Un medic gălăţean mobilizează lumea să doneze sânge

Un medic gălăţean mobilizează lumea să doneze sânge
Vara, numărul donatorilor scade cam cu 20 - 30 de persoane pe zi
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Mai multe persoane din localitatea Matca s-au mobilizat şi au venit la Centrul de Transfuzii din Galaţi pentru a dona sânge. Totul a fost pus la cale de medicul endocrinolog Marius Huţanu, din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi, în cadrul campaniei "Speranţă pentru viaţă". Mesajul nu a rămas fără ecou, astfel că, începând de luni, mai multe persoane au mers şi au donat sânge.

Campanie este binevenită, mai ales că, în perioada verii, numărul donatorilor scade. "În medie, în cursul anului, numărul donatorilor este de 70-80 pe zi, dar în perioada  de vară, mai ales în perioada concediilor, numărul acestora scade cam cu 20-30, deci ajungem cam la 50-60 de donatori pe zi. Avem  nevoie de toate grupele de sânge, în mod special de cele cu RH negativ, pentru că numărul celor care au aceste grupe este mai mic", ne-a explicat dr. Beatrice Cristian, medic primar în cadrul Centrului de Transfuzii Galaţi.

Campania "Speranţă pentru Viaţă" se va încheia la sfârşitul acestei săptămâni. "Desfăşurăm o campanie de donare de sânge în perioada 6-10 august, adică toată săptămâna, campanie în care s-au implicat Caravana Speranţei, asociaţia umanitară care a iniţiat acest proiect, Centrul de Transfuzii, Biserici Adventistă, ca şi comunitate în care am putut mobiliza oamenii din întreg judeţul Galaţi, şi media, care ne-a ajutat foarte mult în promovarea acestui proiect. Procentual, doar 60 la sută dintre cei care au nevoie de sânge beneficiază, deci unul din trei pacienţi nu primeşte sânge când are nevoie. Mai ales în sezonul de vară este o mare nevoie de donatori. Necesarul de sânge este, paradoxal, mai mare în sezonul estival, iar donatorii sunt mai puţini", ne-a explicat dr. Marius Huţanu.

Donatorii au venit şi de la 80 de kilometri distanţă, de la Matca. "Nu am venit pentru cineva anume, anul trecut am donat pentru cineva. Am auzit, pe toate canalele de informare, că este lipsă de sânge şi am venit să dăm o "picătură" de ajutor", ne-a declarat Narcis Pohrib.

"S-a auzit la noi în Matca despre campania "Speranţă pentru viaţă" şi mi-am propus să vin. Am mai donat şi am fost şi în ipostaza de a primi sânge. În primul rând, am auzit că este criză de sânge şi este o chestiune de morală să vin să donez pentru că şi eu am primit, la rândul meu, sânge", ne-a spus Mioara Anghel.

Printre cei care au donat ieri sânge la Centrul de Transfuzii s-a aflat şi un român stabilit în Australia. "Am venit acasă pentru o nuntă. Sunt prieten cu dr. Huţanu şi când am auzit de campania lui am venit să donez şi eu", ne-a mărturisit Ovidiu Roman.

În orice perioadă a anului este mare nevoie de ajutor, lucru confirmat şi de medici din Spitalul Judeţean, care, de multe ori, îi trimit pe aparţinătorii pacienţilor să doneze sânge pentru a putea face operaţiile necesare.

În imaginea de mai jos, medicul Marius Huţanu

Citit 6956 ori Ultima modificare Sâmbătă, 11 August 2018 10:40

2 comentarii

 • postat de dorel
  Vineri, 10 August 2018 21:08
  89.137.137.***
  As dona si eu dar am salariu mic si muncesc undeva unde nu e farmacie si cam vin lesinat de foame la munca si sunt slabit. Daca mai donez si sange pic jos din picioare de anemic si lesin. Nu imi ajung banii de mancare dupa ce platesc darile la statul care nu produce nimic dar vor taxe si impozite de la noi.
  0
  1
  Raportează
 • postat de diana
  Vineri, 10 August 2018 16:11
  82.78.24.***
  este laudabila initiative doctorului Marius Hutanu si cred ca acest lucru trebuie urmat de oamenii din toate orasele chiar si satele din Romania ! nu sti cat de importanta este donarea de sange pana nu te lovesti de o problema care necesita transfuzii de sange.
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.