Nava militară rusă ”Olenegorski Gorniak”, avariată de o dronă ucraineană

Nava militară rusă ”Olenegorski Gorniak”, avariată de o dronă ucraineană
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Nava militară rusă Olenegorski Gorniak a fost avariată în cursul unui atac cu dronă maritimă desfăşurat de agenţia de securitate ucraineană SBU şi forţele navale ucrainene vineri în apropiere de portul rus Novorosisk, a afirmat o sursă ucraineană din sectorul informaţiilor citată de Reuters.

"Ca rezultat al atacului, Olenegorski Gorniak a suferit o fisură gravă şi în prezent nu poate desfăşura misiuni de luptă", a declarat sursa pentru Reuters.

Este vorba de o navă de desant de capacitate mare din clasa Ropucha (”Broască”, în limba poloneză) a Forțelor Navale ruse. Acest tip de navă de asalt amfibiu a fost construită în Polonia pentru marina sovietică, fiind proiectată pentru debarcări pe plajă, ce poate transporta o încărcătură de 450 de tone.

Drona de suprafață era încărcată cu 450 de kilograme de TNT, iar la bordul navei ruse s-ar fi aflat un echipaj de 100 de persoane.

"Toate declaraţiile ruse despre un «atac respins» sunt false", a adăugat sursa citată de Reuters.

Sursa a distribuit, de asemenea, o filmare neclară care pare să fi fost realizată cu o dronă maritimă ce abordează lateral o navă mare, după care filmul se întrerupe brusc. 

O altă sursă aflată la curent cu operaţiunile portuare a afirmat că o navă mare rusă a trebuit tractată la doc pentru că nu se putea deplasa singură, ca urmare a avarierii. Această a doua sursă, care nu a precizat despre ce navă este vorba, a menţionat că activităţile de încărcare a petrolului şi cerealelor continuă în port, care şi-a reluat operaţiunile obişnuite la câteva ore după atac.

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că o bază navală rusă din apropiere de portul Novorosisk de la Marea Neagră a fost atacată cu drone maritime ucrainene, care au fost însă distruse de navele de război ruse.

Ucraina a folosit în mod repetat drone maritime echipate cu explozibil pentru a riposta flotei navale ruse care domină Marea Neagră şi i-a permis Moscovei să împiedice exportul de cereale ucrainene pe ruta sa de export favorită, menţionează Reuters. Portul Novorosisk este unul dintre cele mai mari de la Marea Neagră şi un terminal major pentru exporturile de petrol şi produse petroliere.

Aceasta nu este prima operațiune specială a SBU și marinei ucrainene în care este folosită o dronă de suprafață. Șeful SBU, Vasyl Malyuk, a declarat recent că atacul asupra navelor rusești din Golful Sevastopol din octombrie anul trecut și recentul atac asupra podului din Crimeea au fost puse la punct de SBU. De altfel, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a confirmat joi la televiziunea națională că Kievul a fost implicat în ambele atacuri asupra podului Kerci.

Potrivit unui reportaj realizat de CNN, dronele maritime kamikaze, tot mai perfecționate, le vor permite ucrainenilor să monitorizeze situația din Marea Neagră și din peninsula Crimeea și să atace ținte rusești de suprafață. Rușii nu au avut încă timp să se adapteze la noile capacități ale Ucrainei, susțin dezvoltatorii de drone. „Este foarte dificil să lovești o dronă atât de mică, este foarte greu de găsit", spune unul dintre militarii ucraineni în reportajul CNN. „În acest moment, viteza acestor drone depășește viteza oricărei nave maritime din regiunea Mării Negre".

Citit 1231 ori Ultima modificare Vineri, 04 August 2023 17:55

1 comentariu

  • postat de O conservă a lui Putin, mai puțin.
    Duminică, 06 August 2023 00:28
    109.166.130.***
    Hai, că l-am ușurat de o navă militară pe Putin, de-o cheltuială în plus, solde pentru 100 de marinari, mâncare echipaj, carburant, întreținere , vechitură din perioada URSS, fără piese de schimb, navă construită în Polonia(sâc), ce mai, o plută fără valoare. Mulțumim Ucraina.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.