Angajaţii în concediu medical riscă să NU îşi primească toţi BANII

Angajaţii în concediu medical riscă să NU îşi primească toţi BANII
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pacienţii suferinzi de cancer, boli neurologice sau gravidele riscă să nu îşi primească banii integral pentru concediile medicale nici luna viitoare, avertizează preşedintele Asociaţiei Pacienţilor din România, Vasile Barbu. Acesta adaugă că textul OUG prin care Executivul vrea să corecteze tăierile pentru pacienţii cu pricina este încâlcit, lucru ce ar putea să le dea bătăi de cap firmelor în vederea implementării.

În ciuda promisiunilor guvernanţilor de a rezolva problema tăierii banilor alocaţi pentru concediul medical, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor, Vasile Barbu, spune că răul a fost deja făcut. "Au fost afectaţi pacienţii ale căror concedii medicale sunt plătite în proporţie de 100 la sută din salariul net. Vorbim de oameni suferinzi de cancer, boli neurologice, care au trecut printr-un accident vascular sau infarct, cei care au făcut fracturi etc. Toţi aceşti oameni s-au trezit cu 25 la sută mai puţini bani în această lună, lucru care poate fi fatal pentru unii dintre ei. Sunt pacienţi care sunt nevoiţi să îşi cumpere anumite medicamente, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate nu le compensează. De asemenea, aceştia au nevoie de alimentaţie specifică. Pacienţii, de regulă, au un plan de cheltuieli bine stabilit pentru fiecare lună. De aici şi şocul şi revolta atât de mare în rândul lor, mai ales că cei mai mulţi nu au alte venituri", a explicat Barbu.

Problemă cu repetiţie

Mai mult, reprezentantul asociaţiei afirmă că pacienţii riscă să nu primească toţi banii pentru concediul medical nici în luna martie, pentru că textul OUG este dificil de aplicat pentru angajatori. În plus, ei s-ar putea să nu mai primească compensaţiile pentru pierderile din această lună şi martie (dacă va fi cazul - n.r.). "Faptul că guvernanţii au promis că vor rezolva problema nu ar trebui să îi liniştească pe pacienţi. De ce? Ei trebuie să mai aştepte cel puţin o lună până când vor primi din nou banii integral pentru concediul medical plus sumele datorate din luna februarie. Spun cel puţin o lună pentru că am văzut textul OUG care urmează să fie adoptată de Executiv şi am constatat că este foarte încâlcit. Mă îndoiesc că aceste corecturi vor putea fi aplicate de firme până luna viitoare, întrucât se prea poate ca acestea să nu ştie ce au de făcut. Mai mult, în ordonanţă se specifică că angajatorii trebuie să deducă diferenţele de plată până la 31 martie. Astfel, se înţelege că dacă firmele nu vor reuşi să deducă aceste sume până la data prevăzută, pacienţii nu vor mai recupera banii pierduţi în urma aplicării noului Cod fiscal", a conchis Barbu.

Citit 2513 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Februarie 2018 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.