Lukașenko promite „arme nucleare pentru toți”

Lukașenko promite „arme nucleare pentru toți”
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că, dacă o altă ţară ar dori să se alăture unei Uniuni ruso-belaruse, ar exista "arme nucleare pentru toţi", transmite luni Reuters.

Rusia a avansat săptămâna trecută, în ceea ce priveşte planul său de desfăşurare de arme nucleare tactice în Belarus, prima desfăşurare de către Kremlin a unor astfel dispozitive în afara Rusiei de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, suscitând îngrijorări în Occident. Într-un interviu transmis duminică seară de televiziunea de stat rusă, Lukaşenko, cel mai fidel aliat dintre vecinii Rusiei al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că trebuie "înţeles din punct de vedere strategic" că Minskul şi Moscova au o ocazie unică de a se unifica.

"Nimeni nu este împotriva Kazahstanului şi altor ţări care au aceleaşi relaţii strânse ca noi cu Federaţia Rusă", a spus Lukaşenko. "Dacă cineva este îngrijorat (...), atunci este foarte simplu: să se alăture Uniunii Statale dintre Belarus şi Rusia. Asta e tot: vor exista arme nucleare pentru toată lumea", a afirmat preşedintele belarus, adăugând că acesta este punctul său de vedere, nu al Rusiei.

Rusia şi Belarus fac parte în mod oficial dintr-o uniune statală, o uniune şi alianţă fără frontiere între cele două foste republici sovietice. Rusia a utilizat teritoriul Belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa în Ucraina, vecinul lor comun, în februarie 2022, iar de atunci cooperarea lor militară s-a intensificat, cu exerciţii comune de antrenament pe teritoriul belarus.

Citit 981 ori Ultima modificare Luni, 29 Mai 2023 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.