Gălăţenii de la marginea oraşului. CARTIERUL BARBOȘI, ascuns de ochii lumii şi uitat de autorităţi (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

Gălăţenii de la marginea oraşului. CARTIERUL BARBOȘI, ascuns de ochii lumii şi uitat de autorităţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Din drumul care duce spre Tecuci, din Galaţi, se bifurcă, la un moment dat, o stradă ascunsă de bara de protecţie a şoselei, de copaci şi de liniile suspendate de cale ferată, folosite pentru transportarea materialelor din Combinat până la trenurile din zonă. Acela este drumul care ajunge până în inima Barboşiului, un cartier situat în afara oraşului Galaţi, aşa cum îl ştiu cei mai mulţi, chiar dacă, geografic, este situat doar la limita municipiului.

Asfaltul îi duce pe curioşi, dar şi pe locuitori, doar până la gara din Barboşi, iar de acolo fiecare se descurcă cum poate. De altfel, tot până acolo există şi apă curentă, dar şi iluminat stradal, conform unor locuitori.

Singura schimbare din anul care a trecut de la ultima noastră vizită în Barboşi este prelungirea traseului de autobuz 31, cel care-i deserverşte pe locuitorii cartierului. Astfel, autobuzul ajunge acum până spre capătul străzii Lunca Siretului, însă acolo este staţie doar pentru că există un panou care atestă asta. Altfel, asfalt nu există, iar de refugiu cu băncuţă şi acoperiş pentru cei care aşteaptă autobuzul nici nu poate fi vorba. "Ar fi fost frumos să se facă ceva pentru reabilitarea întregii zone, măcar până la capătul autobuzului, numai că nu se întâmplă asta. Cei care aşteaptă la ultima staţie stau în soare, frig, ploaie, vânt, cum vrea Dumnezeu. Ca să nu mai vorbim de senzaţiile pe care le oferă scurta călătorie cu autobuzul dintre gară şi ultima staţie, dat fiind că nu există asfalt, ci doar gropi şi pietre", ne-a explicat un cetăţean nemulţumit.

De altfel, traiul în Barboşi este unul complicat, de evitat pentru gălăţenii care sunt obişnuiţi cu condiţii civilizate. Lipsa apei curente şi a canalizării duce la investiţii majore în fose septice şi bazine de apă, lipsa asfaltului duce la investiţii în reparaţia maşinilor, iar izolarea faţă de oraş este pentru unii mumă, pentru cei mai mulţi ciumă. "M-am mutat aici acum trei ani, mi-am făcut o casă şi am vrut, ca tot omul, să am duş, maşină de spălat, de toate. Numai că... surpriză. Autorităţile au zis că se trage apă, canalizare, toate alea. Acum, stau cu fosă septică pentru wc, mi-am cumpărat un bazin din acela de 1.000 de metri cubi pentru apă, iar în ceea ce priveşte apa de băut, cumpăr din comerţ", ne-a mai explicat un domn, care nu a vrut să ne spună numele.

Dacă nu ar exista limitatoarele de viteză din preajma bisericii, nici nu s-ar spune că Barboşi este cartierul unui oraş, ci mai degrabă un mic sat din apropierea urbei.

Utilităţile de bază sunt încă un vis

O bună parte dintre cei care locuiesc în cartierul Barboşi nu beneficiază încă de apă potabilă, canalizare sau gaze, astfel că traiul lor este, pe alocuri, mai rău decât al celor din anumite comune sau sate din judeţ.

Lipsa canalizării este una dintre problemele cele mai importante ale cartierului. Reporterii "Vieţii libere" au semnalat această doleanţă a riveranilor încă din 2013, dar totul a rămas la stadiul de promisiune. "La fiecare campanie electorală, vin diverşi politicieni şi ne promit canalizare, asfalt, de toate. După ce i-am ales, au uitat de noi”, se plânge un alt locuitor din Barboşi, care a dorit să rămână anonim.

Nici cu apa potabilă nu stau prea bine oamenii. Dacă unii şi-au permis, din punct de vedere financiar, să se racordeze la vechea reţea de apă a CFR-ului şi să aibă apă în casă, alţii nu au fost atât de norocoşi. „Unii oameni au săpat fântâni, puţuri, dar apa nu e bună de băut. Uneori, nici măcar ca să te speli nu e bună. O mai folosesc oamenii ca să ude grădinile. Dar atât!”, ne mai povestesc locuitorii.

De altfel, în timp ce mergeam cu maşina prin cartier pentru a vedea cum sunt străzile, am întâlnit o doamnă, care, într-un căruţ de butelii, avea şapte sau opt bidoane de cinci litri, pline cu apă de la cişmea. Iar prin gropile de pe strada Lunca Siretului, vă puteţi imagina ce corvoadă era pentru săraca femeie să tragă atâta apă după dânsa.

Transportul în comun, limitat

Cartierul Barboşi este deservit de un singur traseu de autobuz, 31, oamenii de acolo neavând alt mijloc de transport, dat fiind faptul că microbuzele nu ajung până acolo, iar taximetriştii nu au staţie în zonă.

În ultimul an, s-a luat decizia mutării ultimei staţii în inima cartierului, astfel că autobuzul nu mai opreşte doar la gară. Principalul motiv pentru această decizie a fost constituit de plângerile oamenilor. "Suntem bătrâni, venim din piaţă cu sacoşe şi trebuie să le cărăm pe distanţe mari", spuneau acum un an locuitorii.

Joia trecută, am văzut că pe terenul propus de oameni a fost amenajată o nouă staţie, prin montarea unui panou pe un stâlp. Cu toate astea, localnicii cu care am vorbit ne-au spus că există şi cazuri în care autobuzul nu mai vine. "Dacă plouă tare, nu mai ajunge autobuzul la capăt, pentru că, nefiind asfalt, se poate împotmoli. Aici ar trebui să intervină autorităţile şi să refacă drumul", ne-au mai spus cetăţenii.

De asemenea, cei din Barboşi mai au o rugăminte către administraţia locală: prelungirea traseului 31 până în Piaţa Centrală. „Eu, ca pensionar, dacă vreau să ajung în piaţă trebuie să schimb două autobuze. La fel fac şi elevii, studenţii şi persoanele care se duc la muncă fără maşină personală. Sunt bani cheltuiţi, dar e şi timp pierdut aiurea pe drumuri. Aşa, dacă l-ar prelungi până în Piaţa Centrală, ar fi mai bine, că ar putea toată lumea să ajungă în centru”, a conchis un cetăţean de 65 de ani.

Localnicii nu mai cred în promisiunile administraţiei

Acum doi ani, Primăria municipiului Galaţi anunţa că în Barboşi vor avea loc schimbări majore, menite să îmbunătăţească nivelul de trai. „Pentru cartierul Barboşi, sunt planificate în prima etapă lucrări de modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare, ce vor fi efectuate de cei de la Apă Canal. După finalizarea lucrărilor, Primăria va interveni pentru modernizarea infrastructurii rutiere, adică va trece la asfaltarea străzilor, a trotuarelor şi la înnoirea marcajelor rutiere. De asemenea, va fi modernizat şi sistemul de iluminare publică, precum şi spaţiile verzi. Toate astea, însă, doar după ce vor fi încheiate lucrările la sistemul de apă şi canalizare”, declarau reprezentanţii primăriei la acea vreme. Întregul proiect s-ar fi ridicat la aproape 15 milioane de lei. Bani aceştia, însă, nu au mai fost cheltuiţi pentru Barboşi, astfel că situaţia este identică cu aceea de acum doi, trei ani. Tocmai din aceste motive, locuitorii cartierului au renunţat la speranţa că, în timpul vieţii lor, se va mai face ceva.

Câinii, în continuare o problemă

În ceea ce priveşte ecarisajul, locuitorii cu care am stat de vorbă joia trecută în Barboşi ne-au spus că sunt foarte nemulţumiţi de numărul din ce în ce mai mare de maidanezi. "Nu ştiu cum se întâmplă, dar de multe ori apar câini peste noapte aici. De parcă îi aduce cineva cu maşina şi îi lasă. Şi sunt mulţi. Ne-au adus la disperare. Eu am în curte trei şi cunosc oameni pe aici care îngrijesc câte şapte sau opt. Dar dacă primăria nu intervine pentru reducerea numărului celor de pe străzi, o să ajungem să fie mai mulţi câini decât oameni în Barboşi. Plătim şi noi taxe la fel ca toată lumea, nu mi se pare normală situaţia asta", ne-a explicat un cetăţean.

"Cine aruncă gunoi aiurea trebuie să plătească"

Una dintre cele mai mari probleme ale celor care locuiesc în Barboşi este gunoiul prezent peste tot. Pe strada Lunca Siretului, ceva mai departe de staţia de autobuz de la gară, sunt două tomberoane, goale în mare parte din timp, din cauza celor care ori aruncă pe lângă, ori vin şi scotocesc prin gunoaie până le împrăştie în vânt. "Cred că ar trebui montate camere de supraveghere pe stâlpi, dacă altfel nu se poate. Cumva trebuie să ne civilizăm. Amendă sau muncă în folosul comunităţii pentru cei care aruncă gunoaie aiurea. Eu, ca cetăţean civilizat, nu ar trebui să fiu obligat să suport nesimţirea unuia şi a altuia, căruia îi este lene să ridice sacul în tomberon. M-am săturat de atâta mizerie în cartierul ăsta", ne-a explicat un domn.

Dacă în preajma tomberoanelor e dezastru, în restul cartierului e şi mai şi. Dat fiind că nu există coşuri de gunoi sau alte puncte de colectare, fiecare îşi lasă sacii de gunoi la poartă, în aşteptarea celor de la Ecosal, care vin să ridice resturile. Numai că, de cele mai multe ori, câinii sunt mai rapizi decât muncitorii de la salubrizare şi împrăştie sacii menajeri prin tot cartierul. Din acest motiv, spun locuitorii din apropierea Siretului, sunt peste tot numai ambalaje, resturi, pungi bătute de vânt. "Dacă nu se face ceva cu maidanezii, nu o să rezolvăm nici cu gunoiul. Ei sunt înfometaţi şi, când scoatem noi gunoiul, îl sfâşie. Ce să le facem? E o situaţie grea că nu avem puncte de colectare şi lăsăm gunoiul unde putem, ca să îl ia cei de la Ecosal. Dar ei vin doar două ori pe săptămână, nu zilnic, deci vă daţi seama că nu e uşor", ne-a mai explicat o doamnă.

De altfel, problema gunoiului nu este nouă în Barboşi. Reporterii "Vieţii libere" care au mers în acest cartier în ultimii patru ani au tot semnalat autorităţilor această problemă, dar nu s-a luat nici o măsură, astfel că zona arată, în continuare, ca un mare coş de gunoi, cu resturi aruncate peste tot.

Nu există nici măcar un parc

Pentru puţinii copii din Barboşi, locurile de joacă există doar în oraş. La ei în zonă, mingea poate fi bătută doar pe străzi, în timp ce balansoarele sau leagănele sunt aproape inexistente. Lângă gară există un loc numit, cândva, parc. Acum, mai e doar un cadru de bancă, un tobogan unsuros (din cine ştie ce motive) şi două leagăne ascunse printre buruieni. De altfel, întreaga zonă de joacă este ascunsă, iarba şi gardul viu fiind crescute în exces de jur împrejur, astfel încât cine nu ştie că acolo este un parc nici nu îl poate vedea. "E păcat că nu avem un loc de relaxare mai frumos. E adevărat, nu sunt mulţi copii aici, dar asta nu înseamnă că nu e nevoie de un loc de joacă. Se pot monta măsuţe de şah, bănci, ţâşnitoare. Investiţie pe care o merităm şi noi, cred", ne-a explicat un domn de 54 de ani.

Lipsa unui parc în zonă ne-a mai fost semnalată şi la vizitele precedente, însă autorităţile nu au intervenit nici în acest sens. "Avem în zonă un sit arheologic, teren foarte mult, râul Siret şi, cu toate astea, nu există nici un loc de relaxare. Se poate amenaja pe malul Siretului ceva pentru pescuit, la situl arheologic se poate merge pentru vizite, iar pe terenurile virane din cartier se pot face parcuri. Măcar unul, la urma urmei, dar la standarde, cu locuri pentru toată lumea. Bine, e drept că se pot face multe în zona noastră, doar să se vrea", a conchis acelaşi domn.

Sit arheologic, în paragină

Unul din cele 111 monumente de patrimoniu naţional din Galaţi este situl Barboşi - Tirighina, cel care conţine o cetate dacică, pe fundamentul căreia s-a construit castrul roman. Situl de la Barboşi este clasat de autorităţile competente ca monument de categoria A şi are valoare naţională şi internaţională, însă se află, în momentul de faţă, într-o stare deplorabilă.

"Viaţa liberă", în cartierul tău

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cetăţeni ce anume îi nemulţumeşte în zonele în care locuiesc. Astfel, joi, 21 iulie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa Şcolii Generale Nr. 38 "Grigore Moisil", din cartierul Micro 13, pentru a le sugera autorităţilor ce măsuri trebuie să ia pentru înfrumuseţarea cartierului.

Citit 5702 ori Ultima modificare Joi, 21 Iulie 2016 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.