REPORTAJ în zona străzii Eroilor | Casele stau să cadă, autorităţile stau cu mâinile-n sân

REPORTAJ în zona străzii Eroilor | Casele stau să cadă, autorităţile stau cu mâinile-n sân
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Am revenit, după exact un an, în zona străzii Eroilor, pentru a sta de vorbă cu oamenii din cartier despre problemele care le afectează traiul zilnic. Deşi mulţi au vorbit despre maşinile parcate prost, despre trotuarele înguste şi crăpate, despre lipsa coşurilor de gunoi, subiectul principal de pe buzele tuturor a fost degradarea.

Despre clădirile din această zonă am scris în mai multe rânduri, ba chiar am cerut lămuriri şi la primărie, în speţă despre clădirile de pe strada Culturii. Dar soluţii nu au fost găsite, astfel că cetăţenii încă mai circulă cu mare grijă, să nu le cadă ceva în cap. Este şi cazul unui imobil situat la intersecţia străzilor Nicolae Holban (fostă Culturii) şi Nicolae Bălcescu, la nr. 34, dar şi al unei case de la nr. 30, de pe strada N. Holban. Pe adresa redacţiei a venit, la începutul lunii februarie, o sesizare din partea unui cetăţean, îngrijorat de faptul că trebuie să privească mai mult în sus când trece prin intersecţia străzilor Holban şi Bălcescu, decât în jos, la gheaţa formată în zilele acelea de iarnă. "Există pericolul să cadă cărămizi şi tencuială de la acea clădire dărăpănată aflată în intersecţie. Se pot întâmpla accidente destul de grave. Eu am făcut sesizare la adresa de e-mail a Primăriei acum două săptămâni, dar nu am fost băgat în seamă", ne spunea, la momentul respectiv, cetăţeanul. 

Ce spune primăria

Răspunsul primăriei nu a întârziat să apară, astfel că am primit lămuriri rapide cu privire la statutul celor două imobile. "Casa de pe Holban 34 a fost retrocedată, astfel că acolo nu putem interveni. Poliţia Locală poate soma proprietarul să aducă imobilul la standarde de siguranţă. În ceea ce priveşte imobilul de la nr. 30, acolo Primăria deţine patru spaţii goale, are şi un chiriaş, în timp ce restul casei este în proprietatea unui alt cetăţean. Pentru că ponderea de proprietate este mai mare în favoarea Primăriei, este de datoria noastră să împrejmuim clădirea, astfel încât bucăţile de tencuială să nu rănească pe nimeni, urmând ca la o eventuală alocare bugetară să investim pentru reabilitare", ne-a explicat Raluca Ardean, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Partea proastă e că din februarie până acum nimic nu s-a schimbat în bine, ba dimpotrivă.

Străzi prea înguste pentru a parca

Lipsa locurilor de parcare e o problemă mai veche care nu şi-a găsit încă rezolvare nici în Galaţi. Asta am constatat şi noi când am luat la pas cartierul şi am văzut rândurile de maşini care se înghesuiau pe străduţele şi aşa înguste.

Am stat de vorbă şi cu câţiva oameni din zonă, care ne-au spus că maşinile parcate pe marginea trotuarelor încurcă atât pietonii, cât şi traficul şi că îşi doresc o soluţie în acest sens. Din cauza asta mulţi parchează în locuri nepermise, unde riscă amenzi. Situaţia e cu atât mai complicată cu cât cartierul are multe străzi înguste pe care abia poţi să circuli fiindcă una dintre benzi e permanent ocupată.

Pe lângă toate astea mai există şi eternele garaje care ocupă şi ele spaţiu ce ar putea fi folosit pentru o parcare.

Poate cea mai afectată de acest fenomen este Strada Universităţii, care devine aproape impracticabilă din cauza zecilor de maşini parcate de o parte şi de alta a drumului. Cât despre pietoni, aceştia abia dacă au loc să treacă, trotuarele fiind ocupate până la refuz.  

Prin faţa CNVA se traversează greu

Dacă la intersecţia străzilor Nicolae Bălcescu şi Eroilor sunt puse semafoare, astfel încât traversarea se face în condiţii de siguranţă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre trecerea de pietoni aflată la doar 100 de metri mai în spate, chiar în faţa intrării din spatele CNVA. Oamenii spun că pe acolo se trece doar în fugă şi cu mare atenţie, pentru că şoferii nu au obiceiul de a opri. La situaţie contribuie şi şoferii care parchează pe trecerea de pietoni, micşorând vizibilitatea.

Câinii din cartier au băgat frica în cetăţeni

O problemă din ce în ce mai des întâlnită în tot oraşul este presantă şi în zona străzii Eroilor. Mai exact, cetăţenii ne-au spus că, din cauza ruinelor din cartier şi a gunoaielor aruncate la întâmplare, se adună foarte mulţi câini, care au ajuns chiar să sară la picioarele oamenilor. 

La întâlnirea cu cititorii l-am cunoscut pe Dumitru, un cetăţean care s-a mutat acum nouă ani pe strada Eroilor. Ne-a spus că obişnuieşte să meargă peste tot cu bicicleta, dar şi că de ceva timp îi este cam frică, din cauza câinilor din zonă. "Nu există loc în care am treabă şi spre care să nu plec cu bicicleta. Îmi e mai uşor aşa. Dar, din cauza câinilor, am ajuns să îmi fie frică. Nu poţi să treci, că imediat sar să muşte. Plătesc taxă de ecarisaj, la fel fac şi vecinii mei. Atunci, de ce mai sunt atâţia câini pe stradă?", ne-a întrebat bărbatul.

Din cauza cui s-au adunat câinii

Cu toate astea, maidanezii nu s-au adunat în zonă de capul lor. Domnul Dumitru ne-a explicat şi cine este vinovat pentru situaţia actuală. "Am o mulţime de vecini care îi hrănesc, care le dau mâncare la colţ de stradă, iar acest lucru nu este normal. Am şi eu în curte patru câini, îi îngrijesc, dar ei nu ies în stradă. Aşa mi se pare normal. Dacă iubeşti un animal, ia-l acasă, oferă-i un cămin. Dacă îl hrăneşti pe stradă, nu va înţelege nimic. Din contră, agresivitatea lui va creşte, că va căuta mereu mâncare. Am văzut multe femei cu sacoşe la care au sărit câinii din zonă", ne-a mai spus bărbatul.

Ce se poate face

Reprezentanţii Ecosal au afirmat, de mai multe ori, că răspund la astfel de solicitări, dacă sunt făcute sesizări la serviciul public. Numai că, potrivit altor cetăţeni din zonă, chiar de ar fi să vină cei de la Ecosal, nu au ce strânge, din cauza "iubitorilor" de animale. "Degeaba sunăm la ecarisaj. Am sunat eu odată, a venit maşina, şi a luat un câine. Că atât a găsit. Restul erau ascunşi prin curţi. A doua zi, erau iar vreo cinci pe stradă. Păi, e normal aşa ceva?", ne-a spus o doamnă.

Clădiri cu istorie, abandonate

Dacă, odată, cartierul era îngrijit şi frumos, parcurile arătau mai bine, clădirile de patrimoniu nu erau lăsate în paragină şi locuitorii nu erau neglijenţi, situaţia s-a schimbat dramatic.

Luând la pas toate străduţele înguste am găsit clădiri de patrimoniu care abia mai stau în picioare, cu pereţi prăbuşiţi şi munţi de gunoaie strânse atât înăuntrul lor, cât şi în curţi. De cele mai multe ori acestea sunt folosite de oamenii străzii drept adăpost sau pur şi simplu zac goale pentru că nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru ele.

Un astfel de exemplu este clădirea fostului dispensar al universităţii. Aflat pe strada cu acelaşi nume, acesta este într-o stare avansată de degradare şi nu mai are nimic din frumuseţea de altădată.

Din păcate, multe alte clădiri de patrimoniu din zonă sunt în pericol să se prăbuşească dacă autorităţile nu vor face nimic pentru a combate asta. Teatrul Gulliver, cândva un motiv de mândrie pentru Galaţi, este astăzi abandonat, după ce a fost retrocedat, iar proprietarii nu au folosit spaţiul pentru nimic, în timp ce actorii şi păpuşile evoluează pe scena Dramaticului, din structurile căruia fac acum parte.

Gardurile dărăpănate ameninţă trecătorii

Pe străzile perpendiculare cu Nicolae Bălcescu, trecătorii se tem să meargă pe trotuarele şi aşa înguste, din cauza gardurilor care pot oricând să cadă peste ei. „Aici cred că primăria ar trebui să intervină şi să atenţioneze proprietarii, că le cade gardul peste oameni. Cine plăteşte atunci? Chiar dacă nu mai locuieşte nimeni în unele case, asta nu înseamnă că trebuie să le lăsăm să se dărâme de la sine, că suntem, totuşi, cartier central!”, ne-a mărturisit un bărbat.

Când vor cădea de tot cablurile de pe stâlpi

Pe strada Gării, între Facultatea de Sport şi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, mai multe cabluri atârnă de pe stâlpii din zonă, iar locuitorii zonei se întreabă când vor ajunge acestea până la pământ. "Probabil că nu sunt de curent electric, dar, totuşi, nu e normal să stea aşa. În toate ţările civilizate, cablurile sunt prin pământ, nu aeriene, ca la noi. Numai că nu interesează pe nimeni să investească în aşa ceva...", ne-a explicat un bărbat.

Unde îşi aruncă resturile locuitorii zonei

Pe strada Eroilor, colţ cu strada Carnabel, se află ruinele unei clădiri folosite acum mai mult pe post de coş de gunoi, decât altceva. Cei care locuiesc în imediata apropiere ne-au spus că au mai făcut sesizări şi că gunoiul s-a mai strâns, dar că există în continuare foarte mulţi "nesimţiţi" care îşi aruncă deşeurile acolo. Oamenii spun că nici măcar împrejmuirea zonei nu ar fi o soluţie, ci doar demolarea clădirii.

Joi, venim la Bănci

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori cu ce probleme se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 6 aprilie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din zona Bănci-Telefoane, pentru a ne spune ce probleme sunt în cartierul dumneavoastră, dar şi pentru a le sugera autorităţilor ce pot face pentru remedierea lor.

Dacă nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

     

Citit 10028 ori Ultima modificare Vineri, 07 Aprilie 2017 09:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.