Putin și Erdogan se întâlnesc la Soci, pe malul Mării Negre

Putin și Erdogan se întâlnesc la Soci, pe malul Mării Negre
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Preşedintele rus Vladimir Putin va avea luni o întrevedere cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră, a anunţat vineri Kremlinul, transmite Reuters. Potrivit unor surse turce citate de această agenţie de presă, cei doi şefi de stat vor discuta în primul rând despre exporturile de cereale prin Marea Neagră.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat joi că a trimis Rusiei "un set de propuneri concrete" menite să reinstituie înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur.

Moscova a refuzat în iulie prelungirea acestei înţelegeri, acuzând că nu a fost respectată componenta ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei, şi că prea puţine cereale ucrainene au ajuns în ţările sărace, deşi aprovizionarea acestor ţări era scopul invocat de Ucraina şi aliaţii ei occidentali.

Un diplomat rus a declarat agenţiei Reuters că nu este "nimic nou" în scrisoarea pe care Guterres i-a transmis-o ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Acesta din urmă a declarat joi, după o convorbire cu omologul său turc, Hakan Fidan, că Rusia nu a primit niciun semn că statele occidentale vor oferi garanţiile pe care le cere în vederea reinstituirii acordului privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Rusia a cerut în special reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhoznadzor la sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

Citit 954 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Septembrie 2023 20:16

1 comentariu

  • postat de Slava Ucraina..
    Duminică, 03 Septembrie 2023 08:06
    204.14.72.***
    Flit ruzzia , jos putina !!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.