Administraţia preşedintelui Joe Biden a ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în adâncimea teritoriului rus, au declarat duminică pentru Reuters trei surse familiarizate cu această problemă, ceea ce pare a fi o schimbare semnificativă a politicii SUA faţă de războiul dus de Rusia în Ucraina.
Ucraina intenţionează să efectueze primele sale atacuri cu rază lungă de acţiune în zilele următoare, au declarat sursele, fără a dezvălui detalii, din cauza preocupărilor legate de securitatea operaţională. În aceste atacuri ar putea fi folosite rachetele ATACMS, cu cea mai mare rază de acţiune furnizată Kievului de către Washington.
Casa Albă a refuzat până în prezent să comenteze această informaţie.
Pe de altă parte, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit duminică seară, în discursul său adresat naţiunii, despre informaţiile apărute în presa americană. "Planul de întărire a Ucrainei este 'Planul pentru victorie' pe care l-am prezentat partenerilor noştri. Unul dintre punctele-cheie este despre capacităţile de lungă distanţă ale armatei noastre. Astăzi s-a vorbit mult în mass-media că am fi primit permisiunea pentru aceste acţiuni. Dar atacurile nu se fac cu cuvinte. Aceste lucruri nu se anunţă. Rachetele vorbesc de la sine şi nu există nicio îndoială că vor face acest lucru", a declarat Zelenski, în încheierea discursului său de duminică.
Primele atacuri ar putea fi îndreptate, potrivit surselor citate de New York Times, contra trupelor nord-coreene care luptă alături de ruşi împotriva trupelor ucrainene care ocupă o parte din regiunea rusă Kursk.
După relatarea din New York Times, mass-media franceze şi britanice au citat surse din guvernele lor care anunţă că Londra şi Paris vor permite, de asemenea, Ucrainei să lovească ţinte militare în interiorul Rusiei cu rachetele Storm Shadow şi SCALP, pe care aceste ţări le-au transferat la Kiev, potrivit EFE.
Drept reacție, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, luni, că autorizarea Kievului de către preşedintele american Joe Biden de a utiliza rachete americane cu rază lungă de acţiune asupra teritoriului rus este de natură să "toarne gaz pe foc" în conflictul din Ucraina. "Este evident că administraţia aflată la sfârşit de mandat la Washington are intenţia de a lua măsuri pentru a continua să toarne gaz pe foc şi să provoace o nouă escaladare a tensiunilor", a declarat Peskov. Dacă această decizie va fi confirmată oficial de Washington, va duce la "o situaţie fundamental nouă în termeni de implicare a SUA în acest conflict", a mai atenţionat Peskov.
În septembrie, Vladimir Putin a declarat că o undă verde occidentală ar fi "nimic mai puţin decât o implicare directă a ţărilor din NATO în războiul din Ucraina". Potrivit lui Peskov, care îl citează pe Putin, loviturile pe teritoriul rus nu ar fi "realizate de Ucraina, ci de ţările care dau autorizarea pentru aceasta". "Coordonatele ţintelor nu sunt furnizate de militarii ucraineni, ci de specialişti ai acestor ţări occidentale. Aceasta schimbă radical natura implicării lor", a reiterat el.
Decizia SUA, cu aproape două luni înainte ca preşedintele ales Donald Trump să-şi preia mandatul, vine după luni de insistenţe din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Schimbarea poziţiei Washingtonului urmează desfăşurării de către Rusia a unor trupe terestre nord-coreene, evoluţie care a provocat îngrijorare la Washington şi Kiev.