FOTO/ La oraş, mai rău ca la ţară. FILEȘTI, o zonă de care autorităţilor gălățene nu le pasă. Locuitorii AMENINȚĂ cu PROTESTE
Foto: Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan

FOTO/ La oraş, mai rău ca la ţară. FILEȘTI, o zonă de care autorităţilor gălățene nu le pasă. Locuitorii AMENINȚĂ cu PROTESTE
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

A trecut fix un an de la ultima vizită a reporterilor "Vieţii libere" în Fileşti şi, în lumina acestor fapte, ne aşteptam să vedem lucrurile măcar puţin schimbate. Ne-am trezit, însă, la punctul de întâlnire cu cititorii cu acelaşi refugiu ponosit din staţia de autobuz, aceleaşi tomberoane ruginite (dar şi goale), încadrate de, parcă, aceiaşi câini care veghează neobosiţi la intrarea într-un cartier a cărui poziţionare o ştiu foarte puţini dintre gălăţenii mai tineri. Până şi buruienile arată la fel, semn că pe aici nu mai trec decât localnicii şi, din oră în oră, autobuzul care îi duce până în oraş.

Mai rău ca în satele din apropiere

Din ce în ce mai multe dintre satele din apropierea Galaţiului beneficiază de străzi asfaltate, alimentare cu apă potabilă până în casa omului, pe alocuri chiar canalizare sau gaze, iar acest lucru îi nemulţumeşte pe fileşteni, care plătesc taxe de oraş, în timp ce îşi aduc apa de la fântână. Unde mai pui că nici iluminatul public nu funcţionează? Asta în zonele din cartier în care, totuşi, există becuri montate pe stâlpi.

"Solicităm ca, în cadrul Consiliului Local al municipiului Galaţi, să se adopte o hotărâre pentru dezvoltarea şi modernizarea acestui cartier, în care comunitatea este lipsită de cele mai importante utilităţi publice. Astfel, ne dorim ca străzile din satul vechi, dar şi drumurile de acces spre nord-vestul localităţii să nu mai fie impracticabile, pentru că traficul creşte de la an la an. Trebuie amenajată neapărat strada V.A. Urechia, pe care circulă traseul 25. Solicităm şi rezolvarea problemei iluminatului public, dat fiind că străzile sunt înguste şi, în caz de vreme rea, proaste, astfel că circulaţia este aproape imposibilă pe timp de noapte", se arată într-o scrisoare deschisă, semnată de peste 100 de locatari din cartierul Fileşti, adresată Primăriei Galaţi.

Locuitorii ameninţă cu proteste

Pentru un cartier a cărui primă atestare documentare datează din secolul al XVI-lea, aspectul este unul de ghetou. Multe terenuri din zonă sunt pline de gunoaie, clădirile fostelor CAP-uri se dărâmă de la sine, câinii şi pisicile maidaneze străbat fără nici o grijă zona prin care trec şi copii şi bătrâni, iar modernitatea este doar un cuvânt un dicţionar. Fileşti este un cartier care, în ultimii ani, nu s-a mai schimbat cu nimic, iar locuitorii au ajuns în stadiul în care ameninţă cu proteste. "Vom ieşi şi vom bloca drumul judeţean, dacă primăria nu ne va băga deloc în seamă. Aşa ceva nu se mai poate!", ne-a spus domnul Tanvuia, un locuitor nemulţumit.

Câinii maidanezi îi terorizează pe localnici

Nu doar domnul Tanvuia ne-a vorbit despre problema câinilor comunitari, ci şi doamna Doina Bădianu, care, deşi îşi doreşte ca patrupedele să fie strânse, le şi îngrijeşte. "Eu am trei câini ai mei, în curte, dar pentru că mi se rupe sufletul de puii abandonaţi de alţii, mai am câţiva căţeluşi în spatele casei, care nu au nici şase luni. Sunt pui, vă daţi seama că nu fac rău nimănui. Pe ai mei i-am sterilizat, îi deparazitez periodic, dar cu ăştia ce să fac? Le dau apă şi mâncare, că mi-e milă şi nu vreau să moară, dar cred că Primăria ar trebui să facă padocuri mari, să îi ia acolo, să îi sterilizeze, să îi îngrijească, că sunt şi ei suflete şi nu merită răul care li se face. Sperăm ca domnul primar să rezolve problema asta, pentru că plătim nişte bani pe taxa aia de ecarisaj", ne-a explicat femeia, care locuieşte în Fileşti de cinci ani.

Şi Aurel Dogaru, un alt cetăţean care a venit să stea de vorbă cu reporterii "Vieţii libere", ne-a spus că este foarte nemulţumit de problema câinilor maidanezi. "Nu ştiu cine îi aduce aici, cine le dă drumul pe străzi, dar deja este inuman. Sunt oameni care au câte 20-30 în curţi şi le dau drumul pe străzi. Acum câteva luni s-a făcut o acţiune de strângere a câinilor de către Ecosal, dar, în loc să fie mai puţini, sunt mai mulţi. Nu se mai poate aşa. Avem copii mici, e crunt!", ne-a zis omul.

Traiul în Fileşti, din ce în ce mai greu. Zeci de familii, fără apă potabilă

"Nu avem apă potabilă. Trebuie să aşteptăm până în 2017, ca să ni se dea apă de băut", ne-a spus, disperat, Aurel Dogaru. Omul ne-a explicat că a făcut mai multe demersuri către Primăria Galaţi şi către Apă Canal, pentru ca Fileştiul să beneficieze de alimentare cu apă potabilă, cu precădere în zona de după calea ferată, spre fostele CAP-uri. Răspunsul a fost, însă, crunt. "Urmare a adresei dumneavoastră 24703/2016, vă comunicăm că în programul de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Galaţi, ce se va derula prin SC Apă Canal SA, sunt propuse a fi incluse şi înlocuirea/introducerea de reţele hidroedilitare în cartierul Fileşti. Proiectul se va derula în perioada 2016-2020", se arată în răspunsul pe care omul l-a primit de la fosta administraţie a urbei.

"Nu mi se pare normal. În partea mea de cartier locuiesc mai bine de 80 de familii. Unii s-au descurcat, şi-au săpat câte o fântână. Alţii, însă, cară apa cu spinarea, de la cine le dă sau de la cişmeaua din gară. Ori, de la mine şi până la gară sunt vreo doi kilometri. Vă imaginaţi? România anului 2016, în plin oraş, şi noi trăim mai rău ca la sate. Până şi acolo au apă potabilă în curte. Poate ar fi mai bine să ne facă şi pe noi, din nou, sat, cu primărie proprie", ne-a mai spus domnul Dogaru.

Cu toate că nu beneficiază de utilităţi esenţiale traiului de pe o zi pe alta, fileştenii plătesc taxe şi impozite la fel ca restul gălăţenilor din municipiu.

Peisaj sinistru. Cimitirul de pe deal, un punct de reper

Despre cimitirul din Fileşti am scris şi în alte rânduri, aproape mereu când am trecut prin cartier. Peisajul morbid care ne-a fost pus în faţă de fiecare dată când am stat de vorbă cu locuitorii din capătul cartierului ne-a impresionat întotdeauna, aşa că nu am putut rata ocazia de a-l descrie în cuvinte. Am vorbit şi despre zecile de cruci fără nume, despre care locuitorii habar nu au cum au ajuns acolo. "Or fi oameni necunoscuţi, cărora au trebuit să le facă o înmormântare creştinească. Nu ştiu. Sunt multe, aşa e, şi nu are nimeni grijă de ele", ne-a explicat un cetăţean.

De altfel, cimitirul din Fileşti e desprins, parcă, dintr-un film de groază al anilor '80. Rece, tăcut, departe de maşinile care să treacă din două în două secunde pe lângă el. Doar trenul mai alungă ciorile, când şi când. Un cimitir al animalelor, dacă îl privim de departe. Un loc al durerii. Un adevărat punct de reper în Fileşti.

Se solicită o nouă staţie de transport în comun

O bună parte dintre locuitorii de peste calea ferată ne-au spus că îşi doresc ca autobuzul 25, cel care face legătura dintre Fileşti şi restul oraşului, să ajungă şi în zona lor, pentru a nu mai fi nevoiţi să plece de acasă, pe călduri, vânt sau ploaie pentru a prinde la timp autobuzul. "Traseul ăsta ajunge din oră în oră în cartier. Noi stăm cam la un kilometru de staţie, ceea ce înseamnă că mergem cam 10 minute pe jos. Nu e normal. Acum e cald, dar ce facem când încep iar ploile? Ar putea fi prelungit traseul cu încă o staţie, pentru că are loc să întoarcă şi în zona noastră", spun oamenii. Dacă se va rezolva această problemă, rămâne de văzut.

Copiii, obligaţi să meargă în alte cartiere. Fără şcoală şi loc de joacă

Până acum câţiva ani, în cartierul FIleşti funcţiona o grădiniţă, dar şi o şcoală primară, astfel că cei mici puteau merge să înveţe aproape de casă. Astăzi, însă, ambele instituţii sunt închise, iar părinţii sunt foarte nemulţumiţi că trebuie să îşi trezească copiii cu noaptea în cap, să prindă autobuzul, să ajungă la şcoală, iar la prânz să repete procedeul.

"Chiar nu se poate redeschide şcoala sau grădiniţa? Avem copii aici, sunt mulţi oameni care au luat copii orfani în grijă. Cum să îi îngrijeşti, dacă nu îi ai aproape, dacă nu le creezi condiţii? E o investiţie atât de mare?", ni s-a plâns domnul Tanvuia.

Nici la capitolul locuri de joacă nu stau mai bine fileştenii. Deşi sunt înconjuraţi de întinderi mari de câmp, copiii din cartier nu au unde să bată mingea în linişte ori unde să se joace fără a deranja pe nimeni. "Nu s-au mai creat condiţii pentru nimeni din cartierul nostru. Suntem la capătul oraşului, nu ne bagă în seamă nimeni. Parcă suntem un ghetou. Înainte de alegeri, vin mereu candidaţii pe aici şi ne zic că se vor rezolva problemele. După aceea, la revedere, inexistenţi patru ani", ne-a spus şi Aurel Dogaru.

Cetăţenii din cartierul Fileşti nu îşi doresc de la administraţia locală decât asigurarea unui minim de trai modern: apă potabilă, o şcoală în cartier, transport asigurat pentru toţi cetăţenii, un parc şi străzi mai bune, pe care să nu îşi mai distrugă maşinile. Când vor fi găsite soluţii la aceste probleme, nu ştie însă nimeni.

Ce schimbări vor oamenii

Doina Bădianu, locuieşte în cartier de cinci ani: "Sper să se rezolve problema câinilor maidanezi, pentru că ei nu au nicio vină că îi abandonează alţii. Aşa este, cresc şi devin agresivi, că nu sunt sterilizaţi, nu sunt hrăniţi. Eu am grijă de câţiva, dar nu pot să îi iau pe toţi, aşa că sper să se construiască padocuri şi să se strângă toţi câinii de pe stradă, să fie îngrijiţi. Aşa e normal, pentru că de asta plătim toate taxele astea".

Aurel Dogaru: "În primul rând, vreau rezolvarea problemei câinilor maidanezi. Nu mai suport aşa ceva. Sunt foarte mulţi pe străzile din cartier şi noaptea e teroare. Mai ales că şi iluminatul e prost. Apoi, aş vrea rezolvarea problemei transportului. Să se prelungească, domnule, traseul 25 cu încă o staţie. Nu e atât de greu, pentru că strada arată mai bine decât aici şi autobuzul are şi loc să întoarcă. Şi cu gunoaiele pe care le aruncă unii şi alţii am o problemă mare. Cine e prins trebuie să plătească şi amendă, dar trebuie să fie şi pus să facă curăţenie. Muncă în folosul comunităţii. Cea mai mare doleanţă a mea, însă, este legată de apa potabilă. Nu este posibil să aşteptăm până în 2017, 2018, pentru a ni se trage apă. E anormal aşa ceva, mai ales că trăim în oraş, nu la ţară. Dacă nu se poate, să ne dea statut de sat, comună, să ne alegem propriul primar şi să ne gospodărim cumva".

I. Tanvuia: "Vreau ca locuitorii din Fileşti să aibă un reprezentant în Primăria Galaţi, o şcoală, o unitate sanitară, vreau ca acest cartier să fie integrat cu adevărat în oraş. Problemele care ţin de mediu şi de traiul comunităţii de aici trebuie să fie rezolvate. Avem nevoie de drumuri bune, de curăţenie, de iluminat corespunzător, de locuri de joacă. În caz contrar, singura soluţie este un protest. Vom bloca drumul judeţean, dacă altfel nu se poate".

Fileştenii vor plan urbanistic pentru modernizare

Una dintre principalele nemulţumiri ale cetăţenilor din cartierul Fileşti este faptul că primăria i-a ignorat de fiecare dată când a vrut să facă ceva în oraş. Astfel, mai mulţi cetăţeni s-au gândit la ideea scrierii unei petiţii pentru consultarea cu primăria asupra unui plan urbanistic zonal, în urma căruia ei să propună soluţii pentru modernizarea cartierului de la marginea urbei.

"Viaţa liberă" în cartierul tău. Iată unde venim joi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la oameni ce îi nemulţumeşte. Astfel, joi, 7 iulie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona Spicu, pentru a ne spune ce probleme sunt în cartierul dumneavoastră şi să le sugeraţi autorităţilor soluţiile pentru remedierea lor.

Citit 5882 ori Ultima modificare Marți, 05 Iulie 2016 19:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.