Mazepa I, o zonă în care curăţenia şi civilizaţia se îmbină cu lipsa de respect pentru cetăţeni

Mazepa I, o zonă în care curăţenia şi civilizaţia se îmbină cu lipsa de respect pentru cetăţeni
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Purtător al numelui hatmanului cazac al zaporojenilor, cartierul Mazepa I din spatele staţiei de la Potcoava de Aur este o zonă în care curăţenia şi civilizaţia se îmbină cu lipsa de respect pentru cetăţeni, din partea altor cetăţeni. În toate cartierele oraşului, oamenii arată cu degetul spre administraţia locală, însă cine este cu adevărat vinovat de starea cartierelor? 

Sigur, pentru străzile neasfaltate, pentru şanţurile săpate şi acoperite doar cu pământ, pentru lipsa parcărilor, a parcurilor, pentru câte şi mai câte, vina poate fi aruncată în braţele primăriei, consiliului local şi a aleşilor care la câţiva ani folosesc aceleaşi replici pentru a se ataca şi pentru a convinge gălăţenii să le acorde votul. Însă pentru gunoiul aruncat în grădinile blocurilor, pentru câinii care cresc în scări de bloc şi nu sunt sterilizaţi, pentru maşinile parcate de-a curmezişul sau pentru garajele care adăpostesc orice altceva, numai autoturisme nu, cine se face vinovat? 

Nepăsarea cetăţenilor a adus oraşul în starea asta

Adrian Săndache, un cetăţean de 55 de ani care nu a putut ajunge la întâlnirea cu cititorii de săptămâna trecută, dar care a reuşit să ne contacteze telefonic, ne-a spus că cea mai mare nemulţumire a sa legată de cartierul Mazepa I este reprezentată de oamenii care locuiesc acolo. "Ştiţi cum e aici? Toţi trăiesc în centru şi vor să fie curat, să fie cartierul frumos, asfaltat, cu locuri de parcare, etc, dar niciunul nu păstrează curăţenia. Când mă duc să arunc gunoiul, mi se întoarce stomacul pe dos, la câte pungi menajere văd aruncate la întâmplare, pe lângă tomberoane. Toţi vor să dispară câinii, dar îi hrănesc la colţ de bloc şi, în caz de vin hingherii sau cei de la Help Lăbuş să îi strângă, fac scandal, că sunt suflete şi că trebuie să fie libere", ne-a povestit domnul Săndache.

Vorbele cetăţeanului în cauză au fost întărite şi de fotografiile pe care le-am făcut noi, care au relevat că la tomberoane ori sunt numai căutători în gunoaie, care răscolesc tot ce se aruncă unde trebuie, ori oamenii nu au bun simţ şi aruncă unde văd cu ochii, eventual de la câţiva metri distanţă, sacii menajeri. În grădina dintre blocurile C11 şi C12, spre exemplu, colecţia de pungi, cutii de bere şi pahare de suc era imensă, fiind aşezate din loc în loc, în loc de flori. De altfel, pe un pământ călcat mai des de maşini decât de seminţele plantelor, nici nu poate creşte altceva.

Locurile de parcare, o adevărată problemă 

Una dintre principalele probleme ale cartierului este numărul mic de locuri de parcare, comparativ cu numărul din ce în ce mai mare de maşini. Aproape fiecare locuitor al zonei are o maşină şi, deci, are nevoie de un spaţiu. Pentru că locurile de parcare sunt foarte puţine, mulţi şoferi aleg să-şi lase maşinile pe trotuare, lângă trotuare sau periculos de aproape de alte maşini, făcând orice manevră foarte riscantă.

Majoritatea participanţilor la trafic din zonă sunt foarte nemulţumiţi de aceste aspecte, mai ales că aici se plătesc taxe şi impozite mai mari. "E o zonă de centru, o zonă frumoasă, însă e păcat că nu sunt mai multe locuri de parcare. De-asta sunt şi maşini lăsate prin grădinile blocurilor sau pe spaţiul verde, care numai verde nu mai e. Păi, unde să o lase omul? În alt cartier?", spune un cetăţean. 

Situaţia este aceeaşi în tot cartierul, nu doar lângă un anume bloc, iar străduţele şi aşa înguste devin aproape imposibil de străbătut atunci când se întâlnesc două maşini ce vin din sensuri opuse. "Se recurge la mica înţelegere, că aşa e la noi. Nu putem avea nişte reguli clare. Măcar, dacă tot sunt străzi înguste, pe care se parchează aiurea, să se facă sens unic pe aici, să nu mai trebuiască să pierdem timp, să ne enervăm şi să vedem cine pe cine lasă să treacă. Când intră câte o maşină de marfă pentru magazinele de la Potcoava sau maşina de gunoi, gata, nu mai trece nimeni pe stradă. Nu mai e loc!", ne-a mai explicat Adrian Săndache.

Nici pe strada Brăilei nu stau lucrurile mai bine. Maşinile de marfă ale micilor magazine de la stradă urcă pe trotuar, în timp ce foarte mulţi şoferi îşi lasă maşinile în staţia de autobuz, cu avariile pornite, dacă vor să meargă la vreun magazin. Pe strada Prelungirea Traian, în faţa fostei cofetării Ştef, maşinile parcate ocupă câte o bandă de circulaţie pe fiecare sens, astfel că, la ore de vârf, înaintarea se face, de multe ori, cu viteze "ameţitoare" de cel mult 30 km/h.

Maşini parcate pe trotuar sunt şi în preajma Şcolii "Ion Creangă". Cei care locuiesc la blocurile din zonă se plâng de ani de zile că nu au locuri de parcare, însă nimeni nu ia nicio măsură în această privinţă. Astfel, pe aleile înguste, traficul este îngreunat de maşinile parcate aproape una peste alta. Toate astea în timp ce, din loc în loc, se mai poate vedea şi câte un garaj, pe locul căruia ar putea fi făcute cel puţin două locuri de parcare.

Traversatul ilegal, în floare 

Deşi pe strada Brăilei există foarte multe treceri de pietoni, majoritatea fiind şi semaforizate, mulţi gălăţeni aleg să traverseze prin locuri nepermise, fără să ţină cont de faptul că strada Brăilei este o arteră foarte circulată, indiferent de oră. Astfel, tinerii şi bătrânii, deopotrivă, îşi pun propria viaţă în pericol, dar şi pe cea a şoferilor. 

Chiar de curând, vizavi de staţia de autobuz de la Potcoava a avut loc un accident, un şofer acroşând şi accidentând un tânăr care a traversat ilegal, pe spaţiul unde fusese, cândva, o trecere de pietoni.

Chestionaţi de motivul pentru care traversează ilegal, majoritatea spun că se grăbesc, dar că sunt foarte atenţi, uitându-se şi în stânga, şi în dreapta. Alţii afirmă, cu zâmbetul pe buze, că nu şi-au dat seama că nu au voie să treacă pe acolo, însă mai există şi nostalgici obişnuiţi cu trecerea de pietoni, desfiinţată, din faţa fostei farmacii. "Eu de când mă ştiu traversez pe aici. Şi ce dacă au scos trecerea de pietoni? Asta este. Doar nu o să ocolesc până la semafor sau, şi mai rău, până la Stirex. Să fim serioşi!", ne-a spus un pensionar, indignat că l-am luat la întrebări. 

Alţii nici măcar nu bagă în seamă maşinile care îi claxonează, ba uneori mai şi înjură, supăraţi că nu sunt lăsaţi să traverseze pe unde vor. "Eu nu îi înţeleg. Conduc pe aici prin zonă zilnic, pentru că stau în spate la Stirex, şi trebuie să fiu mereu atent la cei care se aruncă să traverseze pe unde nu trebuie. Bine, chiar şi pe la trecerile de pietoni traversează fără să se uite. Şi la cât de imprudent conduc unii şoferi, nici nu e de mirare că sunt atâtea accidente", ne-a explicat Dumitru Costache, un tânăr de 34 de ani.

Câinii cartierului sunt agresivi 

Chiar dacă domnul Săndache ne-a spus că cei mai mulţi bătrâni protejează patrupedele fără stăpân din cartier, există şi oameni nemulţumiţi de acestea. Mircea Popa, un cetăţean de 79 de ani, ne-a explicat că haitele de câini care stau în preajma blocurilor, obişnuite să primească ceva de mâncare, nu sunt doar zgomotoase, ci şi violente. "De câte ori nu mi s-a întâmplat să mă întorc acasă de la piaţă şi să sară câinii la mine? Ehee, nu am eu fire de păr în cap. Pentru ce plătim taxa asta de ecarisaj, despre care am înţeles acum că e dublă? Unde se duc banii ăştia? Când sun la ECOSAL să le zic de câini, îmi zic că au adăpostul plin şi că, în afară de sterilizare, nu se poate face nimic. Primăria ce face cu banii noştri? În plus, dacă le rămân an de an bani de investiţii, de ce nu îi bagă într-un adăpost mare? Chiar am ajuns bătaia de joc a tuturor?", ne-a întrebat omul. 

Cu agresivitatea câinilor din cartier am făcut şi noi cunoştinţă, în timp ce eram cu maşina în spatele blocurilor BR1A. Câţiva câini care stăteau în preajma containerelor au sărit la noi imediat ce am trecut cu maşina pe lângă ei, iar oamenii din zonă spun că astfel de situaţii sunt la ordinea zilei. "Nu îi calmează nimeni pe ăştia, nici măcar sterilizarea. Cred că sunt în călduri acum, că umblă în haite, şi sunt foarte agresivi. Nici nu te poţi apropia de containere. Mie, unul, mi-e teamă să mă duc să duc eu gunoiul, darămite să mai trimit copilul. Nici la şcoală nu îl las să se ducă singur. Prefer să fiu eu acolo, cu el, în caz de ceva, Doamne fereşte!", ne-a explicat un tânăr părinte.

Oamenii se plâng că nu au unde se relaxa

Despre acest lucru s-a scris şi în anii trecuţi, însă autorităţile nu par a găsi timp sau resurse pentru a le satisface oamenilor doleanţele. Deşi este un cartier cu multă verdeaţă, zona de la Potcoava de Aur are doar două parcuri, şi acelea mici, având în vedere numărul mare de oameni care locuiesc în zonă. Unul dintre acestea este celebrul "La fântâni", de fapt o amintire palidă a frumosului parc care a fost cândva. "Acum, dalele sunt sparte, gropi peste gropi, plasticul ăla de pe bănci e şi el crăpat, de la vreme, de la vechime. Ce să mai vorbim de copaci, că riscăm mereu să ne cadă câte o creangă putredă în cap?", ne spune un domn, foarte indignat. Nici bunicii nu mai au aceeaşi tragere de inimă să-şi ducă nepoţii acolo. "De când cu gropile astea, prefer să-mi duc nepoţica în Grădina Publică sau la Viva. Chiar şi pe faleză. Ea vrea să alerge, să facă mişcare, dar eu vreau să fie în siguranţă. Ori aici, printre gropi, nu este. Primăria ar trebui să investească ceva în parcurile astea, altfel vor rămâne doar cu numele. Şi fântâna arteziană trebuie refăcută, că e frumoasă, dar dacă nu are nimeni grijă de ea nu va mai ţine mult timp. Trebuie şlefuită, zic eu. Nu ştiu, nu mă pricep. Dar mi se pare că are rugină", spune Maria Ion, o pensionară.

În afară de parcul "La fântâni", zona mai are încă un părculeţ, vizavi de Agenţia de Voiaj. Acolo, însă, sunt doar câteva bănci şi două alei pe care se pot plimba locuitorii din zonă, iar liniştea nu este nici pe departe prezentă.Până la ridicarea unor noi parcuri, locuitorii de la Potcoava de Aur folosesc faleza ca principal loc de relaxare şi de linişte.

Alee fără pic de asfalt sau piatră 

Între blocurile C11 şi C10 din cartierul Mazepa I, mai bine de jumătate din an nu se poate intra decât cu cizme, pentru că pământul moale face imposibilă înaintea în orice alt fel de încălţăminte. Supăraţi pe autorităţi că nu s-au ţinut de promisiuni, cetăţenii spun că votul lor se va duce în altă direcţie. "La ultimele alegeri, actuala administraţie a promis că va turna o mână de asfalt aici. Ei bine, au trecut anii şi tot degeaba, e la fel. Aşa e de când mă ştiu eu. Nu cred că sunt costuri aşa de mari pentru o zi de lucru, că nu trebuie mai mult. Nu putem să ducem gunoiul fără să ne întoarcem plini de nămol pe picioare. Şi ne lăudăm cu oraş european şi mai vrem şi tunel sub Dunăre", ne-a spus, mâhnit, un cetăţean.

Unda verde lasă în urmă şanţuri 

Mircea Bădeanu, un alt cetăţean care a venit să stea de vorbă cu noi joia trecută, ne-a spus că este foarte nemulţumit de faptul că lucrările la unda verde au lăsat în urmă numai şanţuri, atât pe trotuar, cât şi pe carosabil. "Cine se ocupă de lucrările astea? Nu e nici un maistru competent acolo. un diriginte de şantier, ceva, care să supervizeze şi apoi să verifice cum sunt făcute lucrările? Şanţurile săpate au fost astupate şi apoi s-a pus un fel de zgură, care s-a înmuiat. Dacă treci pe acolo şi dai cu piciorul, faci groapă. Nu e normal aşa ceva, mai ales că e pe banii noştri, ai cetăţenilor", ne-a explicat gălăţeanul. 

Astfel de situaţii au apărut în tot oraşul, unde săpăturile pentru unda verde au fost acoperite precar.

Declaraţii de dragoste pe toţi pereţii 

Când talentul te chinuie, de cele mai multe ori se văd şi rezultatele. Aproape toate blocurile din Mazepa I au pereţii plini cu opere de artă, cu mesaje ale unor galerii sau cu înjurături. Din loc în loc e consemnată o dată, ceva de importanţă majoră pentru artist, din moment ce nu s-a putut abţine să nu o treacă pe un perete, iar pe alte blocuri sunt mesaje de dragoste. Adi o iubeşte pe Alina cu atâta patimă încât a vrut să-i scrie numele peste tot, iar „love is the air” la orice colţ de stradă. Există, însă, şi câteva desene care atrag atenţia. Pe uşa unui garaj sunt doi biciclişti profesionişti, o operă realizată cu răbdare şi atenţie la detalii, nu în fugă, pe timpul nopţii. Iar cartierul e plin de astfel de manifestări. Cu toate astea, artiştii de ocazie trebuie să ştie că, dacă sunt descoperiţi de poliţie în timp ce lucrează, pot fi încadraţi la vandalism şi amendaţi drastic, cu sume cuprinse între 500 şi 2.500 de lei, plus că vor trebui să plătească şi refacerea zonei în care i-a chinuit talentul. 

Maşini părăsite sunt şi la Potcoava de Aur

Colecţia de rable abandonate din Galaţi este îmbogăţită şi de câteva Dacii din cartierul Mazepa I, lăsate de proprietari să ruginească în parcare. Marea nemulţumire a celor din jur este că ocupă locul de parcare degeaba, chiar dacă proprietarul are, probabil, toate taxele plătite la zi. Primăria Galaţi desfăşoară, anual, campanii de strângere a acestor maşini de pe străzi.

Acum, un cartier liniştit 

Acum câţiva ani, oamenii din Mazepa se plângeau de numărul mare al golanilor care împânzesc zona în fiecare seară. Acum, cartierul pare a fi unul liniştit, lucru confirmat şi de cetăţenii care au venit la întâlnirea cu cititorii de joia trecută, semn că Poliţia Locală a reuşit să îi liniştească pe scandalagii.        

 

       

       

       

       

Citit 4447 ori Ultima modificare Duminică, 17 Ianuarie 2016 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.