Țara care aproape a eradicat cancerul cervical, datorită programelor de screening și de vaccinare

Țara care aproape a eradicat cancerul cervical, datorită programelor de screening și de vaccinare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dacă Australia îşi va continua vaccinarea şi programele de testare a cancerului de col în ritmul actual va deveni prima ţară din lume în care acest tip de boală oncologică va putea fi clasificat drept rar. Un studiu în acest sens a fost publicat în revista „The Lancet“, potrivit agerpres.ro.

Până în 2020 se estimează că incidenţa cancerului cervical va scădea până la mai puţin de şase cazuri la o sută de mii de persoane. În aceste condiţii, afecţiunea va putea fi clasificată drept „o formă rară de cancer'“, se arată în studiul bazat pe modelele realizate de organizaţia non-profit australiană "Cancer Council". Incidenţa cancerului va continua să scadă sub pragul de „eliminare“, de patru cazuri la o sută de mii de persoane, până în anul 2035, potrivit acestor modele. 

Vaccinare la fete şi la băieţi

Oamenii de ştiinţă au atribuit progresul luptei împotriva bolii prin programele naţionale centrate pe metodele de prevenţie, începând cu lansarea în 1991 a unui program de testare. Cancerul cervical este cauzat de anumite tipuri de papiloma virus uman - HPV - cu grad ridicat de risc şi cu transmitere pe cale sexuală. În anul 2007, Australia a devenit unul dintre primele state ale lumii care a introdus un program de vaccinare HPV destinat fetelor, care ulterior a fost extins şi la băieţi, potrivit DPA.

Cercetătorii au apreciat că decesul asociat afecţiunii va scădea, cel mai probabil, sub rata de un caz la o sută de mii de femei până în anul 2047, însă au avertizat că eliminarea este posibilă doar dacă vaccinarea HPV şi programele de testare vor continua la fel ca şi până acum. În prezent, rata de incidenţă a cancerului cervical în Australia este de şapte cazuri la o sută de mii de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din media globală. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tumorile cervicale reprezintă a patra cea mai des întâlnită formă de cancer la femeile din toată lumea şi cea mai comună cauză de deces în multe dintre ţările din Africa Subsahariană.

Citit 1656 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Octombrie 2018 14:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.