Război în Ucraina. Convoaiele cu refugiați din Mariupol, ținta bombardamentelor

Război în Ucraina. Convoaiele cu refugiați din Mariupol, ținta bombardamentelor
Orașul Mariupol nu mai are acces la apă, gaz și electricitate, iar mâncarea este pe terminate, avertizează autoritățile (Foto: Reuters)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

UPDATE. Convoaiele cu refugiați din Mariupol, ținta bombardamentelor. Separatiştii pro-ruşi şi Garda Naţională din Ucraina s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să stabilească un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, duminică, a doua oară când părţile au încercat să îl organizeze, relatează Reuters.

Postul de televiziune Ukraine 24 a prezentat un luptător din Regimentul Azov al Gărzii Naţionale care a declarat că forţele ruse şi pro-ruse care au încercuit oraşul portuar cu aproximativ 400.000 de locuitori au continuat să bombardeze zonele care trebuiau să fie sigure.

Agenţia de presă Interfax a citat un oficial al administraţiei separatiste din Doneţk care a acuzat forţele ucrainene că nu au respectat încetarea temporară a focului.

Oficialul separatist a declarat că doar aproximativ 300 de persoane au părăsit oraşul. Autorităţile ucrainene au declarat anterior că au planificat să evacueze peste 200.000 de persoane din Mariupol.

(Ovidiu Amălinei)


UPDATE, duminică, 6 martie 2022. Război în Ucraina. Acord de încetare a focului: începe o nouă încercare de evacuare a civililor din Mariupol. Detalii


UPDATE, duminică, 6 martie 2022. Situația din Mariupol. A 11-a zi de război în Ucraina: Asediul continuu al orașului Mariupol împiedică evacuarea civililor. SUA lucrează cu Polonia pentru a trimite avioane. Peste 11.000 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți sau capturați în primele șase zile ale războiului din Ucraina, anunță armata Ucrainei. Potrivit acesteia, militarii ucraineni și forțele civile ar fi reușit să distrugă 285 de tancuri rusești, aproape 1.000 de blindate, 44 de avioane, 48 de elicoptere militare, 21 de sisteme antiaeriene, patru drone, precum și peste 100 de tunuri de artilerie și 50 de sisteme de artilerie reactivă (Grad, Smerch etc.). Estimările ucrainene arată că rușii ar fi pierdut, până acum, echipamente militare în valoare de trei miliarde de dolari, scrie Hotnews.ro, citând presa străină.

- Duminică dimineață, secretarul de stat american Antony Blinken a sosit în Moldova, pentru a arăta sprijinul Statelor Unite pentru această ţară copleşită de un val de refugiaţi din Ucraina şi care se teme să nu cadă sub ameninţarea Moscovei.

- Au avut loc noi discuții și între președintele SUA, Joe Biden, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre eforturile privind sancțiunile împotriva Rusiei și despre asistența militară, economică și umanitară pentru Ucraina.

- Potrivit unor surse neoficiale, SUA anunță și că lucrează cu Polonia pentru a livra avioane de luptă MiG-29 către Ucraina.

„Mitul măreței armate ruse a picat”

- Unul dintre oficialii ucraineni care a participat la cele două runde de negocieri Ucraina – Rusia a spus că Rusia este pe cale ''să realizeze costul real al războiului''  în faţa rezistenţei ucrainene, iar negocierile dintre delegaţiile celor două ţări încep să fie "constructive", citează agenția AFP, potrivit Agerpres.

Scene „sfâșietoare” în Mariupol, anunță Crucea Roșie. Detalii

Și ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a salutat progresele făcute de forțele Kievului împotriva Rusiei, afirmând că „Ucraina sângerează, dar nu a căzut și stă cu ambele picioare pe pământ”. Oficialul a mai spus că „mitul măreței armate ruse a picat”.

Dezastru umanitar și suferințe de nedescris la Mariupol

Fără apă, fără căldură și fără hrană sau provizii medicale, locuitorii din Mariupol trag speranța că rușii vor debloca coridorul umanitar, pentru a scăpa din iadul bombardamentelor. Între timp, armata rusă le-a distrus și autobuzele pregătite pentru evacuare. Vadim Boicenko, primarul orașului Mariupol, spune că numărul morților ar ajunge acum probabil la ordinul miilor, în schimb nimeni nu poate ieși să recupereze morții.

„Situația este foarte complicată”, a spus Boicenko într-un interviu pe un canal de YouTube sâmbătă. "Armata rusă a blocat deja coridorul umanitar. Avem o mulțime de probleme sociale, pe care tot rușii le-au creat", scrie , citat de Hotnews.

În imagine, blindate rusești la marginea orașului Mariupol. Foto: Sergei Bobylev/TASS/Profimedia Images

Boicenko a spus că orașul, care are o populație de aproape 400.000 de locuitori, a rămas fără curent de cinci zile. „Toate stațiile noastre termice se bazează pe această sursă de energie, așa că, în consecință, suntem fără căldură”, a spus el.

Copii de pace, copii de război. Detalii

Boicenko a spus că nu există rețele de telefonie mobilă și „de la atacul asupra Mariupolului, ne-am pierdut rezerva de apă, așa că suntem complet fără apă acum”.

Atac cibernetic asupra FSB

Gruparea de hackeri Anonymous a anunțat, sâmbătă seară, că a atacat site-ul FSB, serviciul de informații al Rusiei, urmașul temutului KGB.„Anonymous” a revendicat un atac cibernetic asupra site-ului Serviciului Federal de Securitate din Rusia, în timp ce site-ul nu poate fi accesat în prezent, afișând în schimb un mesaj de eroare.

Noi consecințe economice pentru Rusia

Mastercard a declarat sâmbătă că toate cardurile emise de băncile rusești nu vor mai fi acceptate de rețeaua Mastercard și că orice Mastercard emis în afara țării nu va funcționa la comercianții sau bancomatele ruse. Ulterior, și Visa a venit cu un anunț similar. De asemenea, PayPal și-a închis serviciile din Rusia.

Solidaritate în mijlocul tragediei

Un nou gest de solidaritate cu poporul ucrainean începe să prindă contur: străinii închiriază locuințe în Ucraina prin Airbnb fără vreo intenție de a și sta în ele, ci doar ca să le trimită bani ucrainenilor care fug din calea războiului, arată Fortune. Irpin, orașul de lângă Kiev puternic afectat de lupte și bombardamente, a devenit unul dintre cele mai populare locuri de cazare de pe rețeaua Airbnb, relatează Fortune.

Cei care fac rezervările, în mod evident, nu au nici o intenție de a și folosi respectivele locuințe, ci doar caută un mod de a trimite rapid numerar către țara asediată de forțele ruse.

(Remus Basalic)


UPDATE. A zecea zi de război în Ucraina. Blocadă totală la Mariupol, lupte de stradă și sirene antiaeriene în marile orașe. Doi jurnaliști au fost împușcați. După primele zile în care a fost împiedicată să facă progrese semnificative pe teritoriul Ucrainei, armata rusă pare să își fi schimbat acum strategia de luptă și a început bombardarea masivă a orașelor. Sâmbătă dimineață, în a zecea zi de la izbucnirea războiului, sirenele antiaeriene ar fi sunat în mai multe orașe din Ucraina: Sumî, Jitomir, Lebedyn și în suburbiile Kievului.

Rusia acţionează pentru a încercui capitala ucraineanã şi oraşul Harkov, din est, au anunţat sâmbătă forţele armate ucrainene, informeazã DPA. Apărarea în Kiev a continuat să respingă "ofensiva inamicului" şi să provoace victime în rândul trupelor de invazie, potrivit unui raport dat de autoritățile ucrainene.

De asemenea, Ucraina are încă o „majoritate semnificativă” a aeronavelor sale militare disponibile, la zece zile după ce forțele ruse au început invazia pe scară largă a țării, a raportat Reuters, citând un oficial american al apărării.

Tot mai mulți ucraineni se refugiază în Galați. Își părăsesc în fugă țara ca să caute pace. Detalii

În tot acest timp, portul strategic Mariupol, situat în estul Ucrainei, este supus unei „blocade totale” din partea armatei ruse și unor atacuri „nemiloase”, a declarat, sâmbătă, primarul, care a cerut înființarea unui coridor umanitar, potrivit agenției de presă AFP, preluată de Hotnews.ro.

Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş, cu o populaţie de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov, ar fi un punct de cotitură important în invazia Ucrainei. Ea ar face posibilă realizarea unei joncţiuni între forţele ruse care provin din Crimeea anexată, şi care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk şi Herson, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas, scrie Digi24.ro.

Rușii vizează o nouă centrală nucleară

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat pe 4 martie la ONU că forțele ruse se află acum la 30 de kilometri și se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei - Centrala nucleară Iujnoukrainsk din regiunea Mikolaiv din sudul Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

Portavionul nuclear Charles de Gaulle, trimis să protejeze România! Detalii

Tot Kyiv Independent scrie că pe străzile orașului Sumî au loc, sâmbătă dimineață, lupte de stradă. Populația este sfătuită să stea la adăpost, avertisment valabil, de altfel, în majoritatea orașelor ucrainene.

Rusia este gata să mai desfășoare până la 1.000 de mercenari în Ucraina, în următoarele zile și săptămâni, așa cum a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale.

Jurnaliști împușcați în apropiere de Kiev

O echipă de jurnalisști de la postul britanic Sky News a fost prinsă într-o ambuscadă, în timp ce încerca să ajungă să filmeze în orașul Bucha, în apropiere de Kiev.

Doi jurnaliști au fost împușcați: corespondentul Stuart Ramsay, în spate, iar operatorul Richie Mockler a primit mai multe gloanțe în armura pe care o purta. Echipa Sky News a fost evacuată înapoi în Marea Britanie.

Echipa, formată din cinci membri, se afla în mașină în timpul atacului. Jurnaliștii spun că au aflat de la ucraineni că au fost atacați de luptători ruși aflați în recunoaștere.

Zelenski, discurs dur la adresa NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat vineri decizia „deliberată” a NATO de a nu crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, care să protejeze țara de raiduri aeriene ale Rusiei.

„Astăzi, conducerea Alianţei a dat undă verde continuării bombardamentelor asupra oraşelor şi satelor ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere aeriană”, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video dată publicităţii de preşedinţia ucraineană vineri seara târziu.

Miniştrii de externe din statele NATO, care au participat vineri, la Bruxelles, la o reuniune extraordinară consacrată invaziei ruse în Ucraina, s-au exprimat împotriva creării unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, solicitată de Kiev.

(Remus Basalic)

Vicepreşedintele american Kamala Harris va veni la Bucureşti, săptămâna viitoare. Detalii

Citit 2523 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Martie 2022 16:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.