Un nou atac masiv cu drone ucrainene asupra regiunilor ruseşti

Un nou atac masiv cu drone ucrainene asupra regiunilor ruseşti
Evaluaţi acest articol
(54 voturi)

Ucraina a lansat miercuri un amplu atac cu drone asupra regiunilor ruseşti, provocând un incendiu la cea mai mare rafinărie de petrol a companiei Rosneft, în ceea ce preşedintele Vladimir Putin spune că este o încercare a Kievului de a perturba alegerile prezidenţiale din Rusia, relatează Reuters, citată de News.ro. Presa rusă a relatat că în jur de 60 de drone au fost distruse deasupra teritoriului suveran rusesc în doar câteva ore.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au folosit drone pentru a lovi infrastructuri esenţiale, instalaţii militare şi concentrări de trupe în războiul lor de mai bine de doi ani, dar Kievul a început în ultimele luni să lovească predilect rafinării şi instalaţii energetice ruseşti.

La o zi după ce a avariat grav rafinăria NORSI a Lukoil, o dronă ucraineană a atacat rafinăria de petrol Riazan a Rosneft, a şaptea ca mărime din Rusia, situată la 180 km de Moscova. "Rafinăria de petrol de la Riazan a fost atacată de un UAV (vehicul aerian fără pilot)", a declarat Pavel Malkov, guvernatorul regiunii Riazan, care se învecinează cu regiunea Moscovei la nord. "Ca urmare, a izbucnit un incendiu. Potrivit informaţiilor preliminare, există răniţi", a spus el, fără a da detalii.

Agenţia rusă de presă de stat RIA a declarat că patru drone ucrainene au atacat rafinăria la primele ore ale dimineţii, ceea ce a dus la un incendiu extins pe 175 de metri pătraţi. Incendiul a fost stins câteva ore mai târziu.

Impactul asupra producţiei nu a fost imediat clar. Imagini neverificate postate pe reţelele sociale au arătat o coloană de fum negru care se ridica spre cer la uzina Riazan, care rafinează aproximativ 12,7 milioane de tone de petrol pe an, adică 4,6% din totalul rusesc, potrivit unor surse din industrie.

La Riazan se rafinează 6,4% din producţia de benzină a Rusiei, 4,1% din cea de motorină, 7,7% din cea de păcură şi 8,0% din combustibilul pentru aviaţie, potrivit unor surse, deşi cifrele complete ale producţiei ruseşti nu mai sunt publicate.

O altă dronă a fost distrusă de apărarea aeriană în timp ce se apropia de rafinăria Kirişi, a doua ca mărime din Rusia, în nordul Rusiei, a declarat Aleksandr Drozdenko, guvernatorul regiunii Leningrad. Nu a existat niciun impact asupra activităţii rafinăriei, a precizat el.

În regiunea Belgorod, resturi căzute de la dronele doborâte au avariat o conductă de alimentare cu gaz şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor sate.

Securitatea în jurul rafinăriilor de petrol, o sursă-cheie de venit a Rusiei, a fost înăsprită în unele regiuni, a relatat presa rusă.

Într-un interviu publicat miercuri, Putin a acuzat Kievul că încearcă să perturbe alegerile prezidenţiale din 15-17 martie prin atacurile sale.

Preţul petrolului a crescut miercuri pe burse, susţinut de potenţiala perturbare a aprovizionării după atacurile ucrainene asupra rafinăriilor ruseşti, dar şi de semnele unei cereri puternice şi de speranţele că Rezerva Federală ar putea începe în curând să reducă ratele dobânzilor, în ciuda unei inflaţii americane oarecum la un nivel mai mare decât aşteptările.

Citit 978 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2024 02:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.