UPDATE - Zelenski a ajuns în România! Care este mesajul președintelui ucrainean

UPDATE - Zelenski a ajuns în România! Care este mesajul președintelui ucrainean
Evaluaţi acest articol
(99 voturi)

România a acordat sprijin militar şi umanitar Ucrainei, a afirmat, marţi, la Bucureşti, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

"România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră", a spus Zelenski, potrivit traducerii oficiale. Liderul de la Kiev a mulţumit românilor "pentru susţinerea şi ajutorul acordat Ucrainei".

Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat marţi o declaraţie politică, potrivit căreia relaţia bilaterală este ridicată la nivel de parteneriat strategic.

Zelenski a afirmat că, potrivit noilor coordonate, a discutat cu omologul său român despre deschiderea de noi puncte de trecere la graniţă, despre situaţia minorităţilor naţionale şi despre accelerarea pregătirii piloţilor ucraineni pe aeronave F-16 în centrul specializat din România.

De asemenea, a fost abordată şi situaţia de securitate de la Dunăre. "În România se cunoaşte cât de periculos este terorismul rusesc", a arătat Zelenski.

Liderul de la Kiev a afirmat că a insistat, în discuţiile cu omologul său român privind asistenţa militară, pe sistemele antiaeriene. "Sunt foarte bucuros că Ucraina a fost auzită de România", a completat el.

Preşedintele ucrainean a precizat că România a ajutat Ucraina în cel mai dificil moment din istoria sa.

"Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici, în România. România ne-a acordat sprijin şi militar şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi menţionăm faptul că România a ajutat Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră", a transmis el.

Zelenski a dezvăluit detalii legate de parteneriatul strategic. "Am discutat despre securitatea din regiunea Mării Negre, despre susţinerea formulei păcii, am vorbit de infrastructură, despre deschiderea de puncte de trecere noi la graniţa comună, am vorbit şi despre minorităţile naţionale. E o decizie foarte importantă pregătirea piloţilor ucraineni în România. Se creează un centru de pregătire a acestor piloţi şi am discutat cu domnul preşedinte cum să accelerăm procesul de pregătire ca piloţii pregătiţi aici să fie printre primii pe front", a menţionat preşedintele Ucrainei.

El a făcut referire şi la recentele atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, care au afectat şi teritoriul României.

"E un pericol nu numai pentru statul nostru, e un pericol pentru toţi. Vă asigur că România şi Ucraina sunt nişte noduri de securitate, România este o ţară-garant, de asigurare alimentară a lumii întregi. Se folosesc porturile de pe Dunăre, se folosesc porturile din România care asigură necesităţile pentru alte ţări. Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă rusească ce atacă porturile noastre ... Trebuie să facem tot ce e posibil pentru apărarea acestor porturi, ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă", a mai spus Zelenski.

Acesta a vorbit şi despre cooperarea trilaterală Ucraina - Republica Moldova - România şi de faptul că în curând va funcţiona un coridor de transport de cereale din Ucraina, prin Republica Moldova.

În acest context, şi-a exprimat convingerea că şi Ucraina şi Republica Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene. "E foarte important că România susţine acest proces. Suntem pregătiţi pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi România ne susţine", a adăugat preşedintele ucrainean.


Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns în România în prima sa vizită oficială. Într-un mesaj pe rețeaua X (Twitter), Zelenski mulțumește țării noastre pentru sprijinul acordat Kievului.

„Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie garanți de securitate în lume, în special în domeniul securității alimentare”, a scris președintele ucrainean pe rețeaua de socializare.

El a precizat că în va discuta cu președintele Iohannis despre situația de securitate, precum și despre colaborarea dintre cele două țări.

„România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră şi al cărui sprijin se întăreşte cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele naţiuni”, a mai scris el.

Volodimir Zelenski va fi primit, la ora 13.00, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi urmând să aibă convorbiri tete-a-tete şi discuţii oficiale. Ulterior, cei doi şefi de stat vor face declaraţii de presă comune.

De asemenea, Zelenski se va întâlni în cursul zilei de azi cu premierul Marcel Ciolacu și va susține un discurs în plenul camerelor reunite ale Parlamentului.

Citit 2246 ori Ultima modificare Marți, 10 Octombrie 2023 16:51

9 comentarii

  • postat de Mihail
    Duminică, 15 Octombrie 2023 20:31
    5.14.131.***
    Oricum,niciun presedinte care se respecta si are minima educatie nu vine la o intalnire de grad inalt in tinuta de jogging!!! Respect,actorasule,daca nu ai 8nvatat inca cum sa te imbraci in astfel de situatii,ia exemplu de la Presedintele nostru,u brad de om,prezentabil ,elegant,model pentru dilet
    43
    14
  • postat de Raluca
    Miercuri, 11 Octombrie 2023 10:19
    109.102.89.***
    Au discutat si de accidentele auto provocate de ucrainieni, care nu platesc RCA? Noi platim amenzi grase in Romania si UE, daca nu avem asigurarea, ei nu. Drumurile si asa proaste, sunt f. deteriorate de camioanele lor care nu stim ce transporta - cica grau. In tara noastra suntem discriminati.
    75
    97
  • postat de Ruie Musia
    Marți, 10 Octombrie 2023 22:53
    45.155.40.***
    soso, acest maldăr de nesimțire și indolență insista sa ne arate cât de limitata e. Ea și fanii ei.
    119
    98
  • postat de Doi oficiali din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina, suspectaţi de deturnarea a 6 milioane de euro
    Marți, 10 Octombrie 2023 21:37
    108.245.201.***
    Poate ar fi trebuit sa spuna cat fura ,cat au furat sau cat vor mai fura ca de ....." Prosti dar multi " trimite- beleoane ..Hehheheh.....Slava,slava ..ca mafia e cat cuprinde .
    92
    123
  • postat de Riktus
    Marți, 10 Octombrie 2023 21:25
    86.124.200.***
    Toti cercopitecii pro-rusi isi arata lăturile ! De asta nici nu au evoluat prea mult de la canibalism la primitivism. Dar au avut privilegiul de a trai intr-o tara libera si democrata, păpând și îmbrăcând tot ce e mai fain din vest. Pînă și dispozitivele de pe care scriu sunt din alta epoca si lume.
    119
    99
  • postat de Zelenski
    Marți, 10 Octombrie 2023 18:34
    108.245.201.***
    Vreau bani , vreau bani , vreau bani .....
    97
    120
  • postat de Slava Ucraina !
    Marți, 10 Octombrie 2023 18:22
    204.14.72.***
    Slava Romania , Slava UE , Slava SUA !!
    116
    91
  • postat de Akbar
    Marți, 10 Octombrie 2023 18:15
    5.13.150.***
    Se pare ca nu va mai tine nici un discurs in Parlament. Au avut grija alde Sosoaca si Simion. Pentru cativa analfabeti, ne facem de ras in galaxie si dam apa la moara iubitorilor de secera si ciocan. Atat putem, astia suntem....
    121
    100
  • postat de uuie_mkraina
    Marți, 10 Octombrie 2023 18:14
    89.136.186.***
    73
    102

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.