spre piaţa centrală, nu există nici măcar o băncuţă. "Suntem oameni bătrâni, vrem să ne odihnim oasele. Şi aşa, dacă am scăpat autobuzul, trebuie să aşteptăm o oră în staţie pentru următorul", ne-a explicat Gheorghe Crăiescu, gălăţeanul în vârstă de 79 de ani. 

De asemenea, oamenii din zona parcului Libertăţii îşi doresc şi reintroducerea tramvaiului care să ajungă până în piaţa centrală. "De ce s-a reparat linia dacă oricum nu folosim tramvaiul? Autobuzul trece rar, chiar foarte rar şi e, de cele mai multe ori, foarte aglomerat. Plus că tramvaiul nici nu poluează atât. Suntem oameni bătrâni, nu putem merge atât pe jos. Dar, aşa e în Galaţi. Când au nevoie de voturi, toţi politicienii promit, iar noi, ca proştii, îi credem!", ne-a mai explicat cetăţeanul.

Singurul tramvai care mai circulă pe strada Basarabiei este cel care face legătura între combinat şi cartierul Bădălan.        

"Ecosalul nu vine peste tot"

Unul dintre aspectele de care ni s-au mai plâns cetăţenii care au venit la întâlnirea cu "Viaţa liberă" a fost curăţenia cartierului care, conform spuselor lor, se face pe sărite. "Pe strada Libertăţii, dacă nu strângeam noi frunzele de pe stradă, nu venea nimeni să dea cu mătura. Pe alte străzi, însă, e bec. De ce se întâmplă asta? Nu plătim toţi aceleaşi impozite? Sau e ca la asfalt? Unii cu tot şi alţii cu deloc?", ne-a spus domnul Crăiescu. 

Pe cei de la Ecosal i-am găsit pe strada Războieni, luând sacii de gunoi de la porţile oamenilor, dat fiind că în zonă nu prea există containere. Astfel, maşina trece la câteva zile şi ia gunoiul omului din poartă, după ce acesta l-a strâns în prealabil.

Majoritatea străduţelor, ca-n palmă

Exceptând câteva străduţe adiacente străzii Libertăţii şi străzii Războieni, precum şi strada Libertăţii în sine, celelalte străzi din cartier sunt asfaltate, iar bitumul este lin, fără gropi, fără adâncituri, fără crăpături, motiv de bucurie pentru oamenii care locuiesc pe ele. Adrian Stanciu, un cetăţean care locuieşte pe strada Războieni, ne-a spus că acum îi face plăcere să îşi conducă maşina pe propria stradă, spre deosebire de ce se întâmpla acum câţiva ani. "Înainte, eram exact ca strada Libertăţii, plini de gropi. Acum, e boierie. Mi-e mai mare dragul să scot maşina din curte. Chiar şi pe străduţele din spatele fostului tribunal îmi face plăcere să merg. Arată splendid străzile", ne-a explicat omul.

În cartier au fost refăcute, în ultimii ani, strada Războieni, între străzile Serei şi Anul Revoluţiei 1848, dar şi strada Poşta Veche, porţiunea dintre Movilei şi Basarabiei, care nu era altceva decât un drum de ţară acum 5-6 ani.

Ce schimbări vor oamenii? 

Gheorghe Crăiescu, 79 de ani: "Vreau să se pună din nou tramvaiul 7. De doi ani deja nu mai circulă şi e din ce în ce mai greu fără. Autobuzul trece la o oră şi dacă l-ai pierdut, stai şi aştepţi. Dacă tot avem linie, să se bage şi tramvai. Apoi, ECOSAL ar trebui să îşi facă mai bine treaba şi să măture mai des pe toate străzile, nu doar pe unele. Toţi plătim aceiaşi bani la impozit. Rondoul ăsta pentru flori, din mijlocul străzii, a fost săpat de multe ori, dar cu toate astea nu au crescut niciodată flori acolo. De ce oare? Chiar nu se poate înfrumuseţa cartierul nostru deloc? Mi-aş mai dori şi ca strada Libertăţii să fie asfaltată, sau măcar pietruită mai bine, pentru că ne rupem picioarele şi maşinile în gropile din ce în ce mai mari de pe aici. Pe alocuri, se surpă pământul, efectiv. Şi cabinele în staţii ar trebui să fie în tot oraşul, nu doar din loc în loc. Oamenii stau în ploaie sau soare şi aşteaptă autobuzul şi nu e normal".

Stelian Temelie, 68 de ani: "Domnului primar aş vrea să îi transmit, înainte de toate, că m-a dezamăgit foarte tare. Nu a făcut mai nimic din ce a promis în campanie, iar oraşul arată, pe alocuri, mai rău. Strada noastră, Libertăţii, nici nu a băgat-o în seamă, de parcă noi nu am fi din Galaţi. Adresele care se fac la primărie nu sunt rezolvate nici după jumătate de an, de parcă am vorbi cu pereţii. Şi sunt convins că peste câteva luni va spune iar că face vrute şi nevrute. Parcul Libertăţii ar trebui îngrijit mai bine, iar câinii de aici trebuie luaţi şi duşi la adăpost sau în altă parte pentru că pun oamenii în pericol. Cu gunoiul e iar o problemă, pentru că pe domeniul public ar trebui să facă societatea de salubrizare curăţenie, dar nu prea se vede asta. Nici cu maşinile abandonate de prin cartier nu mă împac prea bine, pentru că arată şi urât şi ocupă şi loc degeaba. Sper, din suflet, ca lucrurile să se schimbe în 2016 şi în cartierul nostru, pentru că am cam fost uitaţi de politicieni". 

Citit 5645 ori Ultima modificare Marți, 22 Decembrie 2015 01:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.