Zelenski consideră că o soluție politică privind Crimeea este posibilă

Zelenski consideră că o soluție politică privind Crimeea este posibilă
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o soluţie politică asupra Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, este posibilă şi preferabilă utilizării forţei, a informat luni dpa.

"Referitor la frontierele administrative ale Crimeei, cred că este posibil politic să se forţeze demilitarizarea Rusiei pe teritoriul peninsulei", a declarat Zelenski, într-un interviu acordat duminică, publicat de câteva media ucrainene luni dimineaţă.

La ora actuală, Kievul luptă împotriva invaziei ruse şi a declarat în repetate rânduri că intenţionează să elibereze Peninsula Crimeea, precum şi zonele ocupate de la începutul războiului declanşat în februarie 2022. Soldaţii ucraineni din sudul ţării avansează gradual de-a lungul coastei Mării Negre, într-un efort de a tăia calea de aprovizionare a Rusiei spre peninsulă.

Zelenski a spus că o soluţie politică pentru Crimeea ar fi preferabilă, pentru că aceasta ar însemna mai puţine victime. El a mai spus că nu doreşte să mute războiul pe teritoriul rus, subliniind că scopul este de a elibera teritoriile Ucrainei şi că avansarea pe teritoriul rus comportă riscul ca Ucraina să piardă sprijinul Occidentului.

Tot într-o declarație de presă, preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat că în Ucraina s-ar putea organiza alegeri în 2024, chiar dacă războiul continuă, dacă partenerii occidentali contribuie financiar, Parlamentul de la Kiev aprobă, iar toţi alegătorii au acces la urne. Reuters a consemnat duminică acest răspuns al lui Zelenski la o solicitare a senatorului american Lindsey Graham, care îi ceruse să anunţe alegeri pentru anul viitor.

În prezent, scrutinul nu poate avea loc deoarece este în vigoare legea marţială, care trebuie prelungită o dată la 90 de zile, următorul termen fiind 15 noiembrie. În mod normal, data alegerilor parlamentare ar fi în octombrie, oricum înaintea celor prezidenţiale, care ar trebui organizate în martie anul viitor.

O delegaţie parlamentară americană a făcut o vizită la Kiev pe 23 august. Printre participanţi a fost şi Graham, care a elogiat Ucraina pentru lupta împotriva Rusiei, însă a adăugat că ucrainenii ar trebui să demonstreze că sunt diferiţi de agresorii ruşi, ţinând alegerile chiar şi pe timp de război.

Preşedintele a susţinut că organizarea alegerilor în condiţii de pace ar costa cinci miliarde de hrivne (circa 125 mlioane de euro) şi a adăugat: "Nu ştiu de cât este nevoie pe timp de război". "Aşa că i-am spus (lui Lindsey - n. red.) că dacă SUA şi Europa asigură sprijin financiar...". "Nu voi lua bani de la arme ca să îi dau pentru alegeri. Iar asta este prevăzut de lege", a avertizat Zelenski.

El a afirmat că i-a mai explicat senatorului american că observatorii la alegeri ar trebui să meargă până în tranşee. "Ar trebui să trimitem observatori pe linia frontului, pentru a avea alegeri legitime pentru noi şi pentru întreaga lume".

Preşedintele a spus că şi ucrainenii care luptă cu invadatorii ruşi trebuie să poată vota. "Ei apără azi această democraţie, iar a nu le da această ocazie din cauza războiului ar fi incorect. Doar din acest motiv am fost împotriva alegerilor", a arătat el. Ucraina ar avea, de asemenea, nevoie de ajutor pentru a asigura accesul la urne a milioane de cetăţeni din străinătate, în special din Uniunea Europeană, a mai observat liderul de la Kiev.

Citit 1626 ori Ultima modificare Joi, 31 August 2023 22:58

6 comentarii

  • postat de Asally
    Joi, 31 August 2023 13:39
    109.166.131.***
    …….” cinci milioane de hrivne (circa 125 de milioane de euro)! ”…. Băă, voi ca si profesorii, nici cu calculatorul in fata nu stiti cate zerouri sa scrieti!
    0
    0
  • postat de ion
    Miercuri, 30 August 2023 16:44
    5.13.144.***
    Emigrati la fratii vostri, rusi, dragi comentatori...nu-i mai asteptati la Galati!
    0
    0
  • postat de Tupeu de nesimtit ...
    Marți, 29 August 2023 18:48
    108.245.201.***
    Dl Zelenski mai vrea vreo 135-150 Mil $$$ pt alegeri ...A zis ca SUA si UE trebuie sa-i dea banii astia daca vor alegeri in Ucraina ...Serios ???!!!! Asta e tupeu nene ,tupeu nesimtit ...Oare pana cand atata aroganta ????? Asta cam miroase a dictatura militara+ coruptie la greu .
    0
    0
  • postat de Cosmin
    Marți, 29 August 2023 13:54
    109.166.134.***
    Președintele Ucrainei a cumpărat o vilă pe coasta Mării Roșii din Egipt pe numele soacrei sale, conform ziarului egiptean Punch . Lângă această vilă, se află moșia Angelinei Jolie. Proprietatea ar fi fost cumpărată pe 16 mai 2023. Prețul tranzacției, potrivit publicației, a fost de 5 milioane dolari
    0
    0
  • postat de florin
    Marți, 29 August 2023 10:24
    86.124.201.***
    Tratatul de la Minsk a fost o solutie politica!Acum este târziu!Probabil ca Zelenski a inceput sa ia ìn calcul cistigarea alegerilor in SUA de Trump!Atunci si UE va avea o mare problema!Trump este antirazboi și pro rus!Vor urma vremuri ciudate!
    0
    0
  • postat de Ion
    Marți, 29 August 2023 08:10
    82.79.117.***
    Serios? Pe bune? Le-au trebuit 9 ani si sute de mii de victime ca sa ajunga la concluzia asta?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.