Ucraina nu mai speră să primească în acest an avioane F-16

Ucraina nu mai speră să primească în acest an avioane F-16
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Ucraina nu mai speră să primească în acest an avioane de luptă F-16 americane, pe care le cere de mai multe luni aliaţilor săi occidentali pentru a se apăra în faţa invaziei ruse, a relatat dpa.

"Este evident că nu vom putea apăra Ucraina în această toamnă şi în această iarnă cu avioane F-16", a declarat televiziunii ucrainene purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene, Iuri Ihnat. "Existau mari speranţe ca această aeronavă să se alăture apărării noastre aeriene şi să ne protejeze de teroarea rachetelor şi dronelor din Rusia", a adăugat acesta.

Este cel puţin un mic progres faptul că piloţii şi mecanicii ucraineni ar putea începe să se antreneze pe aceste avioane "în viitorul apropiat", a mai spus el, potrivit media ucrainene.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, este însă mai optimist. El a declarat, joi, că Ucraina va primi avioane F-16 imediat ce se va încheia pregătirea piloților. "Cred că piloții ucraineni se vor întoarce de la antrenament, iar avioanele vor ajunge odată cu ei. Poate că nu vor ajunge în cabinele de pilotaj, dar va fi un proces sincronizat", a spus Kuleba, la un post de televiziune, potrivit Interfax Ukraine. "Credeți-mă, săptămâna aceasta, președintele (Zelenski) a avut întâlniri în fiecare zi și a vorbit despre accelerarea acestui proces. O voi spune în mod diplomatic: cred că vor fi vești bune în curând", a adăugat el.

Ucraina a primit până acum 45 de avioane de luptă de la aliați, potrivit Oryx, un reputat site care monitorizează atât pierderile de echipamente suferite de ruși și ucraineni în război, cât și livrările de armament occidentale către armata Kievului. Este vorba de 14 Su-25 (cumpărate de NATO de la Bulgaria și livrate Ucrainei), 4 Su-25 de la Macedonia de Nord, 14 Mig-29 de la Polonia și alte 13 diferite variante de MiG-29 de la Slovacia (unele probabil folosite doar ca sursă de piese de schimb).

Serhii Holubțov, un comandant ucrainean al forțelor aeriene, declara că Ucraina are mare nevoie de avioane de luptă F-16, pe care le-a descris drept "de patru sau cinci ori" mai eficiente decât avioanele din epoca sovietică utilizate în prezent de Ucraina. "F-16 este un avion de vânătoare care a devenit o aeronavă multirol ce poate îndeplini întregul spectru de sarcini aeriene. MiG-29, din păcate, este (un avion) din secolul trecut", spunea comandantul ucrainean la televiziunea națională, în primăvară, în contextul în care Polonia și Slovacia începuseră să predea Ucrainei avioane de luptă MiG-29.

O coaliţie de 11 ţări, în frunte cu Ţările de Jos şi Danemarca, s-a angajat în mai să antreneze piloţi ucraineni pentru a utiliza avioanele de luptă occidentale, ceea ce nu înseamnă însă că acestea vor fi şi livrate. Nicio ţară nu s-a angajat să trimită avioane F-16 Ucrainei până acum, notează dpa. Nici antrenamentul promis nu a fost organizat deocamdată.

Forţele ucrainene implicate în prezent în contraofensiva vizând recuperarea teritoriului ocupat de Rusia se confruntă cu lipsa apărării antiaeriene.

Citit 665 ori Ultima modificare Joi, 17 August 2023 17:47

1 comentariu

  • postat de Presupun
    Vineri, 18 August 2023 08:38
    109.166.128.***
    Cum nu tot ce zboară se mănâncă, inclusiv știrile aruncate pe timp de război, înseamnă că ucrainenii urmează în scurt timp să primească F-16, dacă nu, chiar le-au primit.. Problema este pista decolare-aterizare, care sunt vizibile și ușor de lovit.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.