Un soldat ucis cu sânge rece de ruși, devenit erou al Ucrainei

Un soldat ucis cu sânge rece de ruși, devenit erou al Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Kievul a deschis o anchetă penală cu privire la ceea ce a calificat drept „împuşcare brutală şi cinică a unei persoane neînarmate” de către soldaţi ruşi, aşa cum apare într-o înregistrare video, care s-a răspândit cu repeziciune pe reţelele de socializare şi a stârnit un val de indignare publică în Ucraina, relatează Reuters.

Înregistrarea video de 12 secunde, care a strâns rapid share-uri pe Twitter, arată aparent un bărbat neînarmat în uniformă ucraineană, cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, stând într-o groapă, în picioare, şi fumând o ţigară într-o zonă împădurită.

Bărbatul exclamă „Slava Ukraini!” („Glorie Ucrainei”) cu o privire calmă, după aceea fiind ciuruit de gloanţele trase de un singur trăgător sau de mai mulţi, care nu se văd în imagine. El se prăbuşeşte la pământ, în timp ce gloanţele par să-i lovească corpul. Se aude o voce, care spune: „Mori, javră!” în limba rusă.

Sintagma „Glorie Ucrainei” şi răspunsul „Heroiam Slava” („Glorie eroilor”) a devenit simbolică în Ucraina postsovietică, dar, de la începutul războiului, a căpătat o semnificaţie specială ca salut comun în viaţa publică.

Bărbatul executat a fost apreciat drept un erou de către ucraineni pe reţelele de socializare, unde mulţi utilizatori au postat "Heroiam Slava" ca răspuns.

Armata ucraineană a anunțat în cursul zilei de marți că l-a identificat pe soldatul executat cu sânge rece de ruși. Numele celui ucis era Timofei Mikolaiovici Șadura, militar al Brigăzii 30 mecanizate, care a luat parte la luptele din apropierea orașului Bahmut, în estul țării, și care era considerat dispărut din 3 februarie, a precizat armata ucraineană.

„Împușcarea unui prizonier neînarmat reprezintă o ignorare cinică și fățișă a dreptului umanitar internațional și a legilor războiului. Aceasta este ceea ce fac criminalii josnici, nu combatanții. Invadatorii ruși au demonstrat încă o dată că obiectivul lor principal în Ucraina este doar exterminarea brutală a ucrainenilor”, a acuzat sursa citată.

„Nici măcar o singură moarte a unui soldat al nostru nu va rămâne nepedepsită. Dar o vom face într-un mod legal și corect - pe câmpul de luptă, în instanță sau la un tribunal internațional. Cu sânge rece, respectând regulile războiului și cu onoare, îi vom răzbuna cu siguranță pe toți! Veșnică amintire și glorie eroului!”, a mai spus armata ucraineană.

Preşedintele Volodimir Zelenski, menţionând că înregistrarea a apărut luni, a afirmat că aceasta arată că ocupanţii ruşi ucid cu brutalitate un soldat neînarmat. "Vreau ca noi toţi să răspundem, la unison, la cuvintele sale „Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei! Şi noi îi vom găsi pe criminali!" a afirmat el.

În câteva ore, #GloryToUkraine a devenit unul dintre cele mai populare hashtag-uri de pe Twitter.

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat pe Telegram că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a înregistrat executarea soldatului ucrainean drept caz penal, conform unei părţi a Codului Penal referitoare la încălcările legilor şi obiceiurilor războiului.

Bărbatul din înregistrarea video era prizonier de război ucrainean, iar incidentul se înscrie în "politica deliberată de teroare" a Rusiei, a afirmat şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak.

Autorităţile ucrainene şi occidentale afirmă că există dovezi privind mii de crime de război comise în Ucraina de când Rusia a invadat-o în februarie 2022. Rusia a negat în repetate rânduri că forţele sale ar fi comis atrocităţi sau că ar fi atacat civili.

Citit 1884 ori Ultima modificare Luni, 13 Martie 2023 07:15

2 comentarii

  • postat de Slava Ucraina, eroii nu mor.
    Miercuri, 15 Martie 2023 02:01
    109.166.135.***
    Ucraina există, Ucraina luptă să-și elibereze pământul, limba ucraineană nu moare, ucrainenii există, sunt un popor autohton mândrii pentru a lor țară, bine conturată de a lor granițe, prin vorbă și tradiții specifice istoriei lor, cam tumultoasă cu așa vecin ''killer'', întruchipat azi, de Putin ș
    0
    0
  • postat de RuieMusia
    Luni, 13 Martie 2023 10:44
    195.88.86.***
    Bre Slaba Z, ăștia nu erau idolii tai? Sa execuți așa un soldat neînarmat? De fapt asta e fata reala a armatei ruse. Și, prin extrapolare, a Rusiei sub conducerea lui Butler. Retrograda și criminala.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.