Zelenski salută înființarea centrului pentru piloți F-16 din România

Zelenski salută înființarea centrului pentru piloți F-16 din România
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a vorbit compatrioţilor despre "veştile bune" din România şi le-a mulţumit preşedintelui român Klaus Iohannis şi premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloţilor pentru F-16 de la Feteşti.

"Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare", a spus Volodimir Zelenski.

Preşedintele Volodimir Zelenski a insistat din nou că obiectivul Kievului rămâne eliberarea întregului teritoriu cotropit de Rusia, inclusiv Crimeea, într-o aparentă respingere a propunerii pe care în urmă cu câteva zile o făcea fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Acesta spunea că Ucraina ar trebui să fie primită în Alianţa Nord-Atlantică doar cu teritoriul pe care îl controlează, fără regiunile ocupate de Rusia, pentru că în felul acesta ar fi transmis Moscovei semnalul că nu poate împiedica intrarea Ucrainei în NATO.

"Le mulţumesc tuturor celor din lume care îşi amintesc că atacul Rusiei asupra ordinii internaţionale bazate pe reguli a început cu Crimeea. Odată cu confiscarea Crimeei, Rusia a început această agresiune şi destabilizare. Şi este greu de imaginat să restabilim pacea în lume dacă nu returnăm Ucrainei ceea ce Rusia i-a furat. Restabilirea integrităţii noastre teritoriale este o necesitate globală", a arătat liderul ucrainean.

El a anunţat, în context, că a cerut îmbunătăţirea "comunicării internaţionale" a Ucrainei, pentru ca partenerii "să îi înţeleagă şi să îi audă pe ucraineni". El a lăudat, pe de altă parte, activitatea serviciilor de spionaj ale ţării graţie, cărora "Ucraina ştie şi va şti ce pregăteşte inamicul şi cum să răspundă - corect şi puternic. Atât pe teren, cât şi în Marea Neagră", a precizat Zelenski.

În ceea ce priveşte linia frontului, Zelenski a recunoscut că situaţia rămâne dificilă la Avdiivka, Mariinka, direcţia Bahmut, direcţia Lîman, Kupiansk, Zaporojie, regiunea Herson. "Este dificil în fiecare dintre aceste zone. Dar le mulţumesc tuturor celor care sunt rezistenţi. Le sunt recunoscător tuturor celor care nu-şi pierd puterea şi poziţiile", a transmis Zelenski.

Şeful statului a mai spus că în ciuda războiului pe care îl poartă, Ucraina trebuie să-şi reformeze legislaţia şi să aplice toate recomandările Uniunii Europene, astfel încât să obţină "o decizie necondiţionată" de începere a negocierilor de aderare la UE, decizie care este aşteptată luna viitoare. El a spus că a avut o "lungă întâlnire" cu diplomaţi, oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai Parlamentului pentru a pregăti Ucraina pentru decizia politică a Consiliului European de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Comisia Europeană a recomandat Consiliului European săptămâna trecută ca Ucraina - alături de Republica Moldova - să fie invitată să înceapă negocierile de aderare la UE. Decizia ar urma să fie luată de liderii europeni la summitul pe care îl vor avea în decembrie.

Citit 905 ori Ultima modificare Marți, 14 Noiembrie 2023 19:02

6 comentarii

  • postat de pentru russnacul Ivan :
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 13:18
    194.34.105.***
    astea (F-16) , nu polueaza , ele deratizeaza Ucraina de sobolanii russi !!
    6
    10
  • postat de RuieMusia
    Vineri, 17 Noiembrie 2023 09:07
    86.121.182.***
    Excelente vesti. Si da, o plăcere sa vezi trolii rusi perpelindu-se când vad ca susținerea Ucrainei rămâne constanta. Si ca va rămâne pana se întorc orcii in văgăuna aia de tara de secol 12
    8
    19
  • postat de ziarist ruzznac...
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 09:47
    204.14.72.***
    de ce nu publici toate comentariile ?????
    5
    38
  • postat de Este de bine, aviația face senzația.
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 09:34
    109.166.133.***
    Ușor, ușor, NATO, SUA, prinde încredere în România.
    22
    29
  • postat de Ivan
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 07:14
    82.79.117.***
    Astia nu polueaza? Unde sunt ONG-urile? Cele care blocheaza proiectele de investitii pentru diverse mari probleme gen habitat pentru musculite, soparle, etc. Bani pentru inarmare sunt... criza economica mai e?
    30
    24
  • postat de uuie_mkraina
    Miercuri, 15 Noiembrie 2023 00:32
    89.136.186.***
    Să dea Domnu' ca acest centru să aibă soarta industriei rromânești! Același lucru valabil și pentru nato.
    42
    32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.