Mit și adevăr în legătură cu cea mai comună formă de artrită

Mit și adevăr în legătură cu cea mai comună formă de artrită

Riscul de a dezvolta osteoartrită creşte pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar există şi pacienţi tineri cu această afecţiune
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Distrugerea cartilajului care înveleşte articulaţia duce la frecarea oaselor unele de altele şi la apariţia simptomelor dureroase ale osteoartritei, cea mai frecventă formă de artrită. Această afecțiune este cauza principală a durerii şi a invalidităţii în rândul persoanelor în vârstă.

Cauzele pentru care cartilajul ajunge să fie distrus nu sunt cunoscute încă, dar pe seama acestei boli circulă o serie de mituri pe care e bine să le cunoaştem şi să le ocolim, potrivit specialiştilor site-ului de ştiri medicale webmd.com.

Mit: osteoartrita vine la pachet cu bătrâneţea

Sigur că riscul de a avea osteoartrită creşte pe măsură ce înaintăm în vârstă. În timp, uzura încheieturilor este tot mai mare, însă această condiţie nu este destinul tuturor vârstnicilor. Mulţi dintre vârstnici nu vor face niciodată osteoartrită, în timp ce unele persoane tinere vor ajunge să facă. Specialiştii avertizează că acest mit este în mod special nociv pentru că îi face pe oameni să creadă că nu este nimic de făcut faţă de durerile lor articulare, ceea ce nu este adevărat.

Mit: nu poţi preveni osteoartrita

Anumite lucruri care ţin de vârstă nu pot fi schimbate, dar putem reduce riscul practicând regulat exerciţii fizice şi menţinând o greutate corporală normală. Dacă avem deja osteoartrită, aceste măsuri pot ajuta la limitarea distrugerilor şi a riscurilor de a avea serioase probleme cu încheieturile mai târziu.

Adevăr: pierderea în greutate ajută la diminuarea semnelor de osteoartrită

Pierderea în greutate nu trebuie să fie spectaculoasă sau dramatică pentru ca efectele asupra osteoartritei să se vadă. Chiar şi o scădere cu zece la sută a greutății corporale ajută la reducerea simţitoare a durerilor osteoartritei. Cât de modestă, pierderea în greutate ajută la scăderea presiunii asupra încheieturilor.

Mit: cu cât foloseşti mai mult încheieturile, cu atât distrugerile sunt mai mari

Să-ţi petreci viaţa într-un scaun cu rotile poate fi cel mai rău lucru pentru osteoartrită. Activitatea fizică uşurează durerile şi ajută la menţinerea flexibilităţii, la întărirea încheieturilor, ca şi la controlul greutăţii. Alegeţi exerciţii fizice care să nu solicite foarte mult organismul, cum ar fi înotul sau mersul pe jos.

Adevăr: muşchii puternici uşurează durerile

Existenţa unor muşchi puternici în jurul încheieturilor le oferă acestora stabilitate şi protecţie. Pot fi încercate exerciţii simple chiar acasă, cum ar fi ridicarea unei căni cu apă în mâna cu probleme sau ridicarea unor greutăţi în timp ce ne uităm la televizor. O listă a exerciţiilor sigure poate fi întocmită de medicul terapeut.

Citit 1119 ori Ultima modificare Luni, 10 Decembrie 2018 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.