Gălăţenii din afara Galaţiului | REPORTAJ în cartierul disputat de două oraşe, ocolit de toată lumea
Foto: ”Viața liberă”

Gălăţenii din afara Galaţiului | REPORTAJ în cartierul disputat de două oraşe, ocolit de toată lumea
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"Nu avem magazin, farmacie, grădiniţă, nimic. Doar câteva autobuze şi o biserică într-un cort. Acum se face alta, mai frumoasă. Un părculeţ într-un colţ, pădure pe o parte şi multă, multă păşune pe cealaltă. Suntem ai nimănui. Suntem Berlinul de la marginea Galaţiului. Un ghetou şi cam atât. Până şi adresa noastră e pe strada Berlin."

Aşa ne întâmpinau locuitorii cartierului Dimitrie Cantemir, de la ieşirea din Galaţi spre Brăila, în decembrie 2016, la ultima noastră vizită acolo. De data aceasta, însă, oamenii nu au mai venit. Supăraţi că autorităţile nu îi bagă deloc în seamă, că problemele lor sunt ignorate, lipsa lor de comunicare poate fi văzută şi ca o formă de protest.

Cartierul început în 2003 se confruntă cu aceleaşi probleme de mai bine de zece ani. Singurul lucru care s-a mai schimbat este biserica, care acum nu mai este în cort, ci într-o clădire mică, ridicată în ultimul an.

20 de minute pentru o pâine 

Pentru că magazinul Economat din cartier este deschis doar când şi când, oamenii din cartier care vor să îşi cumpere cele necesare trebuie să meargă până în oraş pentru asta. Iar în cazul celor care nu au maşină şi nici nu vor să aştepte autobuzul câte 20 de minute în frig, singura soluţie este mersul pe jos.

"Nu există trotuar până la Universitatea "Danubius", pe care să poţi merge fără să îţi fie teamă de maşinile care trec cu viteză. Cred că Primăria ar putea să facă acel tip de pasarelă, cu gărduţ, care să îi protejeze pe oamenii ce parcurg această distanţă la pas", ne explica anul trecut, prin e-mail, Elena Isaia, o locuitoare cu state vechi în cartier. 

Joia trecută, nici economatul nu l-am mai văzut, iar micuţa gheretă care a servit cândva pe post de chioşc în Cantemir a dispărut şi ea. Un cartier al oamenilor uitaţi, care locuiesc singuri, în câmp, pe o suprafaţă care nu se află, teoretic, nici în Galaţi, nici în Brăila. Iar singurii care au de suferit sunt locuitorii.

PREMIERĂ. Se taie iarba în Cantemir

După ce toată vara locuitorii din Dimitrie Cantemir ne-au asaltat cu sesizări privind buruienile lăsate să crească necontrolat, joia trecută, la ora 9,00, cinci angajate ale societăţii Gospodărire Urbană tăiau de zor iarba din cartier.

"Probabil au auzit că vine presa şi au zis să facă treabă de ochii lumii. Toată vara nu s-a făcut nimic, ba mai mult s-a şi udat buruiana asta, ca să crească şi mai bine. Domnule, sunt şerpi, şobolani, nu vreţi să ştiţi cum e aici. Am ajuns să ne fie frică să lăsăm copiii afară. În plus, din cauza buruienilor, sunt purici şi căpuşe cu miile. Ne-au cotropit vara asta. Aşa bătaie de joc nu am mai văzut", ne-a explicat un bărbat care a dorit să rămână anonim.

Şi, dacă în iarnă oamenii ne spuneau că nu sunt probleme cu gunoiul, joia trecută am văzut destui saci aruncaţi la întâmplare, prin iarba înaltă.

Câinii maidanezi, veritabili locuitori ai zonei

Din loc în loc, la scările de bloc din Cantemir găsim câte un patruped rătăcit. Bine hrăniţi de cei din jur, câinii au devenit de-ai locului şi nu se mai dau plecaţi. Oamenii spun că s-au obişnuit cu prezenţa lor şi că nu deranjează. Cu toate astea, locul câinilor nu este în stradă, iar Ecosal poate interveni, dacă cineva din zonă va face o sesizare în acest sens.

Trei autobuze pe oră

Pentru cetăţenii din cartierul „Dimitrie Cantemir” singura cale de a ajunge în oraş este să aştepte minute bune în staţie. Drumul la serviciu, şcoală sau spital depinde de orarul autobuzelor. Oamenii cu care am discutat ne-au spus că aceasta ar fi cea mai gravă problemă cu care se confruntă. Au la dispoziţie autobuzele 10, 23 şi 17, dar care circulă prea rar. „Autobuzul vine din 45 în 45 de minute. Ne programăm activităţile după programul lui. Se întâmplă să ajungem cu câteva minute mai târziu şi stăm în staţie aproape o oră. S-a tot semnalat această problemă, însă fără rezultat. Ar fi bine să existe şi câteva microbuze”, ne-a precizat o altă locuitoare a cartierului.

Există, însă, şi cetăţeni mulţumiţi. "Din punctul meu de vedere, transportul în comun este foarte ok. Avem traseul 10, traseul 23 şi traseul 17, care ne deservesc şi pleacă la ore rezonabile. Sigur, există oameni care nu sunt mulţumiţi, asta este. Mereu vor fi. Dar eu nu ţin minte să fi aşteptat vreodată mult în staţie", ne-a spus, în iarnă, cetăţeanul Gabriel Florea.

Canalizările fără capac, ameninţare pentru trecători

În marginile cartierului, din loc în loc vezi câte o canalizare fără capac. Iar situaţia nu e de azi, de ieri, ci de mult timp, spun oamenii. Aparent, capacele au fost furate de cei care valorifică fierul vechi, iar în locul lor nu s-a mai pus nimic. "Am mai pus noi crengi ca să le semnalizăm, dar nu e normal aşa. Poţi să cazi şi dus eşti", a conchis un cetăţean.

Unde venim joi

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt principalele probleme cu care se confruntă aceştia la zona în care locuiesc. Astfel, joi, 5 octombrie, între orele 9,00 şi 9,20, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Bariera Traian, pentru a ne spune ce nemulţumiri aveţi legat de cartierul dumneavoastră, dar şi ce pot face autorităţile locale pentru a remedia problemele.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare.

Vă mulţumim!

Citit 8203 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2017 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.