Situație îngrijorătoare la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina

Situație îngrijorătoare la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Riscul unei catastrofe nucleare este cât se poate de real, după recentele bombardamente ale ușilor de la centrala Zaporojie, din sudul Ucrainei, spune șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. La rândul ei, compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a unității. Energoatom susține că bombardamentele ruse au afectat grav unitatea de azot-oxigen a centralei. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a condamnat atacul rus și a cerut ocupanților, care controlează centrala încă din martie, să permită accesul inspectorilor de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Oficialii români de la Comisia Natională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) spun însă că nu se pune problema unui pericol iminent pentru România, scrie Digi24.ro.

„Informațiile oficiale pe care CNCAN le are despre situația de la centrala de la Zaporojie arată că, într-adevăr, se pare că au fost niște explozii, dar la rețeaua electrică din afara amplasamentului. Aceste explozii au afectat ceea ce înseamnă rețeaua electrică ce conectează grid-ul național ucrainian electric cu tot ceea ce înseamnă rețeaua electrică de pe amplasament. Dar aceste lucruri au afectat doar transformatoarele de la Unitatea 1 de pe acest amplasament. Unitatea 1 a fost oprită imediat și alimentată cu generatoare, astfel încât în niciun moment nu s-a pus problema emisiei de radiații pe amplasament”, a explicat, sâmbătă, la Digi24, Petre Min, consilier la CNCAN.

„Aș vrea să precizez că a fost într-adevăr o situație la stația de producție oxigen și azot, dar, la fel, au reușit să stingă focul care a urmat unei explozii. Și nu sunt probleme. Acestea sunt date oficiale, primite atât din partea oficialilor ucrainieni, cât și de la agenția de la Viena”, a adăugat oficialul român.

El a dat asigurări că în acest moment, situația radiologică este stabilă, nu sunt scurgeri de radioactivitate și nu există niciun risc.

Întrebat dacă, având în vedere distanța dintre Ucraina și România, ar exista vreun risc pentru România, specialistul a răspuns: „Bineînțeles, dacă este să vorbim cel puțin la nivel de percepție, atunci când vorbim despre un accident nuclear cu toții avem îngrijorări, dar din perspectiva riscului radiologic, această distanță practic ne pune într-o situație sigură. Este mult prea departe România față de această centrală, astfel încât să avem îngrijorări din punct de vedere radiologic, dacă ar exista o o situație”, a declarat Petre Min.

„În plus, dacă ar exista o situație, am avea rapid aceste informații, pentru că și sistemele noastre de monitorizare la nivel național funcționează și sunt interconectate cu sistemele de monitorizare de la nivel internațional. Avem la dispoziție planuri de răspuns, am putea să stabilim dacă este nevoie de a implementa vreo măsură pentru România sau nu. Dar în primul rând, distanța fiind atât de mare, România, nu „beneficiază” direct, să spunem așa, de un risc nuclear de la această centrală”, a punctat oficialul CNCAN.

Citit 1280 ori Ultima modificare Duminică, 07 August 2022 11:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.