Cauze ale problemelor hepatice. Fumatul în exces poate afecta în mod grav ficatul

Cauze ale problemelor hepatice. Fumatul în exces poate afecta în mod grav ficatul
Fumatul poate creşte dramatic riscul de a te îmbolnăvi de cancer la ficat
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Factorii care dăunează ficatului sunt multipli. Toxinele acumulate în timp, consumul de alcool şi o dietă necorespunzătoare sunt doar câţiva dintre aceştia.

Ficatul are, printre altele, sarcina de a procesa toate medicamentele care intră în corp, însă organul poate avea de suferit din cauza unei combinaţii toxice de medicamente sau din cauza unei supradoze. De pildă, supradozajul cu acetaminofen (paracetamol) este o cauză comună a insuficienţei hepatice. Este important să te informezi în cazul medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi să întrebi medicul sau farmacistul cu privire la doza maximă pe care o poţi lua în condiţii de siguranţă. Anumite medicamente pot irita vasele de sânge din ficat, provocând îngustarea lor sau formarea unor cheaguri de sânge (tromboză). Contraceptivele orale pot cauza tromboza venoasă hepatică, în special în rândul femeilor fumătoare.

Fumatul în exces

Pe lângă alcool, fumatul poate provoca leziuni importante la nivelul ficatului şi contribui la dezvoltarea cancerului hepatic. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, fumatul poate creşte dramatic riscul de a te îmbolnăvi de cancer la ficat. De asemenea, aproape jumătate din cazurile de cancer hepatic sunt asociate cu fumatul.

Grăsimile

Persoanele care mănâncă frecvent grăsimi de origine animală se pot confrunta cu boala ficatului gras sau cu boala ficatului gras non-alcoolic. Aceasta este produsă de acumularea de grăsimi în ficat, ceea ce provoacă inflamaţie. Uneori, boala poate progresa într-un stadiu mai sever şi provoacă leziuni hepatice. 

Substanţele toxice

În anumite cazuri, expunerea la unele substanţe chimice toxice poate dăuna ficatului, prin iritarea celulelor hepatice. Acest lucru are drept rezultat inflamaţia (hepatita), reducerea secreţiei fluxului biliar prin ficat (colestază) şi acumularea de trigliceride (steatoză). Anumite substanţe chimice, precum steroizii anabolizanţi, clorura de vinil şi tetraclorura de carbon, pot provoca apariţia cancerului de ficat. 

Abuzul de alcool

Consumul excesiv de alcool pe perioade lungi provoacă boala hepatică alcoolică („ficatul alcoolic“). Atunci când ficatul încearcă să descompună alcoolul, reacţia chimică ce rezultă poate să dăuneze celulelor hepatice. Această deteriorare poate să ducă la inflamaţie şi la leziuni, pe măsură ce ficatul încearcă să se repare singur.

Citit 17916 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iunie 2018 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.