Roşiile scad riscul apariţiei accidentului cerebral
Foto: Publimedia

Roşiile scad riscul apariţiei accidentului cerebral
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O dietă bogată în roşii reduce riscul de accident cerebral vascular (ACV) datorită conţinutului lor bogat de antioxidanţi, arată un studiu efectuat în anul 2012. Specialiştii de la Universitatea din Finlanda au cercetat impactul licopenului, substanţă chimică responsabilă de colorarea roşiilor, dar şi a altor fructe şi legume, cum ar fi ardeii şi pepenii. Aceştia au arătat că indivizii care aveau niveluri mai ridicate de licopen în sânge aveau un risc mai scăzut de a suferi un accident cerebral vascular.

Studiile anterioare au arătat că această substanţă chimică poate avea un efect protector împotriva anumitor boli, cum ar fi cele cardiovasculare. Licopenul are proprietăţi antioxidante, fapt pentru care poate reduce inflamaţiile şi poate evita formarea coagulării sângelui. Studiul, publicat în ”Neurology”, revista Academiei Americane de Neurologie, a avut ca obiectiv urmărirea a 1.031 de oameni cu vârste cuprinse între 46 şi 65 de ani, pe o perioadă de 12 ani. La începutul şi la finalul studiului, participanţilor le-au fost luate probe de sânge. Timp de 12 ani, doar 67 dintre subiecţi au suferit un ACV.

În cadrul unei analize comparative, cercetătorii au observat că persoanele care aveau cele mai ridicate niveluri de licopen în sânge aveau cel mai scăzut risc de a suferi boli cardiace.

Citit 1148 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Octombrie 2018 14:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.