Invazia rusească, încetinită ”deliberat” din ”motive umanitare”

Invazia rusească, încetinită ”deliberat” din ”motive umanitare”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat miercuri că încetinirea campaniei militare ruse în Ucraina este rezultatul unei decizii „deliberate” a Moscovei pentru a reduce pierderile civile, dar a asigurat că „operaţiunea militară specială” se derulează conform planului şi că „toate obiectivele vor fi atinse”, relatează Reuters şi EFE.

Efortul de război al Rusiei în Ucraina a înregistrat puţine progrese în ultimele luni, după ce trupele sale au fost respinse de lângă Kiev în primele săptămâni ale invaziei, concentrându-se în prezent pe preluarea sub control a întregului Donbas (est) şi a unor teritorii în sud.

Rusia, susţine el, atacă infrastructura militară şi industria de apărare a Ucrainei cu arme de înaltă precizie şi „face totul pentru a evita victime în rândul populaţiei civile”.

În acelaşi timp, Şoigu a acuzat „formaţiunile armate ucrainene” de utilizarea „tacticii pământului pârjolit, de încălcarea brutală a normelor internaţionale şi de a acţiona ca nişte terorişti”.

Totodată, Şoigu a denunţat că conflictul din Ucraina a devenit pentru SUA şi aliaţii lor un pretext în plus pentru a declanşa un război economic şi informaţional împotriva Rusiei cu scopul de a o epuiza strategic.

În cele şase luni de agresiune pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Moscova nu doar că nu şi-a atins obiectivele, ci şi-a slăbit poziţiile pe plan economic şi diplomatic, în timp ce starea armatei ruse s-a deteriorat semnificativ.

Ofensiva rusă în estul Ucrainei se desfăşoară într-un ritm minimal, iar, în sud, trupele ruse se așteaptă la o contraofensivă de amploare din partea forţelor ucrainene, care din anumite motive întârzie.

Citit 1190 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2022 19:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.