Zona PIEȚEI CENTRALE are nevoie acută de reabilitare (FOTO)

Zona PIEȚEI CENTRALE are nevoie acută de reabilitare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cele mai mari probleme ale oamenilor din Piaţa Centrală sunt infrastructura drumurilor, lipsa curăţeniei, a parcărilor şi, uneori, a bunului simţ 

În Piaţa Centrală, dimineţile încep foarte devreme. Mirosul muncii, al tarabelor vechi şi al halelor pline cu zarzavat, mezeluri sau brânzeturi se amplifică odată cu mişcările acelor ceasornicului. Cartierul este, în general, foarte generos cu gălăţenii. Doar aici, dintr-un anticariat poţi intra într-o hală cu mezeluri tradiţionale, apoi, dacă vrei, dintr-un magazin improvizat de covoare, într-un atelier de mobilă. Nu există produs pe care să nu-l găseşti în Piaţa Mare. La prima vedere, ai impresia că te afli în centrul unui bazar turcesc cu de toate: oale, shaorma, baticuri, icoane, lipii, murături, căciuli şi alte lucruri mai mult sau mai puţin necesare la casa omului. 

Zeci de maşini şi sute de oameni se înghesuie, încă de la primele ore ale dimineţii, printre mărfurile din piaţă. Încă mai sunt la mare căutare produsele autohtone cu miros de grădină, deşi, Grecia, Turcia şi Spania devin parteneri principali pentru mulţi dintre comercianţi. Dar roşiile şi merele românului tot sunt mai bune, pentru că au gustul „de acasă”. Şi, pe lângă asta, este greu să rezişti în faţa vânzătorului din spatele tarabei, care cu atâta patos şi convingere, ca un bun „om de marketing”, te îndeamnă să tragi cu ochiul la marfa lui.  

Ne-am reîntors în cartier, joia trecută, pentru acelaşi dialog cu cititorii, despre problemele şi speranţele urbei. L-am văzut aproape neschimbat la faţă, poate chiar mai „îmbătrânit” decât acum câteva luni. Este adevărat, are un colorit fantastic, din care poţi desprinde infinite poveşti despre oameni simpli, despre administraţia locală, istoria zonei, despre ce s-a făcut în ultimii ani, dar şi despre ce nu s-a făcut. Şi de această dată, am regăsit în cartier utilaje, muncitori şi drumuri blocate. Sunt semne bune, dar cam puţine, spun oamenii. Poate un pic mai mult decât alte cartiere din Galaţi, Piaţa Centrală are o nevoie acută de reabilitare. Trotuarele „acceptabile” sunt o raritate, imobilele cu risc seismic sunt o adevărată ameninţare, iar deşeurile menajere se plimbă dezolant pe străzi.

Cetăţenii din Piaţa Centrală au fost mult mai interesaţi de starea zonei în care locuiesc, decât gălăţenii din alte cartiere. Neaşteptat de mulţi locatari au răspuns invitaţiei de a ieşi la un dialog cu reporterul „Vieţii libere”, invitaţie pe care o lansăm, săptămânal, deja de câţiva ani. Ne-au spus că au obosit să repete aceleaşi problemele şi cer o schimbare, vor dialoguri directe cu reprezentanţii administraţiei locale, dezbateri publice, civilizate şi câteva explicaţii. 

Din tot amestecul acesta de forme, culori şi mirosuri poate renaşte un cartier cum rar îţi este dat să întâlneşti. "Găsim de toate aici, mai puţin o infrastructură decentă şi gust estetic. Pe unele străzi ai impresia că te afli într-un ghetou şi atunci dispar din peisaj chiar şi acele părţi bune. Dar zona asta se poate transforma. Atunci nu vor mai exista nemulţumiri", ne-a transmis un locatar, fost cadru didactic.

Ziduri triste, pe cale să se prăbuşească

„Doamne, fereşte-ne de un cutremur!” Asta spun locatarii din Piaţa Centrală, când merg pe lângă toate clădirile cu risc seismic din zonă. Piaţa Centrala este destul de prăfuită, iar imobilele sinistre o împovărează şi mai mult, chiar dacă la începutul lunii aprilie a anului curent, municipalitatea anunţa că strada Traian va fi împânzită de buldozere şi alte utilaje grele, pentru a demara demolările. Totuşi, multe dintre clădirile periculoase se clatină pe alte străzi ale cartierului. Unele abandonate şi pline de deşeuri menajere, iar altele, deşi au zidul din ce în ce mai sensibil, servesc drept magazine de haine second hand sau ateliere. „Imobilul de pe strada Eroilor numărul 62 este părăsit de mult timp. Are şi doi pereţi pe partea străzii Dr. Alexandru Carnabel, care se pot prăbuşi oricând. A devenit un pericol iminent pentru toată lumea”, a precizat Mihail Gheorghiu, locatar în acest cartier din anul 1957.

„Unele clădiri ar trebui consolidate, iar altele demolate. Cad cărămizile şi unii locatari le aduc în faţa blocului în care locuiesc. Este jalnic, domnule!”, ne-a spus un locatar.

Evacuare forţată, pe strada Tecuci

Gheorghe Leu munceşte de mai bine de 20 de ani într-un atelier de pe strada Tecuci numărul 43. De când au fost demarate lucrările pe această stradă, gălăţeanul spune că imobilele au fost afectate. Ce-i drept, starea multor clădiri de pe această stradă este deplorabilă, însă Gheorghe Leu susţine că atelierul în care îşi desfăşoară activitate nu făcea parte din această categorie. „Pe data de 27 mai, pe strada Tecuci numărul 43 s-a făcut o legătură la suprafaţa branşamentului de apă. Tot atunci, s-a rupt branşamentul şi apa a curs o noapte întreagă. Din acest motiv, s-au tasat pereţii imobilelor. Apa s-a infiltrat şi în zidul atelierului meu, iar un perete urmează să cadă. Acum, ni se cere să părăsim imobilul. Tot de pe această stradă au fost deja evacuate câteva persoane. Cei care au efectuat lucrările sunt răspunzători. Noi nu suntem vinovaţi că s-a rupt branşamentul şi a curs o noapte foarte multă apă”, ne-a spus bărbatul.

Viaţa Pieţei, între de-ale gurii şi gunoaie

Aspectul Pieţei Centrale a rămas neschimbat de multă vreme. Halele stau înghesuite, tarabele tot vechi au rămas, trotuarele sunt măcinate, le cad bordurile, iar şoferii creează un haos total. Aceştia rar observă şi pietonii, preocuparea principală fiind locul de parcare. Te împiedici mergând pe trotuarele ciuntite, pline de coji de seminţe, mucuri de la ţigări şi ambalaje, chiar de la primele ore ale dimineţii. Peisajul nu te încântă deloc, ba chiar îţi creează repulsie. Te întrebi, totodată, dacă locul produselor alimentare şi al resturilor menajere ar trebui să fie comun. Răspunsul ni-l dau tot locatarii care condamnă "stilul de viaţă" din Piaţa Centrală. „Printre tarabele astea se dă cu mătura de câteva ori. Ţi-e şi scârbă să mergi. E un focar de mizerie, de lipsa de civilizaţie, de scandaluri. Toate construcţiile de la capătul traseului 11 arată foarte urât”, ne-a spus Nicolae Diaconu.

Deşi sunt produse „cât duce carul”, apreciate de gălăţeni, condiţiile în care se vând acestea lasă de dorit. „Sunt câteva magazine în care îţi face plăcere să intri. În altele, însă, nu pot să intru, pentru că stau toată ziua pe scări oameni mai puţin educaţi şi aruncă tot felul de resturi. Poliţia ar trebuie să pună amenzi celor care încalcă regulile de disciplină. La noi în cartier încă mai sunt probleme la capitolul educaţie”, a precizat un locatar.

Străzi obosite şi ciuntite de zeci de ani

De multă vreme, asfaltul de pe străzile din cartier dă semne de oboseală. Drumurile se surpă pe zi ce trece, iar acest aspect este semnalat de ceva timp de către locatari.

„Până în strada Serii este mizerabil. Trotuarele sunt ciuruite, iar buruienile cresc din ce în ce mai mari şi nimeni nu face curăţenie. Foarte încet se mişcă lucrurile. Eu locuiesc aici de la Revoluţie încoace şi am avut timp să le văd pe toate”, ne-a spus Nicoale Diaconu. Nemulţumit de starea drumurilor este şi Teodor Durcău. La cele mai multe întâlniri ale reporterilor „Vieţii libere” cu locuitorii din cartier bărbatul a fost prezent. Ne semnalează de fiecare dată problemele vechi şi noi. „Trotuarul de pe strada Mihai Eminescu este într-o stare foarte proastă. Totodată, de pe această stradă au fost decupate bucăţi de asfalt”, a sesizat locatarul. Pe lângă asta, un alt locatar a precizat că: „Trotuarele de pe strada Eminescu sunt făcute praf. Câţiva instalatori au pus captatoare de pierderi de gaze, iar când mergi cu maşina ai impresia că eşti pe calea ferată”.  

Strada Tecuci, în curs de reabilitare

Totuşi, în cartier se lucrează pe una dintre arterele importante ale oraşului, iar oamenii speră că acesta este un început în ceea ce priveşte reabilitarea străzilor din cartier. La începutul lunii martie, începeau lucrările pe strada Tecuci, iar autorităţile anunţau că în decursul a 14 luni, vor fi înnoite reţelele subterane de apă şi canalizare, se vor efectua lucrări de refacere a suprastructurii drumului, lucrări de asfaltare a carosabilului şi trotuarelor, vor fi înlocuite bordurile, refăcute marcajele rutiere şi se vor înnoi instalaţiile electrice şi mobilierul urban. 

„Este mai greu de când au blocat accesul, dar nu ne deranjează dacă vor să facă ceva pentru acest oraş. Ne bucurăm când vedem că se lucrează. Am citit în presă ce intenţionează să facă aici. Este foarte bine şi sperăm să se încadreze în timp. Poate ajung, totuşi, şi pe străzile mai mici, dar la fel de importante pentru noi. Piatra cubică de pe strada Serei se lasă şi cam peste tot unde este piatră cubică nu s-a făcut nimic de zeci de ani. Dacă apar gropi, rămân acolo pentru o veşnicie”, a adăugat un bărbat din cartier.

Şoferii, nevoiţi să parcheze neregulamentar

În tot cartierul nu există nicio parcare pentru posesorii de autovehicule. Astfel, toate maşinile stau claie peste grămadă în faţa blocurilor, pe sub copaci, uneori şi pe aleile pietonale sau pe una dintre benzile de circulaţie. „Goana” după un loc de parcare este atât de mare, încât locatarii au început să scrie până şi pe copaci mesajul „Nu parcaţi!”. „Trebuie să ai nervi de fier ca să-ţi găseşti un loc de parcare. Zona este foarte aglomerată, mai ales în apropierea pieţei. Nu toţi şoferii intră cu maşina în puţinele parcări din piaţă. Nici nu prea sunt locuri la noi în cartier unde s-ar putea face parcări. Poate dacă s-ar demola toate clădirile astea vechi, care oricum urmează să se prăbuşească sau dacă se vor demola garajele ar fi spaţiu suficient şi pentru amenajarea unor parcări. Pe strada Serei sunt destul de multe şi, chiar dacă ar fi parcarea cu plată, eu aş da bani. Proprietarii de garaje nu sunt de acord, dar în timp ce ei îşi ţin acolo murăturile, sunt şoferi care caută disperaţi un loc de parcare”, ne-a mărturisit un şofer. 

Pe lângă faptul că este foarte greu pentru şoferi să-şi găsească un loc de parcare, pe unele străzi şi trotuare stau amorţite maşini abandonate şi ruginite.

Înfiinţarea unor trasee spre Piaţa Centrală

Persoanele care muncesc la Piaţa Centrală, însă locuiesc în alte cartiere, au adresat o solicitare reprezentanţilor societăţii Transurb: „Rugăm pe cei de la Transurb să facă legătura între Ţiglina III – Piaţa Centrală şi Micro 19 – Piaţa Centrală. Noi trebuie să schimbăm două autobuze şi nu ne permitem să cumpărăm două abonamente”, a precizat Ioana Marinescu.

Joi, vă aşteptăm în Fileşti

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă. Astfel, joi, 30 iunie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm lângă staţia de autobuz din Fileşti, să ne spuneţi ce vă nemulţumeşte şi să le sugeraţi autorităţilor ce trebuie făcut în cartier.

Citit 4579 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Septembrie 2016 01:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.