Instructori militari iranieni, uciși de forțele ucrainene

Instructori militari iranieni, uciși de forțele ucrainene
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Zece instructori militari iranieni au fost uciși, în luna octombrie, în Crimeea, în urma atacurilor armatei ucrainene, potrivit unor publicații din Israel.

Oleksii Danilov, secretar al Consiliului de Securitate al Ucrainei, a confirmat informațiile și a precizat că iranienii erau prezenți în Crimeea pentru a-i ajuta pe ruși să piloteze dronele Shahed-136 furnizate de guvernul de la Teheran. El nu a spus care este numărul celor uciși. "Au fost pe teritoriul nostru. Nu i-am invitat aici și, dacă ei colaborează cu teroriștii și iau parte la distrugerea națiunii noastre, trebuie să-i omorâm", a declarat Danilov, citat de The Guardian.

Atacuri masive ale rușilor, inclusiv cu drone și rachete, au vizat din octombrie infrastructura energetică civilă a Ucrainei și au provocat pene de curent, lăsând oamenii în frig și întuneric în prag de iarnă.

Teheranul a respins inițial informațiile că livrează drone Rusiei, dar apoi a recunoscut că furnizează "un număr mic" de avioane fără pilot înainte de declanșarea războiului din Ucraina, pe 24 februarie.

Teheranul neagă în continuare că a trimis instructori pentru a-i ajuta pe soldații ruși să manevreze dronele.

Kievul și-a exprimat scepticismul cu privire la versiunea Iranului. "Iranienii continuă să insiste că nu sunt furnizori de arme pentru Federația Rusă. Înțelegem că aceste lucruri nu zboară fără ca [oamenii] să învețe cum să le opereze, iar rușii nu au creierul să-și dea seama... În lumea modernă nu poți ascunde nimic. Este doar o chestiune de timp până când lucrurile vor fi făcute publice", a spus Danilov.

Citit 1500 ori Ultima modificare Vineri, 25 Noiembrie 2022 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.