Rachetele cu rază lungă de acțiune au intrat în arsenalul Ucrainei

Rachetele cu rază lungă de acțiune au intrat în arsenalul Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi într-un interviu pentru BBC că armata sa mai are nevoie de timp pentru a pregăti o contraofensivă de amploare împotriva forţelor ruse, informează AFP.

"Cu (ceea ce noi avem) putem să mergem înainte şi să reuşim. Însă vom pierde mulţi oameni. Cred că este inacceptabil. Prin urmare, trebuie să aşteptăm. Mai avem încă nevoie de puţin timp suplimentar", a spus Zelenski, potrivit BBC.

Armata ucraineană a antrenat noi forţe şi a acumulat muniţii şi materiale furnizate de ţări occidentale, ceea ce va constitui, potrivit analiştilor, cheia pentru eliberarea teritoriilor ocupate din mâinile forţelor ruse. Calendarul în conformitate cu care armata Kievului să-şi lanseze operaţiunile pentru recucerirea de teren în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), precum şi în Herson şi Zaporojie (sud) rămâne încă deschis.

Ministrul Apărării ucrainean Oleksii Reznikov a declarat la sfârşitul lui aprilie că "pregătirile se apropie de finalul lor". "Echipamentul a fost promis, pregătit şi parţial livrat. În sens larg, suntem pregătiţi", a afirmat Reznikov, în timpul unei conferinţe de presă. "Când va vrea Dumnezeu, când vor exista condiţii meteo şi decizia comandanţilor, o vom face", a adăugat el. Cu toate acestea, Reznikov a anunţat că puternicele tancuri Abrams promise de SUA "nu vor apuca să participe la această contraofensivă", pentru că ele vor fi livrate Ucrainei abia spre sfârşitul lui 2023.

Miercuri, un înalt responsabil militar ucrainean a afirmat că forţele Kievului au întreprins contraatacuri la Bahmut, epicentrul luptelor în estul Ucrainei, şi au forţat trupele ruse să se retragă din unele zone.

În paralel, Regatul Unit a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, a anunţat joi un oficial occidental, informează Reuters. Iniţial CNN a informat cu privire la decizie, citând mai mulţi oficiali occidentali de rang înalt. Potrivit informaţiilor CNN, Londra a primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi utilizate doar pe teritoriul suveran al Ucrainei şi nu în interiorul Rusiei.

Kremlinul a declarat că o astfel de decizie va necesita ''un răspuns adecvat din partea armatei noastre''.

Miniştrii britanici al Apărării, Ben Wallace, şi al Afacerilor Externe, James Cleverly, s-au deplasat în ultimele săptămâni în SUA pentru discuţii cu privire la sprijinul pentru Ucraina. Ministerul Apărării de la Londra nu a comentat deocamdată asupra subiectului.

Regatul Unit şi alte ţări occidentale şi-au sporit ajutorul militar pentru Ucraina în acest an, Londra anunţând în ianuarie că va trimite 14 dintre tancurile sale de luptă Challenger 2 în Ucraina, angajament ce a fost urmat de alte ţări, inclusiv SUA şi Germania. Săptămâna trecută, un grup de ţări europene condus de Regatul Unit le-a cerut companiilor să înainteze cereri de exprimare a interesului pentru a aproviziona Ucraina cu rachete cu rază de acţiune mai mare de 300 de km, însă, marţi, Londra a declarat că nu a fost luată o decizie finală.

Storm Shadow, fabricată de producătorul de rachete european MBDA, este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune şi capacităţi ”stealth”, proiectată pentru atacuri împotriva unor ţinte de mare importanţă, precum buncăre ascunse şi infrastructuri-cheie, potrivit site-ului web al companiei. Aceste rachete au o rază de acţiune de peste 250 de kilometri, potrivit producătorului.

Citit 1534 ori Ultima modificare Joi, 11 Mai 2023 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.