Marea Britanie vrea să trimită instructori militari în Ucraina

Marea Britanie vrea să trimită instructori militari în Ucraina
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Guvernul de la Londra doreşte să trimită instructori militari în Ucraina, în plus faţă de antrenarea forţelor armate ucrainene în Marea Britanie sau în alte ţări occidentale, aşa cum se întâmplă în prezent, a declarat ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, într-un interviu, a informat duminică Reuters.

Până în prezent, Marea Britanie şi aliaţii săi au evitat o prezenţă militară oficială în Ucraina, pentru a reduce riscul unui conflict direct cu Rusia. Marea Britanie a asigurat cursuri de pregătire militară de cinci săptămâni pentru aproximativ 20.000 de ucraineni în ultimul an şi intenţionează să antreneze un număr similar în viitor.

Într-un interviu pentru ziarul Sunday Telegraph, Shapps a declarat că există posibilitatea de a oferi pregătire militară în Ucraina, după o discuţie avută vineri cu lideri ai armatei britanice. "Vorbeam astăzi despre a aduce mai aproape în cele din urmă antrenamentele şi, de fapt, chiar în Ucraina", a spus el. "În special în vestul ţării, cred că oportunitatea acum este să aducem mai multe lucruri în ţară", a adăugat el. De asemenea, Shapps şi-a exprimat speranţa ca firmele britanice de apărare, precum BAE Systems, să continue cu planurile de înfiinţare a unor fabrici de arme în Ucraina.

Prim-ministrul Rishi Sunak l-a numit pe Shapps ministru al Apărării pe 1 septembrie, după demisia lui Ben Wallace.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că doreşte să transforme industria de apărare a ţării sale într-un "mare centru militar", prin parteneriat cu producătorii occidentali de arme, pentru a creşte aprovizionarea cu arme, necesară pentru a continua contraofensiva împotriva Rusiei.

În replică, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sugerat duminică că soldații britanici care antrenează trupe ucrainene în Ucraina ar fi ținte legitime pentru forțele ruse, la fel ca și fabricile germane care produc rachete Taurus, în cazul în care acestea ar aproviziona Kievul, transmite Reuters. Medvedev, care este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și care a devenit o figură antioccidentală în politica rusă, a declarat că astfel de măsuri luate de Occident aduc mai aproape cel de-al treilea război mondial.

Într-o postare pe Telegram, Medvedev și-a îndreptat mai întâi furia spre ministrul britanic al Apărării. "(Acest lucru) îi va transforma pe instructorii lor într-o țintă legală pentru forțele noastre armate", a scris Medvedev. "Înțeleg foarte bine că vor fi distruși fără milă. Și nu ca mercenari, ci ca specialiști britanici ai NATO". Medvedev și-a îndreptat apoi atenția către Germania, denunțându-i pe cei care doresc ca Berlinul să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră Taurus, care ar putea lovi teritoriul rusesc și să încerce să limiteze aprovizionarea armatei Moscovei. "Ei spun că acest lucru este în conformitate cu dreptul internațional. Ei bine, în acest caz, loviturile asupra fabricilor germane în care sunt făcute aceste rachete ar fi, de asemenea, în deplină conformitate cu dreptul internațional", a declarat Medvedev.

Citit 949 ori Ultima modificare Duminică, 01 Octombrie 2023 21:13

2 comentarii

  • postat de Ruie Musia
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:29
    213.233.110.***
    sLaba Z, iar o dai, mosule, de gard? Pai orcii au avut Wagner, Redut si Patriot ca trupe mercenare si tu ai tupeu sa vorbesti de mercenari? Rasule…
    19
    25
  • postat de Slava
    Duminică, 01 Octombrie 2023 22:23
    5.13.195.***
    Instructorii militari fac parte din "ajutoarele umanitare" oferite de NATO !
    Asa ies la iveala plutoanele de mercenari din "lumea libera"...
    Slava Z !
    25
    19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.