Războiul din Ucraina. Portavionul nuclear Charles de Gaulle, trimis să protejeze România!

Războiul din Ucraina. Portavionul nuclear Charles de Gaulle, trimis să protejeze România!
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Franţa a decis ca portavionul său nuclear Charles de Gaulle, aflat în Marea Mediterană, să fie repoziţionat mai aproape de România, în contextul războiului din Ucraina, informează bfmtv.com.

Motivul pentru care portavionul se va deplasa mai aproape de România este acela de „a executa misiuni de poliţie aeriană, recunoaştere şi culegere de informaţii”, a declarat ministra franceză a Apărării, Florence Parly, la postul de televiziune BFMTV.

Avioanele de pe Charles de Gaulle vor zbura „în direcţia nord, spre teritoriul României, în misiuni de supraveghere şi descurajare”, a spus Parly.

CITIȚI ȘI: Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie

În acelaşi timp, ministerul francez al Apărării a anunţat că armata franceză va supraveghea desfăşurarea conflictului din Ucraina „fiind pregătită pentru orice eventualitate”.

Pe 20 ianuarie 2022, Franţa anunţa că portavionul cu propulsie nucleară Charles de Gaulle – comsiderat un ”instrument de putere și de influență excepțional” - va pleca în Marea Mediterană în februarie pentru a participa la lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak. În luna aprilie, nave militare şi avioane franceze erau programate a fi desfăşurate în apropiere de România, pentru a participa la manevre militare în Marea Neagră.

Portavionul francez nu poate intra în Marea Neagră din cauza prevederilor Convenției de la Montreaux.

Convenţia de la Montreux, încheiată în 1936, prin care Turciei i se acordă control asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, autorizează libera trecere a navelor prin strâmtoare, însă limitează numărul şi dimensiunile acestora. Documentul limitează, de asemenea, în cazul navelor militare, durata prezenţei lor în zonă.

În general, navele de război ale ţărilor din afara regiunii, cu o greutate mai mare de 10.000 de tone nu pot intra în Marea Neagră. În cazul în care mai multe vase ale aceleiaşi ţări intră în Marea Neagră, tonajul lor total nu trebuie să depăşească 45.000 de tone. În plus, navele ţărilor din exteriorul regiunii nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile consecutiv. Portavioanele - precum cel francez Charles de Gaulle - nu au acces, iar statele care trimit nave în Marea Neagră trebuie să îşi anunţe în avans Turciei intenţiile.

Atacurile din sudul Ucrainei îi împing pe refugiați spre Galați. Detalii

Citit 6556 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Martie 2022 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.