Ce este hernia de disc, afecţiunea pe care o are Simona Halep

Ce este hernia de disc, afecţiunea pe care o are Simona Halep
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Simona Halep a anunţat recent pe o reţea de socializare că, în urma unui RMN, a fost diagnosticată cu hernie de disc lombară. Cum se tratează însă această afecţiune şi când este nevoie de operaţie?

Oricare dintre noi putem descoperi că suferim de hernie de disc, dacă ne facem un RMN, spune prof. dr. Cristian Falup - Pecurariu, medic primar neurolog, şeful Secţiei de neurologie de la Spitalul de Urgenţă din Braşov. Ceea ce este important într-un astfel de diagnostic este să existe o corelaţie între simptome şi ceea ce se vede pe RMN. Pentru că un pacient poate să aibă un RMN care să arate foarte rău şi să nu aibă niciun simptom şi poate să aibă dureri de coloană vertebrală, în condiţiile în care RMN-ul nu evidenţiază mare lucru.

Hernia de disc - care apare atunci când unul dintre discurile coloanei vertebrale se deplasează - se poate manifesta printr-o simplă durere de coloană lombară sau durerea poate radia pe un picior sau pe ambele, din pricina faptului că apasă pe o rădăcină nervoasă, a completat universitarul.

Totodată, este important de stabilit dacă există amorţeli ale piciorului sau, mai rău, dacă pacientul nu poate mişca laba piciorului. "Atunci apar complicaţiile. Hernia poate fi invalidantă, dar de obicei, la vârsta şi la constituţia Simonei Halep, riscurile sunt mici. Sigur că, făcând performanţă, ea îşi duce organismul la limite maxime. Dar, din câte am văzut eu, mesajul a fost optimist", a apreciat universitarul.

Potrivit specialistului, în cazul sportivilor care au această afecţiune, este indicată fizioterapia, kinetoterapia şi înotul pe spate, cu mâinile aliniate pe lângă corp, pentru întărirea musculaturii. Afecţiunea mai poate fi tratată medicamentos, prin administrare de antiinflamatoare, unguente şi prin decontractură musculară. "Dacă în trei săptămâni nu trece durerea sau apar probleme de mişcare, atunci intră în discuţie operaţia", explică medicul neurolog, citat de "Adevărul".

Operaţia rezolvă hernia, iar pacientul are nevoie de două-trei sau chiar de şase luni pentru recuperare. "Între 5 şi 8 la sută din pacienţii operaţi rămân cu sechele după intervenţie, cu amorţeli şi dureri, în condiţiile în care operaţia este efectuată impecabil", atrage atenţia medicul.

În SUA, mai spune acesta, se operează mult, pentru că acolo medicina este pe bani, în timp ce în Europa tendinţa este de a pune accentual pe examinarea clinică şi pe RMN.

Citit 4658 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.