UPDATE | Imunoglobulină cumpărată din Fondul de rezervă

UPDATE | Imunoglobulină cumpărată din Fondul de rezervă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

UPDATE, miercuri, 21 februarie | Guvernul ia iar în discuţie criza de imunoglobulină şi intenţionează să aloce bani din Fondul de rezervă pentru achiziţia de doze. Sumele urmează să ajungă către compania naţională Unifarm, care se va ocupa de achiziţiile necesare.

În urmă cu o săptămână, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţa că 10.000 de doze de imunoglobulină vor intra în ţară ca urmare a activării mecanismului de protecţie civilă de către Ministerul Sănătăţii. Primele doze vor sosi din Austria, a explicat oficialul român, alte ţări care au răspuns la apelul României fiind Statele Unite ale Americii şi Italia. Practic, dozele vor ajunge în ţară după finalizarea formalităţilor, a ţinut să precizeze şefa de la Sănătate, adăugând că se află în tratative cu autorităţile americane şi analizează detaliile unei oferte de 100 de kilograme de imunoglobulină.

Ministerul Sănătăţii a pregătit un proiect de hotărâre de guvern prin care să deblocheze bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru achiziţia primelor 10.000 de doze.


Soluţii internaţionale pentru CRIZA de imunoglobulină. Ce a ANUNȚAT Ministrul Sănătăţii | Lipsa de pe piaţă a imunoglobulinei a determinat autorităţile române să ceară oficial ajutorul ţărilor din UE şi NATO, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţând că i-a comunicat şi prim-ministrului că va activa această procedură. Primul stat european care a răspuns apelului este Austria.

Sorina Pintea a precizat că, anual, România are nevoie de aproape 1.000 de kilograme de imunoglobulină. "Acest mecanism de protecţie civilă înseamnă că cererea noastră ajunge într-un sistem electronic, iar statele ne pot ajuta. Avem deja un răspuns de la Crucea Roşie din Austria, care a cerut mai multe precizări. Avem nevoie anual de 956 kilograme de substanţă, cantitate care până acum nu a fost asigurată. Pe termen lung, există mai multe variante, pe care le vom comunica la momentul oportun. Gestul nostru este un semnal că nu mai suntem dispuşi să negociem viaţa pacienţilor", a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Sorina Pintea s-a arătat dezamăgită de reacţia distribuitorilor de medicamente, care nu şi-au respectat angajamentele de livrare a dozelor de imunoglobulină. "Eu aş fi vrut ca distribuitorii să ne fie parteneri. Există nişte clauze în contracte, pe care o să le analizăm. Nu exclud să reintroducem taxa clawback", a mai spus ministrul.

Unifarm se va ocupa de achiziţia imunoglobulinei

Anterior, ministrul declarase că situaţia este una foarte gravă, în depozitele Ministerului Sănătăţii nemaifiind nici măcar o singură doză de imunoglobulină. "Producătorii au informat că, din motive obiective, nu mai pot asigura necesarul de doze. Am căutat soluţii, inclusiv am trimis adrese la ambasade ale unor state europene. Am apelat la o măsură extremă, dar foarte utilă. Ne vom uita şi pe contractele cu producătorii, pentru a vedea cine nu le-au onorat. Trebuie să ne respectăm obligaţiile", a declarat, la Europa FM, Sorina Pintea.

Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Naţională "UNIFARM" SA, care va acoperi şi costurile.

Citit 1410 ori Ultima modificare Joi, 22 Martie 2018 01:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.