REPORTAJ în cartierul gălăţean în care se trăieşte trepidant (FOTO)
Foto: Foto Marius Negri

REPORTAJ în cartierul gălăţean în care se trăieşte trepidant (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Agitaţie mare, oameni înfofoliţi, maşini, autobuze, microbuze grăbite, claxoane insistente şi câţiva câini zgribuliţi pe lângă uşile magazinelor. Cu aceste imagini s-a ciocnit joi, 21 ianuarie, în jurul orei 9,00, echipa „Vieţii libere”, la prima sa vizită din anul 2016 în Piaţa Energiei. Într-o zi de iarnă în care crăpau şi pietrele de frig, gălăţenilor nu le mai ardea de discuţii despre „soarta cartierului”. Puţini au fost cei care au venit la întâlnirea noastră cu cititorii, fie din cauza vremii sau, după cum ni s-a sugerat, „din cauza speranţei care tinde spre zero”.

Cert este că, la ultimă vizită a jurnaliştilor „Vieţii libere” în Piaţa Energiei, din luna mai a anului trecut, în cartier s-a schimbat nu doar anotimpul. O cititoare care se plângea acum câteva luni de gălăgia din cartier ne-a spus că tradiţionalele chiolhanuri şi grătare nu se mai fac. „Semn bun, cred eu. Nu ştiu dacă sectoristul i-a amendat pe petrecăreţi, pentru că de multe ori m-am plâns din cauza gălăgiei, dar acum este linişte. Sper că ne-am mai schimbat la capitolul educaţie, dacă din alte puncte de vedere suntem departe de standardele europene”, ne-a spus femeia, care locuieşte în cartier din anul 1970.

Oamenii cu care am reuşit să discutăm mai au un dram de speranţă că, în an electoral, Galaţiul se va schimba la faţă, iar dorinţele, propunerile şi sfaturile lor, care au curs neîncetat în ultimii ani, îşi vor face loc în proiectele autorităţilor locale. „Dumneavoastră, jurnaliştii, veniţi în cartiere şi discutaţi cu noi, dar nu înţeleg ce se întâmplă mai departe. Ceea ce spunem noi, simplii cetăţeni, ajunge şi la urechile celor care au putere de decizie? Nu toată lumea poate merge în audienţă la autorităţi ca să le pună birou o listă cu problemele comunitare. La noi în cartier locuiesc consilieri locali, dar niciodată nu au stabilit o întâlnire cu oamenii. Acum, pe gerul acesta, în toate blocurile pe care le vedeţi sunt oameni în vârstă care îngheaţă, pentru că nu au avut cu ce să-şi plătească facturile. Aceşti oameni vor să fie ajutaţi”, ne-a mărturisit un cititor. Suntem în asentimentul gălăţeanului cu care am discutat, mai ales că în nenumăratele vizite pe care „Viaţa liberă” le-a făcut în cartierele din oraş, oamenii au venit cu numeroase propuneri viabile pentru „noul Galaţi”.

Spaţii comerciale înghesuite

În staţia din intersecţia de la General te pierzi în multitudinea magazinelor de la parterul blocurilor. Mai mult decât atât, aici este locul unde înţelegi cu adevărat sensul cuvântului diversitate. Fie că vrei să-şi cumperi haine, cărţi, produse de patiserie, medicamente, electrocasnice, o cratiţă sau ciorapi, la General le găseşti pe toate. Gălăţenii spun că spaţiile comerciale funcţionale sunt binevenite, chiar dacă stau înghesuite şi îngustează spaţiul pe unde se poate trece.

"Ne-am obişnuit să avem un fel de bazar, dar fără vânzători stradali. Aici găsim absolut orice şi nu arată chiar atât de rău precum spun alţii", ne-a mărturisit o tânără în vârstă de 27 de ani. Mai puţin încântat este Constantin Barbu. Bărbatul locuieşte în cartier de 24 de ani. „Am fost în ţările din Occident şi astfel de peisaje sinistre am văzut doar în cartierele mărginaşe, dar la noi Piaţa Energiei este o zonă bună a oraşului. Piesajul este sinistru, lipsit de normele esteticii. Tabloul oraşului de altădată a fost ruinat din cauza comercianţilor interesaţi să atragă clientelă, dar şi din cauza celor care au permis să se întâmple asta. Ştiu, sunt probleme mai grave în cartier, dar este important să avem grijă şi de arhitectura oraşului. Nimic nu mai aminteşte de locul de altă dată”.

Rondoul, o imagine prea tristă

De mulţi ani, „străjerul” catierului este un rondou imens şi fără culoare. Întregul cartier se învârte în jurul sensului giratoriu. În sezonul cald, oamenii se plâng că verdeaţa creşte sălbatic. Când se deszăpezeşte, însă, locul este şi mai sinistru. Rondoul amplifică tristeţea peisajului. „Este evident că trebuie modernizat. Arată sinistru şi investiţiile în acest rondou foarte vechi sunt binevenite. Când se topeşte zăpada, e ca o baltă în mijlocul cartierului. Nu mai ştiu dacă e adevărat, dar am citit undeva că autorităţile vor să scoată liniile de tramvai de aici şi să modernizeze rondoul. Poate dacă era mai mic, nu strica atât de mult imaginea cartierului, dar având în vedere faptul că are o dimensiune mare, clar trebuie amenajat.

Este prima „faţă” a cartierului”, ne-a spus un cititor. Într-adevăr, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, aleşii locali au aprobat o documentaţia de avizare a lucrărilor şi costurilor inclusiv pentru amenajarea sensului giratoriu din Piaţa Energiei. În documentaţia aprobată se precizează că bordurile ce delimitează insula centrală a intersecţiei sunt deteriorate, suprafaţa de rulare prezintă făgaşe, valuri şi fisuri, iar semnalizarea rutieră este ştearsă în proporţie de 90 la sută. Mai mult, oficialii declarau anterior că „sensul giratoriu va avea o singură linie de tramvai, perimetrală, care va asigura intrarea şi ieşirea tramvaielor pe cele patru străzi care converg în Piaţa Energiei”.

Chioşcuri abandonate

Dacă la coborârea în una din staţiile cartierului, comercianţii îşi pregătesc cu grija marfa în zecile de magazine, pe străzile de printre blocuri am observat câteva chioşcuri cu lacătul ros de rugină pe uşă. Galaţiul este plin de astfel gherete abandonate sau oferite spre închiriere. La unele dintre acestea s-a şters deja şi mesajul „de închiriat” de pe pancartă, ceea ce denotă că în viitorul apropiat sau poate niciodată clienţii nu le vor călca pragul. Pentru a mai face puţină curăţenie, gălăţenii spun că chioşcurile ar trebui demolate. „S-a procedat corect la IREG. Mi-a plăcut ce au făcut autorităţile în zona stadionului „Oţelul” şi a Spitalului de Copii. Demolarea chioşcurilor care nu mai funcţionează înseamnă un pas spre modernizare şi spre un comerţ civilizat. O parcare sau un parc ne-ar genera mai mult confort decât chioşcurile care stau să se ruineze. În ultimii 25 de ani, s-a construit cum şi unde s-a vrut. Cred că ar trebui identificate toate chişcurile abandonate din oraş şi demolate imediat”, ne-a declarat un cititor.

Gropile rămân fidele cartierului

Stratul de ninsoare de pe străzi nu ne-a permis să măsurăm „cu ochiul” adâncimea gropilor, dar atât roţile maşinii, cât şi scurta noastră plimbare prin cartier ne-au dat de înţeles că la reabilitarea drumurilor nu s-a ajuns. Mai mult, locuitorii din zonă au confirmat acest lucru. Puţine străzi sunt întreţinute. În spatele blocurilor, trotuarele sunt ciobite, iar străzile acoperite de gheaţă par denivelate. Într-adevăr, arată mai bine decât cele din Micro 19, 20, 21, 39 sau Micro 40, dar oamenii insistă că trebuie o reabilitare completă a drumurilor din oraş. „Cred că primăria ar trebui, în primul rând, să gândească cum să atragă fonduri pentru dezvoltarea insfrastructurii drumurilor din oraş. Ştiu că la noi ajung mai puţini bani de la Guvern, ceea ce mi se pare incorect. Suntem cetăţeni ai acestei ţări, plătitori de taxe şi impozite, iar cei mai mulţi bani sunt viraţi spre judeţele care deja au infrastructură mult mai dezvoltată decât cea a judeţelor din sud-estul ţării. Dar 2016 este an electoral, an în care încep „minunile” şi poate se vor reabilita drumurile. La noi nu este extrem de gravă situaţia acum, dar după ce se topeşte zăpada, mai apar gropi şi tot oamenii din zonă le acoperă cu nisip şi pietriş”, a adăugat Constantin Barbu.

Şoferii nu au suficiente locuri de parcare

Trafic intens, maşini parcate neregulamentar, pe trotuare, în staţia de autobuze şi... în faţa garajelor. Nici nu am încercat să numărăm câte autovehicule parcate neregulamentar sunt în zonă. Şoferii au, uneori, dreptul de a fi înţeleşi. Doar în faţa câtorva blocuri sunt locuri de parcare, fără marcaje, evident. Dar deja cerem prea mult! Zilnic, sute de maşini sunt parcate pe trotuarele din care se alege praful. Unii şoferii sunt conştienţi că, din cauza autovehiculelor de pe trotuare, pietonii nu au pe unde merge, dar în acest context există o scuză. De neînţeles sunt şoferii care îşi parchează „jucăria” în faţa garajului. „Dacă s-ar demola toate garajele din cartier, am rezolva şi problema parcărilor.

"Şoferii nu-i respectă pe pietonii, iar autorităţile nu-i respectă nici pe şoferi, nici pe pietoni. În locul acestor garaje, ştiţi câte parcări ar putea fi făcute? Oamenii le ţin în loc de cămară, iar maşina o parchează în faţa garajului. Vi se pare corect? Mie nu! Eu sunt în vârstă şi vreau să merg în siguranţă pe trotuar. Parcări s-ar putea face şi în locul chioşcurilor abandonate, care trebuie demolate urgent. În jurul acestora este suficient spaţiu ce poate fi amenajat pentru maşini. Se pot face multe, dacă există un lider bun. De asta avem noi nevoie în Galaţi! De un manager pentru oameni, care să vină în toate cartierele şi să discute cu cetăţenii despre problemele lor", ne-a declarat revoltat Ionuţ Iancu.

Parcurile trebuie modernizate

După ultima vizită a „Vieţii libere” în cartier, s-a scris despre parcurile deloc prietenoase copiilor. Odată cu trecerea timpului, lanţurile leagănelor s-au umplut şi mai mult de rugină şi se pot rupe oricând, iar balansoarele scârţâie. Din acest punct de vedere, cei mici nu prea au noroc. Mobilierul urban nu este în cea mai bună stare, băncile sunt scorojite, iar aleile neîntreţinute. „Nu prea mergem în parcurile din zonă cu cel mic. Nici măcar în sezonul cald, pentru că sunt căpuşe. Plasticul toboganelor s-a deteriorat, leagănele sunt ruginite... mai bine facem un drum până în Grădina Publică”, ne-a spus o tânără mămică. Nici vârstnicii nu sunt avantajaţi din perspectiva locurilor de agrement. La stradă sunt doar câteva băncuţe pe care îşi pot odihni picioarele, dar aceştia spun că „decât deloc, e bine şi-atât”.

Mai puţini maidanezi... din cauza gerului

Numărul câinilor fără stăpân, care fac parte din peisajul oricărui cartier gălăţean, s-a mai micşorat în Piaţa Energiei. Cel mai probabil, gerul i-a alungat în ascunzişurile zonei. Frica oamenilor este ca maidanezii să nu revină după ce se va încălzi. „În sezonul cald sunt foarte mulţi câini. Nu ştiu unde au dispărut acum. Ne bucurăm că am scăpat de ei şi că vedem din ce în ce mai puţini maidanezi tremurând printre blocuri, dar mai ales în jurul tomberoanelor. Nu cred că au fost colectaţi, dar nici sterilizaţi, deşi ambele variante mi se par potrivite pentru a scăpa de maidanezi”, ne-a spus un cititor.

Păstrarea curăţeniei

Cartierul este plin de viaţă. De la primele ore ale dimineţii şi chiar după miezul nopţii, mişcarea continuă. Oamenii cu care am discutat spun că încearcă să respecte regulile de bun-simţ, pentru ca în zona destul de populată să se menţină curăţenia. Într-adevăr, străzile sunt curate, cel puţin la primele ore ale dimineţii. „Vă spun sincer că oamenii din acest cartier nu au de ce să judece serviciul public de salubrizare, pentru că vine zilnic şi face curăţenie, dar şi oamenii sunt mai civilizaţi şi îşi duc gunoiu la tomberon. Se mai schimbă mentalitatea gălăţenilor, deşi pare de necrezut. De regulă, în cartierele cu apartamente mai scumpe, locatarii au grijă mai mult de aspectul zonei în care locuiesc”, ne-a povestit un gălăţean.

Magazinul „General”, doar o amintire

Din fostul magazin „General”, cu o multitudine de raioane în care te puteai rătăci, astăzi au mai rămas nişte scări ştirbite, pe care urci către magazinele cu preţ redus. Deşi în cartier a existat întotdeauna un ritm de viaţă trepidant, oamenii spun că, pe timpuri, puteai să priveşti cu plăcere zona, în timp ce astăzi nimic nu te mai atrage în peisajul ciuntit.

Ghenele, "alimentară" pentru boschetari

Timp de o oră, cât am străbătut cartierul, pe lângă ghenele de gunoi am numărat cinci oameni ai străzii. Aveau pungi pentru mâncare. Cu unul dintre aceştia am reuşit să discutăm, în timp ce căuta un colţ de pâine. Ne-a spus că stă într-o casă cu familia sa, dar nu a vrut să intre în detalii. Totuşi, a menţionat că unii boschetari se ascund noaptea în edificii abandonate şi că au nevoie de ajutor.

Citit 8231 ori Ultima modificare Marți, 26 Ianuarie 2016 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.