BARIERA TRAIAN, cartierul în care luxul contrastează cu sărăcia
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

BARIERA TRAIAN, cartierul în care luxul contrastează cu sărăcia
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Vile şi cocioabe, asfalt ca în palmă şi străzi de pământ, praf şi pietre. Asta vezi în Bariera Traian, odată ce intri în inima cartierului. Deşi s-a făcut un sens giratoriu nou în cartier, oamenii sunt nemulţumiţi şi spun că nu traficul este principala problemă a zonei.

Maşinile trec din secundă în secundă, iar dacă cineva ar sta să le numere, cu siguranţă le-ar pierde şirul. Fie că este vorba de microbuze, de camioane de marfă, de maşini personale, de autobuze sau de biciclete, Bariera Traian, cartierul care îi scoate pe gălăţeni din oraş, este una dintre cele mai aglomerate zone ale urbei. Încă de la primele ore ale dimineţii, navetiştii se amestecă printre cei care vin la serviciu la una dintre societăţile comerciale din cartier şi cu cei care locuiesc acolo. E o mare de oameni, concentrată într-un singur loc, iar aerul se dovedeşte a fi prea puţin pentru atâta populaţie.

Diversitatea, cuvântul de ordine

Pe străduţe, vilele se amestecă perfect cu cocioabele vechi de zeci de ani, cu tabla ruginită, cu garduri îndoite. Pe alocuri, asfaltul este perfect, de parcă abia ar fi fost turnat, în timp ce alte unghere ale cartierului nu se bucură nici măcar de o mână de zgură, ci de aceleaşi străzi de pământ, înguste şi pline de denivelări.

Fără să vrei, intri în vorbă cu oameni pe care nu îi cunoşti şi pe care, după cinci, zece minute de discuţie, nici nu se ştie dacă o să îi mai vezi vreodată. "E bine că s-a făcut parcarea asta pentru maşinile care fac curse în judeţ. Nu mai încurcă traficul, nici noi, cetăţenii, nu mai suntem în pericol, e foarte bine. Dar, cu toate astea... Uitaţi-vă la sensul ăsta giratoriu. Vedeţi vreo trecere de pietoni, pe undeva? Că eu nu văd. Şi dacă încerc să trec strada, mă iau şoferii pe capotă. Sunt bătrân, mă mişc greu. E normal?", ne-a spus un cetăţean.

Nu, nu e normal. Mai ales dacă ne gândim că pe adresa de e-mail am primit sesizări în care eram anunţaţi că nici măcar pe la trecerile de pietoni de pe strada Traian nu se poate circula.

Peste calea ferată, scurtătura dintre două cartiere

Deşi pe stâlpul de lângă ultima casă este un panou care le interzice oamenilor să traverseze liniile de tren, aceştia nu par impresionaţi şi folosesc trecerea de cale ferată ca scurtătură între Bariera Traian şi Parcul CFR. "Păi, e ori pe aici, ori pe Traian şi apoi pe Ciobanului, adică un ocol destul de mare. Ca să mă duc la magazin? Nu aş prea crede", ne-a spus un domn care locuieşte în zonă.

De altfel, am şi surprins doi cetăţeni care traversau liniile de tren chiar când noi făceam fotografii în zonă, însă prezenţa aparatului foto nu a părut să îi sperie. Ba, din contră, doamna din imagini chiar s-a oprit în mijlocul traversării, şi-a făcut cruce şi apoi şi-a continuat drumul. O imagine care arată atât simplitatea, cât şi obişnuinţa oamenilor care locuiesc la "graniţa" cartierului.

Bariera Traian e plină de câini

La marginea cartierului, pe strada Zimbrului, se află padocul serviciului public Ecosal, unde îşi au casa peste 1.200 de câini. Cu toate astea, am găsit destule patrupede maidaneze şi pe străzile cartierului, iar pe alocuri ne-am convins singuri de teritorialitatea lor. Oamenii spun că deja s-au obişnuit cu maidanezii, ba chiar că la ei în cartier situaţia e mult mai bună decât în alte zone.

Străzi mai proaste ca la sat

În iulie 2015, la una dintre vizitele noastre în cartier, un cetăţean, pe numele său Constantin Hânganu, ne spunea că strada pe care locuieşte arată jalnic, deşi e la doar câţiva metri de casa fostului edil al Galaţiului, Marius Stan. Ei bine, la doi ani distanţă, încă sunt multe străzi în cartier pe care asfaltul nu a mai ajuns.

Fie că vorbim despre cartierul Traian Nord, adică zona rezidenţială plină de vile, ori despre zona dinspre Brateş a cartierului, nu putem evita să amintim străduţele pe care asfaltul nu a mai ajuns. Şi, bineînţeles, nici canalizarea. Asta deşi oamenii îşi plătesc taxele, impozitele şi aşteaptă schimbarea de ani buni. "Eu locuiesc pe Aleea nr. 3, de pe strada Tunelului, o stradă de vreo 200 de metri, pe care a rămas piatra cubică. Ce-i drept, şi piatra asta nu mai e pe toată lungimea străzii, ci doar pe o porţiune. În rest, Dumnezeu cu mila. Ce să mai spunem de lăţimea drumului. Eu ştiam că legea spune că trebuie să fie de o anumită lăţime acest drum, dar el are 2 metri şi ceva dintr-un capăt în altul. Păi, dacă intră o autospecială aici, cum mai iese? Sau cum ia curba, acolo unde şi maşinile mai mici fac manevre?", ne-a explicat un bărbat.

Zonă rezidenţială cu aspect de sat

Probleme mari sunt şi în cartierul Traian Nord, acolo unde acum câţiva ani au început să apară vilele, una după alta. Primăria a început, la acea vreme, să investească în infrastructura de drumuri, însă nu a ajuns cu asfaltul peste tot, astfel că acum multe străduţe sunt acoperite cu pietriş, deşi vecinii de pe strada alăturată au asfalt ca în palmă. "Am aşteptat şi pe vremea lui Dumitru Nicolae, şi pe vremea lui Marius Stan. Acum, ce să facem, aşteptăm din nou. Vom face iar sesizări la Primărie, sperăm să se rezolve ceva. Nu e normal să locuim în zonă rezidenţială şi să avem străzi mai proaste ca la Cuca sau în alte sate. Păi, la ţară se toarnă asfalt şi se pun canalizări acum. Noi suntem în oraş şi degeaba!", ne-a mai spus un domn.

"Stăm câte cinci minute la trecerea de pietoni"

Despre trecerea de pietoni de pe strada Traian, chiar de lângă Automecanica, am mai scris şi cu alte ocazii, însă soluţii nu au fost găsite  Oamenii continuă să aştepte minute bune până când unui şofer i se face milă şi le acordă prioritate. Situaţia este valabilă şi pentru şoferii care încearcă să iasă din cartier şi să se îndrepte spre Barieră, dat fiind că vin maşini din ambele sensuri. "Nu mai înţeleg nimic. Ni s-a promis ba un semafor, ba limitatoare de viteză. Nu s-a făcut nimic. Aşteaptă autorităţile să moară cineva în această zonă sau să se producă un accident foarte grav ca să ia măsuri? Un semafor cu buton ar fi ideal, dat fiind că oamenii trec pe aici doar la anumite intervale orare, nu toată ziua. Dar ne bagă cineva în seamă?", ne-a spus o doamnă.

Oamenii vor o piaţă sau un minimarket

"De când s-au desfiinţat chioşcurile din Barieră, am rămas fără nicio soluţie. Mai e un singur magazinaş, dar ăsta e un cartier mare, avem nevoie de o piaţă sau de un minimarket, cu stoc de produse, indiferent că vorbim despre verdeţuri, carne, lactate sau ouă. Nu e normal ca un aşa cartier să nu aibă piaţă. Avem hypermarketul, da, dar acolo cumperi doar cu legitimaţie. Şi nu are toată lumea", ne-a explicat un cetăţean.

Staţiile de autobuz au refugii

O schimbare importantă este montarea de refugii în toate staţiile de autobuz din cartier. În trecut, motiv de ceartă între locuitori şi autorităţi, acum staţiile de autobuz sunt acoperite, asigură protecţia împotriva ploii, a vântului şi chiar a soarelui puternic. "Este bine că ne mai ascultă şi pe noi Primăria. Înainte, dacă pierdeai autobuzul, mai bine mergeai pe jos, decât să aştepţi în picioare", a conchis un cetăţean.

Traseu cu obstacole pe multe străzi

Gropile din cartier au devenit subiect naţional acum câteva zile, când pe centura Brateşului, foarte aproape de Barieră, un cal a picat într-un crater de pe şosea, iar un tir a rămas suspendat într-o altă astfel de deschizătură. Şi pe strada care duce din Bariera Traian spre Lacul Brateş sunt multe astfel de cratere, iar şoferii sunt nevoiţi să facă slalom, acolo unde pot, pentru a evita defectarea maşinilor pe care le conduc.

Joi, venim la CNVA

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă aceştia, în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 30 martie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru de pe strada Eroilor, vizavi de CNVA, pentru a ne spune ce este în neregulă în cartierul dumneavoastră şi ce pot face autorităţile pentru a remedia situaţia.

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

Citit 11114 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2017 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.