Războiul din Ucraina, pe agenda Forumului Economic de la Davos

Războiul din Ucraina, pe agenda Forumului Economic de la Davos
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Consilierii pentru securitate naţională din 83 de state au participat, în Elveția, în avanpremieră la Forumul Economic de la Davos, la un al patrulea ciclu de discuţii pe baza propunerilor în 10 puncte ale lui Zelenski pentru o pace justă şi durabilă în Ucraina, la aproape doi ani de la declanşarea de către Rusia a ofensivei sale militare de mare amploare.

Negocierile, de la care Rusia a fost absentă, au fost coprezidate de asistentul preşedintelui ucrainean Andrii Iermak, şeful de birou al lui Zelenski, şi de ministrul elveţian al Afacerilor Externe, Ignazio Cassis. Ele s-au derulat în luxoasa staţiune de schi Davos, cu o zi înainte de deschiderea summitului de cinci zile al Forumului Economic Mondial, ce reuneşte elita economică şi politică a planetei, summit la care urmează să participe şi preşedintele ucrainean.

"Scopul este de a ne pregăti pentru a fi gata să lansăm un proces cu Rusia, când va veni momentul", a declarat Cassis, în timpul unei conferinţe de presă. Cu toate acestea, ministrul elveţian a spus că până acum nici Kievul, nici Moscova nu erau gata să facă acest pas.

La rândul său, Iermak a estimat că negocierile au fost unele "deschise, constructive şi detaliate", asupra principiilor-cheie pentru a ajunge la "o pace globală, justă şi durabilă pentru Ucraina". Chiar dacă există divergenţe asupra modului de a ajunge acolo, "noi suntem foarte aproape asupra marilor principii de independenţă, integritate teritorială, suveranitate şi norme de drept internaţional şi de statute ale Naţiunilor Unite", a declarat el, în timpul unei conferinţe de presă.

Cassis a subliniat importanţa participării la negocieri a Braziliei, Indiei şi Africii de Sud, membri alături de Rusia în cadrul BRICS. "Implicarea lor este foarte importantă pentru că ele dialoghează cu Moscova şi păstrează în relaţia cu ea un anumit grad de încredere", a explicat el. Potrivit lui Cassis, crearea unei dinamici colective cu un larg evantai de ţări, dincolo de naţiunile occidentale, va ajuta la căutarea unei căi pentru a ieşi din conflict.

Prim-ministrul chinez Li Qiang va veni la Davos, însă Iermak nu a putut spune dacă Zelenski va avea o întrevedere cu acesta.

Responsabilul ucrainean a declarat că ţara sa preconizează să organizeze summituri cu state africane şi sud-americane, pentru a explica poziţia Ucrainei. "Este foarte important ca ţările responsabile să analizeze planul nostru şi să declare că este un plan realist", a spus el. Iermak a dat asigurări că nu a fost supus presiunilor pentru ca Ucraina să facă nişte concesii teritoriale, adăugând că ţara sa continuă să lupte şi că "va câştiga în mod evident acest război".

Andrii Iermak s-a declarat, de asemenea, optimist asupra faptului că ajutorul va continua să vină de la partenerii Ucrainei în Europa şi de la SUA. "Va trebui, într-un mod sau altul, să găsim o cale pentru a include Rusia. Nu va fi pace fără ca Rusia să aibă un cuvânt de spus", a insistat Cassis. "Însă aceasta nu înseamnă că noi trebuie să aşteptăm ca Rusia să facă ceva. În fiecare minut, zeci de civili din Ucraina sunt ucişi sau răniţi. Nu avem dreptul de a aştepta la infinit", a subliniat şeful diplomaţiei elveţiene.

Alte trei reuniuni la nivel de consilieri pentru securitate naţională au avut loc înainte de aceasta: la Copenhaga în iunie 2023, la Jeddah în august şi în Malta în octombrie. Negocierile de la Davos s-au axat în special pe criteriile reţinute pentru a determina sfârşitul ostilităţilor, retragerea trupelor ruse, justiţia pentru crimele comise şi prevenirea unei noi escaladări. Potrivit lui Cassis, reuniunea de duminică ar urma probabil să fie ultima de acest tip la nivel de consilieri pentru securitate naţională, fiind necesară o reuniune la un nivel mai înalt.

Citit 696 ori Ultima modificare Luni, 15 Ianuarie 2024 16:02

5 comentarii

  • postat de Adrian
    Joi, 18 Ianuarie 2024 13:48
    128.127.117.***
    Cetățean normal ca rusia are de spus de vreme ce e cea mai mare putere europeana și a 2 a in lume....fac pionii planurile sau regii?
    13
    3
  • postat de A permite Rusiei să învingă Ucraina nu este o opțiune: Ce arme, pe lângă rachete de croazieră Scalp, vrea Franța să ofere acum Kievului
    Miercuri, 17 Ianuarie 2024 17:39
    104.243.214.***
    Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat la 16 ianuarie furnizarea către Ucraina a aproximativ 40 de rachete Scalp/Storm Shadow cu rază lungă de acțiune și "câteva sute de bombe". Slava Ucraina !
    12
    16
  • postat de Ion
    Marți, 16 Ianuarie 2024 08:01
    82.79.117.***
    Slava!...
    23
    8
  • postat de florin
    Marți, 16 Ianuarie 2024 06:01
    86.124.202.***
    Davos!Averile celor care organizează aceasta întâlnire au crescut uriaș pe fondul inflației la nivel mondial!Pandemia și războiul din Ucraina au consolidat averile uriașe!Din păcate ceea ce se va hotărî acolo ne va afecta direct pe noi românii!Avem politicieni prea slab pregătiți pt a se împotrivi!
    20
    23
  • postat de un cetatean
    Marți, 16 Ianuarie 2024 03:55
    84.232.168.***
    Nu va fi pace fără ca Rusia să aibă un cuvânt de spus - halal conducere prin europa, cum adica sa aiba rusia ceva de spus? de spus ce?
    In ciuda propagandei rusesti Rusia nu e infinita, si va simti la un moment dat asta, de fapt ei simt deja ....
    27
    16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.