Dieta ţinută în funcţie de grupa de sânge are unele riscuri

Dieta ţinută în funcţie de grupa de sânge are unele riscuri
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Autorul dietei pe grupe de sânge este dr. Peter D’Adamo. Acesta susţine că factorul determinant pentru stabilirea corectă a unei diete este grupa de sânge. Regimul nu are însă nicio justificare ştiinţifică.

Principiul dietei pe grupe de sânge este acela că proteinele variate din alimente pot interacţiona distinct cu celulele organismelor cu grupă de sânge diferită. Autorul mai susţine că grupa de sânge este moştenită de la strămoşi cu diferite stiluri de viaţă. Astfel, cei cu grupă de sânge 01 au avut strămoşi vânători, a căror alimentaţie se baza în primul rând pe carne; cei cu A2, au avut strămoşi fermieri, obişnuiţi să mănânce mai ales vegetale; persoanele cu grupa B3 provin din strămoşi omnivori, în timp ce strămoşii cu AB4 aveau caracteristici combinate între A2 şi B3. Potrivit „Abecedarului de obezitate“, coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, dieta pe bază de grupe de sânge nu are la bază nicio dovadă ştiinţifică. Nici în ceea ce priveşte beneficiul pentru sănătate, nici în ceea ce priveşte scăderea ponderală.

Predispoziţie la carenţe

Reducerea caloriilor consumate ca urmare a îndepărtării din alimentaţie a unor grupe întregi de alimente este probabil principala cauză a scăderii în greutate. Dieta este dezechilibrată din punct de vedere nutriţional pentru majoritatea persoanelor, prin renunţarea la toate alimentele dintr-o grupă, ceea ce predispune la carenţe alimentare pe termen lung, potrivit sursei citate. Medicii nutriţionişti insistă asupra faptului că persoanele care doresc să piardă în greutate trebuie să facă acest lucru sub supravegherea unui medic specialist şi nu însuşindu-şi orice dietă citită pe internet, obicei care poate face mai mult rău decât bine.

Tocmai de aceea, atunci când vreţi să scăpaţi de kilogramele în plus, este important să ţineţi mai degrabă cont de ce şi cât mâncaţi. Astfel, cantitatea de calorii ingerate zilnic trebuie să fie mai mică decât cantitatea de calorii consumate prin metabolismul organismului şi cu ajutorul activităţilor fizice. Mai mult, ţineţi seama de calitatea alimentelor pe care le alegeţi şi nu de cantitatea lor. Ca regulă generală, este bine să citiţi eticheta fiecărui produs, înainte de a-l pune în coşul de cumpărături.

Citit 5407 ori Ultima modificare Duminică, 25 Februarie 2018 21:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.